15 October 2013

Mortul e de vină

S-a umplut internetul de clipul asta de mai jos. Inainte sa dati click pe el, vi-l rezum, sa nu vi se ofileasca sufletele delicate. In acest clip vezi cum moare unul, cu o bucata de carnat in gat. Pe la minutul 3 jumate ii blocheaza caile respiratorii. Apoi il vezi cum moare. Apoi gramada de oameni buluciti cu sfaturi care mai de care mai imbecile, cum ar fi sa-i dam una dupa ceafa, altul cu o sticla de apa sa i-o bage pe gat, etc. Altii doar tragand de el iar altii zbierand sau pur si simplu STÂND.

http://www.youtube.com/watch?v=RJdnKR4eflI


 Să lăsăm deoparte faptul că nu ştia nimeni Heimlich dar ştia de palme după ceafă (care presupun că s-a văzut deja cam cât ajută în asemenea situaţii). Reacţiile noastre, ale celor care ne-am uitat, nu sunt deloc mai bune. Câţi dintre voi ştiţi Heimlich?  Pe bune, nu din filme. Câţi dintre voi aţi urmat un curs?  Eu una nu. Credeam că ştiu. Apoi m-am uitat la videoclipuri şi ilustraţii şi am realizat că ştiam pe dracu, probabil aş fi omorât şi eu pe careva prin propria inutilitate, încercând să pun în practică ce resturi de noţiuni de prim ajutor mai am prin minte. Complet incorecte în privinţa metodei Heimlich. Ţineam minte puţin şi prost. Dar măcar ţineam minte ceva.

De unde ţineam minte ceva? Dintr-un manual de pe vremea împuşcatului, aruncat la gunoi, intitulat Manual de Prim Ajutor pentru Cadre Medicale Medii şi Superioare.
Asta pentru că maică-mea a lucrat în policlinică. Altfel, probabil nu ajungea manualul ăla nici la noi.
Voi aveţi manualul ăsta sau ceva asemănător în casă? Nu? Păi de ce nu? Numai asistentelor medicale li se îneacă cei din familie? Doar medicilor li se electrocutează copiiii? Doar infirmierelor li se schilodesc oameni prin casă opărindu-se cu ulei sau sodă? Şi atunci de ce marea majoritate a noastră are în loc de noţiuni clare de prim ajutor un conglomerat de auzenii, gen dă-i una peste cap, pune făină, pune ulei, pune gălbenele, zi tatăl nostru, trage-l  de gură, dă-i nişte apă, şi eventual clasica aspirină. 

De ce nu ştim să ne salvăm? Şi mai ales, de ce e mortul de vină mai mereu?
Clipul ăsta a ajuns batjocura internetului peste noapte. De la comentatori la bloggeri, ne hlizim la nea Fomilă, care s-a lăcomit la cârnaţi gratis şi iată, ca într-un basm perfect moralizator, lăcomia se pedepseşte cu moartea. Ha. Prostul. A murit cu cârnatu-n gât. Chiar aşa?

Una la mână - era un concurs de mâncat chestii cât mai repede. Implicit era un risc crescut de a se întâmpla chestii nasoale acolo. Nu doar alimente în gât dar şi crize biliare, mai ales că vorbim de cârnaţi, nu de mandarine şi aşa mai departe.
Nu văd ce e aşa de râs că a murit omul ăsta. Nu văd ce e aşa ridicol că a murit el, cu mâncarea în gât, şi ce e atunci aşa tragic că a murit un pulache fugărind o minge pe teren în timpul meciului. Aud? Nu, stai, dacă moartea e ridicolă, să fie barim ridicolă peste tot.

Eşti de toată jena şi de toată scârba dacă privind imaginile altceva mai bun nu ţi-a căcat mintea decât ah, uite fomistul cum se îndoapă, păi cred şi eu că a clambit. Şi ştiu că unii din voi au gândit asta. Ştiu, pentru că ne învartim în aceeaşi hazna de căcat numită internet. Şi vă văd scriind, comentând, opinând, băşindu-vă pe pe gură.

Oare ce demers trebuie făcut pentru a introduce cursurile de prim ajutor ca materie obligatorie în  şcoli? Ce te salvează mai rapid, un Heimlich sau o mătanie?
Şi ce te face să te simţi mai bine? Gândul că poţi salva o viaţă sau chicotitul isteric de hienă lângă hoit?


Update: Ma va ajuta cineva sa-mi vad ideea macar mai aproape de punerea in practica :) Ura!

