30 October 2015

Noi nu ne imbolnaveam asa cand eram mici

E sezonul mucilor, si suntem deja in al treilea an de "colectivitate" deci deja ne-am invatat. Iar de mucii proprii, posibil sa fi uitat multi dintre noi.
Cei din generatia mea, cu bunici pensionati "pe caz de boala sau anticipat" de pe la 50 de ani sau mai devreme si parinti care lucrau de la 7 pana la 15.00 e posibil sa fi fost chiar feriti de asa ceva. Pe mine m-au retras de la "camin" dupa multe raceli care au culminat cu o pneumonie dubla, si m-au adus inapoi abia pe la 7 ani jumate. Si tot n-am uitat. Raceam oameni buni, fix cum racesc si astia micii asa si noi. Am amintiri mucoase, si voi aveti la fel, daca scotociti nitel prin minte.

Tin minte de exemplu ca nu stiam inca sa citesc ora de la ceas, dar ma puneam pe jelit la maica-mea in brate cu fix 3 minute inainte sa soseasca tanti Victorita. Tanti Victorita avea prezicia unui ceas elvetian si flecuri metalice care-i anuntau sosirea pe holul blocului, toc-toc-toc-toc. Era insotita de o caserola care putea infiorator, in care fierbea o seringa din sticla - da, sunt un dinozaur  - si absolut de fiecare data inainte sa-mi infinga o penicilina in cur ma asigura ca nu doare. Absolut de fiecare data mintea.

Mai tin minte si cum, lasata singura in casa cu un cap ermetic infundat si febra, m-am tot uitat la bucata de vata cu spirt pe ea, pe care ma instruisera ai mei sa o adulmec, doar-doar mi s-o desfunda o nara, si am formulat o deductie pe cat de logica pe atat de paguboasa in aplicabilitate. Daca adulmec nitel spirt si parca mi se desfunda o nara, ce-ar fi sa trag spirt pe nas? Cred ca ma desfund de tot. Mi-am facut curaj: 1, 2, 3 si ...
Si desfundatu-m-am. Ma mir ca mai am sinusuri. Dupa 20 minute de chelalait si sarit prin casa ca lovita de streche, am picat lata si euforica. Ma desfundasem pe veci. Sa nu faceti asa.

Mai tin minte si tratamentul pentru pneumonie, intr-o perioada in care n-aveai cu ce sa tratezi nimic. Medicul din oras ii daduse de inteles lui taica-meu ca-s cam nevolnica si ma cam prapadesc, deci sa ma duca vreundeva unde e cald si bine, asa ca m-au dus in Oltenia, care nu era cine stie ce Hawaii, dar macar aveau soba de teracota si carbuni lignit de ars in ea, alaturi de congresul al 15-lea in editie revizuita. Acolo, trezindu-se iar cu mine bolnava rupta, bunicii mei au facut un pasat (in Moldova inseamna uruiala de dat la porci, in Oltenia inseamna mamaliga moale) si m-au mumifiat cu urmatoarele ingrediente: un rand tifon, un rand mamaliga fierbinte, un rand tifon inmuiat in tuica sau carmol, un rand mamaliga si tot asa, pana m-au transformat intr-o chestie care duhnea si bocea si tusea, dar se vindeca macar. peste toate straturile astea au mai pus si doua caramizi fierbinti, scoase din foc. Nu stiu daca de la mamaliga, tuica si caramizi sau de la norocul de a fi mica si capoasa, dar am iesit si din asta.

Siropuri cu antibiotic si gust de nu stiu ce capsunica? N-ai sa vezi. Existau doar doua pastile pe lume: aspirina si paracetamol. Aspirina trebuia crantanita si era salcie. Paracetamolul era rupt in jumate si era amar ca moartea. Trebuia dat cat mai repede pe gat si tot ramanea fantomatic undeva in esofag, oricata apa as fi baut dupa.

Tantrumurile se chemau deochi. Eu eram foarte deocheabila se pare, pentru ca una doua ma dadeam cu curul de pamant si incepeam sa zbier. Fiecare avea o maniera proprie de a ma dez-deochea. Tata imi dadea vreo doua, ceea ce amplifica de obicei deochiul. Mama ridica din umeri si se ducea sa fumeze. Bunica se ducea la ale ei, ca era treaba multa in gospodarie si oricum n-avea cine ma deochea la ea in casa. Mamaie-mea ardea carbuni, ma ungea cu funingine pe frunte si dondanea "fugi deochi de pe ochi, din gene, dintre sprancene".

Ticuri aveam si pe atunci. Eu imi sugeam degetul mare, de exemplu, la o varsta respectabila, si degetul incepuse sa se alungeasca de-a binelea. Taica-meu a glumit odata zicand "poate-si da cu ceva peste deget sa nu mai aiba ce tine in gura". Era o gluma pe care n-a prins-o varu-meu, care, consecvent si serios fiind de mic, m-a chemat odata dupa casa, unde ma astepta cu un pietroi in mana. "Pune mana jos aici. Intinde degetul."
Trei saptamani de deget in ghips mai tarziu, se pare ca ma dezvatasem.

De viermi eram plini toti astia exilati la tara, la bunici. Cainii plini, pisicile pline, noi plini de asemenea. Din noi, mamaie-mea a intervenit cu leacurile ei. Din fericire pentru toti, cand eram copil mancam infiorator de picant. Nu stiu de ce. Am mancat o vara intreaga salata de rosii cu felii de ardei iute si salata de ardei copti cu usturoi zdrobit - sau mai degraba un mujdei cu ardei. S-au dus si aia.

