17 May 2015

Luxul de a fi nașpet

Pare sa existe o relatie bizara intre care gen ajunge sa domine la un moment dat o cultura si cat de stricte sunt criteriile de frumusete, proiectate asupra celuilalt gen.
Sa luam, de pilda, exoticele pasari ale paradisului.
Femela este cea care decide cu cine urmeaza sa se acupleze. Cum ea decide, nu trebuie sa impresioneze personal pe nimeni. Simpla aparitie e suficienta. Asa ca in mileniile de evolutie, penajul ei a ramas discret si sters.


Masculul este cel care trebuie sa impresioneze. Prin curatenia imaculata a cuibului extins. si prin multe alte trasaturi, in mod egal importante si pentru noi, bipezii cei orientati catre profunzime si personalitate: cum arata, cum danseaza si cum canta. Asa se face ca evolutia a condus masculul in aceasta directie:





Reguli de altfel valabile la zdrobitoarea majoritate a regnului animal.
Cine alege impune practic un stardard, care se ridica dramatic cu fiecare treapta evolutiva. Coarne, coame, penaj, raget, boncaluit, lupte, muschi, serenade si ofrande.

Demult, demult mi-am atras ceva bodoganeli, afirmand ca patriarhatul puternic impus a dus la dreptul de perpetuare a sute si mii de strambi. Poate ca nu m-am exprimat suficient de bland, dar in continuare consider ca practic aceeasi lege ca mai sus se aplica - cel ce poate alege stabileste si impune criteriile - iar cel ce o aplica se poate eschiva de ea linistit. Poate de aia in anumite cotloane din lume n-ai sa vezi pe nimeni alergand cu disperare dupa un mire virgin de 9 ani, sa faca pe plac unei mirese zbarcite de 68. Pe cand invers, da.

Criteriile de forta se schimba - din forta fizica si potential genetic devin criterii economice, de nobilitate, de avantaj, in fond aceeasi  dorinta de supravietuire sau capatuire manandu-ne pe toti, din strafundurile pesterilor preistoriei pana in varful cladirilor de sticla si otel din zilele noastre.

Si chiar si intr-o lume grupata in jurul aceleiasi ere si conceptii exista diferente clar perceptibile intre societati, pe care doar politetea si political correctnessul le pot sari cu vederea. Ce bine ca n-avem asa ceva aici pe blog.
De exemplu, nu sunt singura care observa ca in anumite tari renumite pentru feminismul puternic, si o egalitate  (indoielnica) impinsa feroce drept norma acceptata, barbatii sunt frumosi si ingrijiti, iar femeile sleampete.

Si nu, nu mi se pare. Mai da-le incolo de pareri, imi trec pe sub ochi mii de fotografii si fragmente de viata. Ei - zvelti, cu dintii imaculati, grijulii cu cata kale mai au de mancat saptamana asta, cu hainele atent alese si abonamente full-time la sala. Ele - not so much, ca sa nu zic mai multe.
Au lejeritatea calma a femeii care are de unde alege. Sau care are garantate prin lege un set de drepturi linistitoare dupa divort.

(Imagine nu neaparat cu scop ilustrativ, doar de clatit ochii. Cado. )



In societatile patriarhale, standardele de frumusete feminine explodeaza. Sau poate standardele sunt aceleasi, dar impunerea lor drept necesitate sociala este cu mult mai stringenta.
Majoritatea strainilor care viziteaza Romania observa ca femeile poarta surprinzator de mult machiaj. Inainte sa fie dati pe spate de toptanele de frumusete mult-prea-laudata-de-parca-altfel-nu-s-ar-vedea, sunt putin zapaciti de elementele pe care ei le asociaza fie unei tinute de seara fie unui eveniment ceva mai impozant decat alesul de patlagele din piata Crangasi.

Sa fie oare intensa preocupare pentru sanatate, frumusete si igiena a bravilor pui de getodaci?
Nu prea, avand in vedere ca tot prin coada Europei suntem la consumul de sapun si pasta de dinti. Sau poate am inventat un nou mod economicos de a ne spala incat sa ne incadram in media de 4 sapunuri pe an, salvand astfel si planeta si remediind raul produs de nenorocitii ailalti, pe care nu-i mai satura Dumnezau de atata sapunit.

Si se reflecta oare aceasta preocupare macar pentru spoit infrumusetat in ambele genuri? Nu chiar. Mare parte dintr-ai nostri la 30 arata ca bunicii americani la 50. Zicala "barbatul trebuie sa fie un pic mai frumos ca dracul" explica pe de o parte why can't we have nice things, si pe de alta parte de ce mai bine de trei sferturi din romancele plecate la munca in strainatate nu se mai intorc acasa.

Dar iata, drept ultima cucerire a feminismului prost aplical la scala globala, au aparut in ultimul deceniu metrosexualii, lumbersexuale, wtfisthatsexualii si tot asa.

Pe masura ce creste curul / burta unui gen, scade al altuia; cumva, odata cu glorificarea formelor pseudo-rubensiene si a colacilor de salvare embedded, preocuparea pentru aspectul fizic a cresut dramatic in randul barbatilor. Iar standardele duble sunt delicios de usor de aplicat stramb.


Cmon girls, jump on him, it's all about dat base, right? right? 
Wait, not the other one. HIS PERSONALITY SUCKS!







0 comentarii:

Post a Comment

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)