9 comments:

  1. Eu am cursuri de prim ajutor, chiar doua. S-au facut si la noi la munca unele la un moment dat, destul de bunicele. am acasa o carte de prim ajutor (cred), tot una foarte veche de pe vremea raposatului. In generala am facut cursuri de prim ajutor, dar rahaturi, nu Heimlich. Teoretic, stiu Heimlich, practic nu stiu daca m-as descurca. N-am vazut clipul, nu stiam stirea, dar mi se para horror ca se poate muri in vazul lumii de o chestie care ti s-a oprit in gat. Iar faptul ca se da share si se comenteaza e de toata jena. Omul ala a murit, a lasat o familie in urma, nu e nimic distractiv in asta. Si nu inseamna ca s-a lacomit la carnati gratis, e ridicol sa afirmi asa ceva. Eu stiu pe cineva care a castigat un concurs de mancat sarmale si crede-ma ca avea acasa sarmale sa hraneasca un sat.

    ReplyDelete
  2. Nici eu nu stiu Heimlich. Stiam ceva, dar de fapt incorect si nici nu am exersat macar sau nu a verificat cineva sa imi spuna da ma, faci bine, sau nu, nu asa, mai de sus, mai de jos.
    Deci ai toate sansele sa mori si langa mine.
    Cum putem schimba asta? Cum putem initia o petitie pentru cursuri de prim ajutor? Uite ca eu nu le-am prins pe astea de la firma, dar eu zic ca sunt necesare inca din scoli, din scoala primara. Cum facem? Hai sa ne adunam si sa facem presiune pentru a fi introduse iarasi in scoli. Cui scriem? La usa cui batem? Eu vreau ca fiul meu sa invete asa ceva la scoala. Eu vreau sa invat si eu asa ceva, si tu, si noi toti ceilalti.

    ReplyDelete
  3. Tristă poveste. Nu știu la ce sunt bune concursurile astea, în afară de a furniza circ mulțimii și - dacă ar fi după mine - le-aș interzice pe motive de stupiditate și riscuri prea mari. Am apucat să scriu și eu niște rânduri despre subiect, am să le public...

    Eu mai știu o tehnică destul de simplă pentru cazuri de înecat ca ăsta: cu un vârf de cuțit se face o incizie în trahee, exact deasupra furcii pieptului și se introduce un tub acolo. Respirația se produce prin orificiul acela chiar dacă mai sus este o obstrucție. Firește n-am aplicat niciodată asta, dar într-un caz de genul ăsta cred că ar merita încercarea decât să lași omul să moară.

    ReplyDelete
  4. Eu recunosc ca m-as teme sa nu-i cioplesc vreo artera la metoda data de tine, Sorin. Insa pe de alta parte, cineva imi spunea ca nu prea reusesti fizic sa faci Heimlich daca victima e dubla in gabarit fata de tine.

    ReplyDelete
  5. Un grup de cercetători britanici a demonstrat științific că metoda Heimmlich e mai eficientă decât mătăniile. Deci, da, cursuri de prim ajutor în școli, în loc de religie. Măcar într-un an din cei 13 de religie.

    ReplyDelete
  6. (cu un singur m, of course, nu pui niciodată dublu m înainte de zwielaut, stai jos, nota doi!)

    ReplyDelete
  7. Din partea mea poate sa nu fie in loc de nimic, dar macar sa fie alaturi de orice, ca optionala, si tot ar fi ceva. Dar a zis Ada ca verifica, nu de alta dar parca deja exista o materie de anul asta? Ceva cu educatie sanatate....? Poate puteti verifica voi, mamele de copii scolari. Pana una alta, eu compilez ce reusrse am gasit despre cursuri si aplicatii de prim ajutor.

    ReplyDelete
  8. Am facut mai multe cursuri de prim ajutor, pe la scoli de soferi, prin firme, inainte de nastere, etc. Toate afara, nimic in Romania.

    La gradinita copilului, toata echipa (de la directoare, la educatoare, la femeie de servici) are un curs de prim ajutor pe an obligatoriu, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Si parintilor li se recomanda. Mie mi se pare ca sistemul e asa gandit, ca sa faci un curs dinasta in diverse etape ale vietii (scoala, scoala de sofer, joburi, maternitate, etc).

    In special pentru parinti, sfaturi bune pe care le-am primit: nu dati copiilor de mancare daca nu puteti reactiona repede. De exemplu, puneti copilul in scaunul de masina, dati de mancare si voi sunteti la volan. Invatati copilul de mic semnul "international" de inec, adica mainile incrucisate duse la gat. Deveniti obsedati sa nu lasati la indemana copiilor chestii aiurea prin casa (detergent, etc).

    Eu nu inteleg de ce organizatorii nu au avut un om la fata locului, care stia sa dea prim ajutor. Nu pana a venit salvarea, ci acolo, langa participantii la concurs... de ce au parcat dupa colt? De ce nu se simte nimeni responsabil?

    ReplyDelete
  9. Cand auzi cazuri de gradinite particulare unde educatoarele au stat cu mainile in san si au zis ca ele nu stiu ce sa faca, atunci cand o fetita si-a spart capul si au avut grija de ea bucatareasa si menajera, te apuca toti dracii...(avem o prietena de familie care e bucatareasa la o gradinita particulara cu staif). Si eu vreau sa aiba loc cursuri de genul asta peste tot. Cum sa facem?

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)