31 October 2013

Siteuri despre copii

Ieri am primit o intrebare de la un coleg. Anume, ce siteuri despre copii pot recomanda. Am deschis gura asteptand sa-mi iasa pe ea patruzeci de linkuri pe secunda si nu mi-a iesit nimic.

 Mi-am zis ca oi fi avand lapsusuri si ca ma uit a doua zi.
M-am uitat azi. N-am ce sa-i recomand.
Am raspuns confuz de grupuri pe FB. Sunt in unul singur de parenting momentan, are criteriile de admitere al unui colegiu de cardinali, deci nici nu l-am mai mentionat.
 Am pierdut (prea) mult timp pe vreo doua comunitati interactive pentru parinti clasice - forumuri, siteuri. Zic pierdut timp pentru ca pentru mine timpul se pierde daca nu ai un outcome, un rezultat constructiv direct proportional, satisfacator, cu cantitatea de timp alocata. Si pe comunitatile astea n-a fost asa.

 Si as vrea sa zic ca e de la ele, dar nu e asa, am mai vizitat si altele si din US si din UK si mai hippie si mai clasice si mai attachment si mai aware si mai whatever, si pana la urma sunt acelasi set de 15-25 de intrebari repetate incapatanat, la infinit si ma indoiesc ca vor fi altele peste 50 de ani. De ce plange, de ce nu doarme, de ce are colici, de ce ies dintii, de ce face temperatura, de ce se caca moale, de ce se caca tare, care e THE MAGIC PILL sa opreasca toate manifestarile astea care ne ingrozesc, si un singur raspuns pe care nu-l poti da pentru ca ofenseaza, si anume



CRESTE, DE AIA


E viu, exista, ii ies dinti, adica fragmente de os, prin carne, i se intind matele, muschii, oasele, sinapsele, pana mea, exista, se dezvolta, invata si da, exista un MAGIC PILL care putea opri toate astea dar se cheama anticonceptional si e destul de evident ca n-ai luat-o deja.

Si ma rog, apare detasamentul de:

 - linistitoare: stai chill, e normal, totul va fi bine, lala, trust your instincts
- agitatoare: si al meu a facut asa apoi am ajuns la urgente la Budimex (pe principiul si bunicu tot asa a inceput)
-  disciplinatorii: eeeee, ti se urca in cap, ia impune tu niste reguli, etc
- mistice: zi o rugaciune, aranjeaza niste pietre feng sui, mergi pe la un vraci, mangaie un cristal, freaca o lampa, pupa o racla
- si categoria complet speciala si atat de iubita de comunitati si siteuri a merchandiserilor gratuiti. Aia care nu vad o solutie in lucrurile gratuite si evidente ci doar in produs. Se caca moale? ia-i Cacaforte. Se caca tare? Ia-i Cacalax. Tuseste ? Ia-i aceste 45 de siropuri. Nu doarme? Incearca ceiutul Somn de Veci sau siropelul Somnoroase Pasarele (scuzati daca chiar nimeresc vreun brand real). S-a oparit la cur? Iata cremele X Y Z !
Etc. Cam pentru fiecare nevoie a chestiei de juma de metru in jurul careia te invarti panicat pare sa existe o gama intreaga de produse. N-a mers primul? Poate ai fost zgarcit, era prea ieftin, incearca si cu al doilea. Etc.

Iar apoi toate categoriile se iau la bataie intre ele. E un fel de ratele si vanatorii, un fel de tara tara vrem ostasi in care asteapta rabdatori mingea ta la fileu (d ex" pe Mitica il dor urechile" ) ca sa poata degenera in niste pizduieli si zoaie de nici nu mai stii - sau nici nu mai conteaza - de la ce s-a pornit. 

Sarind peste asta, mai e si componenta deloc de neglijat materiala. Forumurile si siteurile vor bani pentru buna lor functionare. Companiile ii ofera pentru o promovare a produsului lor. Nimic malefic, totul ok si firesc intr-o economie de piata reala, dar poate nu am chef sa deschid o pagina si sa vad paispe mii de pop ups despre produse pe care nu le voi folosi vreodata sau pe care nu am de ce le folosi. Sau editoriale sau capete de topic  pe tema "Cat de minunata-i viata  / cand iti razi cu Bic musteata". Macar pe bloguri le mai dai cate un dodge, evasion, ceva. 