Polipi existau si pe atunci, dar nu prea erau operati, pentru ca operatia se facea cam pe viu, cu un fel de chiureta / lat de metal. Copil trebuia imobilizat / calarit ca la rodeo, procedeul era foarte sangeros, etc. Asa ca ramaneam multi fonfaiti sau cu dintii alandala sau cu sinuzite cronice, sau apnee, dar cine sa le mai stie pe-atunci.

Otitele erau tratate dupa ureche, pardon the pun. Cu vata in urechi, spirt, usturoi si alte minuni. Asa se face ca barbatu-meu are un neam ramas balbait iar eu am alt neam ramas vesnic sensibil, instabil pe picioare, surd si cam slab de minte, de la otite prost tratate - ma rog, de fapt deloc tratate. Cand recidiva otita, isi luau o urecheala - pardon the pun again - ca de ce umbla dizblehuieti fara caciula pe cap cand e curent si li se mai dadea niste vata de pus in ureche.

Cand m-am mai marit, am ajuns la scoala, unde schimbam impresii despre injectii. Eu scapasem din fericire. Altii, mai putin norocosi, trecusera de la penicilina la moldamin. Se zvonea ca e uleios si doare ca dracul. Tot la scoala am descoperit ca daca mananci creta, faci febra temporar - habar nu am de ce nici acum - si poti sa te scuzi sa iesi de la ora, dus la cabinet scolar. Si dus erai.

Am facut parte si din generatia cu apendicita si amigdalita - una doua, jos cu ele. Nu stiu daca macar 15% din colegii mei de generatie scolara le mai au. Eu da.
Stiu pe una care s-a dus sa se caute de astm si s-a intors fara apendice. Asa, in caz ca doamne fereste, daca tot ajunsese in spital de ce nu. Se zvonea ca te ingrasi de la operatie. Sau de la mancarea din spital, care cumva pe atunci era apreciata drept foarte gustoasa si multa. Una din doua.

Mai tarziu, de la pubertate incolo, orice infectie urinara sau problema ginecologica era dismissed de doamna asistenta de la cabinet drept "asa va trebuie daca umblati cu spinarile goale". Unele dintre noi ajungeau prea tarziu la ginecolog, sau deloc.

Ocluzia intestinala mai era iarasi o mare sperietoare. Se zvonea ca faci asa ceva daca inghiti samburi sau guma, sau daca sari ca apucatul in loc sa STAI DRACULUI JOS, COPILE!
Prin urmare am sfidat moartea ani de-a randul, pentru ca de cand ma stiu am o pornire irezistibila sa inghit samburi. De pepene, cirese, ce-or fi, orice trece de gatlej dus sa fie.

Si nici macar n-am avut cap spart, maini sucite, fracturi sau lesinuri. Si uite ce ditamai lista de boale si bube am strans. Deci, oameni buni - ne imbolnaveam si noi destul.

Sanatosi sa fim. Cat de cat.






5 comments:

  1. Eu cred ca detin recordul la injectii. Am facut atatea, incat pe la 3-4 ani stateam total impasibila la orice injectie, medicii ma dadeau drept exemplu la alti copii urlatori, care se apucau de zbierat de cum vedeau acul. Si, inevitabil, cand imi venea mie randul la injectie, toti copiii de pe hol erau chemati inauntru, sa ma vada in curu' gol si, doctorul zambitor: "vedeti ca nu doare?" :))) Ba durea, dar devenisem imuna. Am avut absolut toate bolile, de la banalele raceli, amigdalite, infectii urinare pana la hepatita A. Si astea, in primii 4 ani de viata! :))) Acum abia daca mai racesc din cand in cand, asa bine m-am calit! :))

    ReplyDelete
  2. Ai uitat de piramidon si penicilina v.Si neaparat frectia cu spirt.Cred ca fac parte din aceasi generatie.Generatie care obligatoriu se opera de apendicita.Eu nu pentru ca mama nu era adepta operatiilor.Si ne ducea la sapte doctori pana se convingea ca e nevoie.Si cred eu ca era mai simplu atunci.Nu aveai asa multe optiuni deci asta ai,asta dai.Si nu,nu cred ca ne imbolnaveam la fel de des.Eu una nu imi aduc aminte de prea multe raceli iar otita am facut cand aveam 16 ani.Dar are grija copilul sa bata recordul.Sanatate!

    ReplyDelete
  3. Cu spirt? Ce fericire! Mamaie face (da, inca mai face) frectie cu apa si sapun...ok, nu pare asa groaznic, nu? Ei bine apa se ia in gura, se incalzeste si se scuipa in jet peste spatele bolnavului, apoi se aplica sapunul si dai si freaca...dar trecea (acum nu ma mai prinde la frectie)

    ReplyDelete
  4. ocluzie intestinala mai 'faceai' si daca mancai mancarea fierbinte
    otita se trata si cu ulei cald in urechi. horror
    amigdalite din astea eu chiar n-am avut, dar am avut tuse convulsiva. ca nu exista vaccin. pe langa injectii, si eu si fratele meu de 3 sapt (care era sa dea coltul bietul) am baut lapte de magarita si lapte de iapa
    I'm still alive. and almost sane

    ReplyDelete
  5. Pe mine m-au operat de apendicita in urma unei crize de rinichi. Nici macar nu s-au gandit la Budimex la chirurgie ca nu ar fi neaparat apendicele.
    Frectie capatam cu spirt amestecat cu otet. Nu va imaginati mirosul.
    In afara injectiilor insa eu inghiteam si ampicilina . Rosu cu galben era plasticul ala. Il aruncau si imi puneau intr-o lingura doar praful alb cu putina apa. Paracetamolul era un vis frumos pe langa asta.
    Ce de antibiotice au intrat in mine si nu le mai numara nimeni pentru "a-mi salva" imunitatea. Abia astepta mama sa "termin antibioticul" sa ma vada "normala"

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)