30 December 2013

Cum ne organizam de Pasti?

Pana la urma se pare, conform presei si catorva bloguri cu antene mai lungi, ca respectiva doamna invatatoare dezamagita de calitatea cadourilor primite este nimeni alta decat Dana Blandu, invatatoare la Maria Rosetti clasa 0 si patroana de after-school. La un simplu Google search am observat ca am dat peste o adevarata Seneca a invatamantului primar bucurestean, un Cucuzel viu al devotamentului fata de elevi si parinti. Cel putin asa reiese din articolele astea:

http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/o-viata-in-slujba-elevilor-623738.html (apai cu asa pretentii, nu stiu cine in slujba cui intra, sa fiu sincera)

http://stirile.rol.ro/Afacerea-centrelor-after-school-profitabila-atat-pentru-investitori-cat-mai-ales-pentru-parinti-25654.html (pfoai, cat profit pe mine, acu mi-l inscriu!)

http://www.eva.ro/sanatate/mama-si-copilul/educatia/after-school-o-solutie-pentru-parintii-activi-articol-16846.html (parintii activi dar nu sarantoci in suflet si mai nesimtiti ca tiganii totusi, da?)

Cititi articolele alea, apoi uitati-va inca o data la inregistrare:

http://www.youtube.com/watch?v=1YC3FG6jkdI

Si inca o data. Se suprapun? Da, se suprapun perfect in sistemul balcanic din mintea unora.
Am prins un fragment de discutie pe Realitatea TV despre caz. Se pare ca inca de la inceputul anului scolar a solicitat draperii, flori, tablouri si nu mai stiu ce altele in valoare totala de 1800 ron. Adaugati la asta mai stiu eu ce excursii la suprapret oferite de vreun cumatru intreprinzator cu agentie de turism, paispe mii de CDuri carticele poze brelocuri caiete speciale, caiete mai speciale ca specialele,mochete, parchet, mobilier, cadou de martisor, cadou de ziua femeii, cadou de ziua lu cutare, cadou de pasti, de craciun, mai adaugati ce mai stiti voi si obtineti tabloul complet al unui asa zis invatamant gratuit de stat. In tara in care esti primit in spital de parca ai ofensa pe careva cu propria existenta, trebuie sa ti se faca si enormul hatar de a iti fi tinut copilul in scoala. Trebuie sa umbli umil si slugarnic, cu sacosica, cu parchetelul, cu perdeluta, cu floricica, mereu scuzandu-te pentru inimaginabilul tupeu de a iti vrea copilul trecut prin 1-12.

Ce facem in situatia asta?
Pai nu incepem. Nu cream precedente. Nu mergem cu spaga la scoala mult laudata (de multe ori, cam degeaba). Nu incercam sa luam locul altui copil ducand o sacosa mai rotunda sau un plic mai baban. Nu ne mai facem atatea mutatii false. Apropos, si alea sunt caz penal. Eu una asa stiam. Il bagi in rahat pe ala care da declaratie falsa de luat in spatiu.
Nu cedam presiunilor, care de multe ori vin de la ceilalti parinti, orchestrati de obicei discret la inceput de vreo cucoana. Daca esti singurul vertebrat din 22 de pupincuristi, lasa-i pe ei sa pupe cururi, tu nu spune bine, fie, doar pentru ca se uita ei stramb. Lasa-i pe ei sa ia zestre scolii de parca s-ar remarita toate in fiecare an. Dar tu nu fa asta. NU au ei ce rau sa ne faca pe cat le putem noi face lor. Repeta asta zilnic cand te trezesti abordat de o binevoitoare mamicuta care te instiinteaza ca a aflat ca e aniversarea a 6 luni de cand si-a pus faianta a doamnei de biologie sau ca e sfantul Paisie, protectorul paznicului, deci hai sa fim amabili si atenti. SUNTEM ATENTI DEJA. Suntem foarte atenti, suntem cu ochii pe voi, cu gura pe voi si cu mana pe telefonul de la Inspectorat. Ma jur ca mai atenta n-am fost niciodata. Mai ales ca ma gandeam ca poate fentez specimenele strangand bani de scoala privata, si cand colo ce sa aflu, doamna Blandu ARE si scoala privata. Excelent. Deci nu am ce si cum fenta. Schimbam tactica, trecem la cea numita "mor cu voi de gat".  Si totul va fi bine.

Hai,un mar, o felicitare, o floare, o bomboana, fie. Necerute. Eu nu stiu pe nimeni care sa ceara cadouri. Cand ceri cadou, ala nu mai e cadou, e mita. Vreti sa vorbim despre mine? Sigur. Stiti ce am luat la cresa cadou de Craciun? Cozonac si vin. Nu fiecare cate un cozonac, ca i se uscau femeii in casa. TOTI i-am luat un cos cu un cozonac, vin si parca ciocolata. Stau si ma gandesc daca ma duceam eu la blanda doamna Blandu cu cozonacul si vinul, cate milisecunde treceau pana sa ma invite sa mi le bag in fund. Cand astepti - pardon, nu astepti, PRETINZI  - sa facem ca la scoala 11, adica sa primesti 100E de copil, fireste ca asa "atentie" pare cam neatenta.

Astept acum marturiile lacrimogene cum ca e o fiinta extraordinara si a scos oameni din multe euglene (altfel nu imi explic cum scoti om din ceva ce e tot om) - si va spun ca ii cred si ca nu imi pasa. Unul din ziaristii care a prezentat cazul argumenteaza ca nu vrea sa fie identificat fenomenul cu o persoana, sa ajunga linsata sau lapidata verbal. Pai nici eu. Dar fenomenul exista si atat timp cat il depersonalizam, cat spunem "unii fac, altii trec, se face se spune", nu se trag invatamintele cuvenite. Mie taica-meu asa imi zicea. Ca intra in clasa si gasea harababura. Si ca daca vorbea la modul general "ce galagie faceti", nu se auzea. Dar ridicand in picioare pe unul si aratandu-l celorlalti, "Popescule, de ce tipi?", se facea brusc liniste. Pentru ca nimeni nu prea vroia sa mai fie Popescu in secunda aia. Ma indoiesc ca vrea careva papucii altminteri comozi ai Danei Blandu in momentul asta.

Un al doilea motiv pentru care consider ca trebuie retinut numele tuturor care fac marlanii e ca acum avem internet. Si eu vreau ca oamenii care cauta in viitor informatii sa le afle complete. Da, sa afle si ca are after school minunat si ca are initiative si ca o fi pedagog extraordinar. Dar sa afle si cum, intr-o zi de Decembrie, Dana Blandu a sters pe jos, a jignit si a umilit parintii elevilor sai, pentru ca nu i-au adus cati bani vrusese. Si apoi sa-si traga oamenii concluziile lor. Avem bani de perdele, mochete, tablouri, cadouri? Ne tine portofelul de atatea atentii? Hai la ea. Nu acceptam asa ceva? Hai la alta. Sunt sute de alternative. Dar avem nevoie de criterii care sa le departajeze. Si uneori, onsestitatea e unul dintre ele.

Pe incheierea discutiei, doamna Blandu le mai da o sansa nefericitilor de toparlani care au dezamagit-o. In prea mare mila ei, le zice ca sa vedem cum ne organizam de Pasti. Asa este. Cum ne organizam de Pasti, oameni buni? Ce duceti? E legal sau nu e legal? Strangeti bani de mochetica, de bijuterie, de plic gros, de masina de spalat, de tablou, de excursie? Atunci pasteti fericiti.

1 comment:

  1. Ma gandesc ca parintii care accepta sa dea bani au doua motive: fie vor tratament preferential pentru copil, fie se tem ca acesta va suporta repercursiuni( foarte probabil ca acest lucru sa fie adevarat, avand in vederea " calitatea" cadrelor care se preteaza la asa ceva).
    A, si am vazut intr-un link ce program au copiii la afterschool: pana la 19!!! Cum sa reziste un copil 11 ore la scoala, indiferent de program?!

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)