In fine, rezumand, nu stiu siteuri ok pentru parinti incepatori. Nu cred ca stiu nici grupuri mari de FB pentru parinti. Se scindeaza inevitabil in grupuri mici si certarete.
Stiu destule siteuri in ale caror valori cred si care fac eforturi de a promova corect o informatie, dar nu stiu daca le-as recomanda ca first reading din cauza tonului exaltat, belicos, folosit. Pur si simplu nu poti prezenta asa unui viitor parinte experienta: calare pe un cal alb, in lupta cu virusii si cu jdemiile de balauri , fie oameni fie siteuri fie medici fie hippies fie vaccinuri fie invatatori, care vor sa-ti faca bucati copilul si sa te mulga de bani. Nu prentru ca n-ai avea dreptate ci pentru ca nu vei avea succes. Rata imensa de esec a martorilor lui Iehova in prozelitism nu s-a datorat neaparat doctrinei lor - cu nimic mai putin ticnita ca altele - cat abordarii agresive. Din contra, ca exemplu pozitiv, mormonii, cu prezenta lor discreta dar disponibilitatea permanenta la dialog, au avut succes mai mare in Romania. Sursa: un studiu despre diversitatea cultelor religioase in Europa. Link - mai cauta si tu, ce-s eu, google?

Stiu in schimb oameni. Prieteni sau cunoscuti, mai mult cunoscuti.

Fac o paranteza - observ ca termenul prieten e asociat din ce in ce mai des cu ideea de aplaudac, asta pt mine denota doar o deteriorare progresiva a relatiilor interumane. Avem deja bube grave in domeniul polemicii si dialogului; daca incerci de altfel sa polemizezi pe oricare din comunitatile descrise mai sus, in 90% din cazuri dai de argumentul final : nu-mi convine deci nu-mi place deci ma simt ranit in aripa deci nu ma intereseaza deci vreau sa ma plang. Fuckin great.

Daca aceasta atitudine se extinde si in cadrul relatiilor de prietenie, amicitie, ramanem doar cu o mana de aquaintances, acceptate doar atat timp cat ne canta in struna si ne perie egoul din ce in ce mai fragil. Anyway. Revenind. Eu nu-mi caut neaparat oameni sa imi cante in struna. Mai ales cand vine vorba de copil. Cel mai recunoscatoare sunt celor care m-au scos din anumite caposenii si refuzuri, prin persistenta lor.

In general e bine sa ai la indemana niste prieteni:

- care sa aiba copii si sa-i si iubeasca. Sa si-i fi dorit, sa nu-i regrete sau renege. Da, stiu placa, toti parintii isi iubesc copiii, e bullshit, stiu ca stii si nu vrei sa recunosti. E ok, am zis-o eu si tu poti nega indarjit. Anyway. Daca tot ceri sfaturi, cere sfaturi de la unul / una care sunt impacati cu adevarat cu destinul lor de parinti. Care si-au asumat o alegere constienta, nu au fost impinsi de cur de temeri sociale sau mai stiu eu ce.  

- calmi dar nu inerti. refrenul "totul va fi bine" merge pana la un punct. Nu poti sa mai ai incredere in una care ti-a zis "lasa bre ca trece" cand a auzit ca ai peritonita. Uneori trece, alteori te trece groapa. 

- nu prosti. Nu stiu cum altfel sa zic. Nu neaparat destepti, dar nu prosti. Exista o categorie de mijloc intre aceste antonime. Nu e nevoie de mare inteligenta sa procreezi. Nici sa duci la capat o sarcina si nici sa nu omori un copil. Deci simplul fapt ca are cineva un copil viu nu ii confera o aura de superioritate. Stii la ce ma refer? la alea cu "asculta la mine, am 5 copii acasa, pune sare pa buric si trece". Cred ca e destul de self-explaining. Nu prosti. Nu au idei proprii, nu au filtru de separat tampeniile altora de informatii bune, sunt panicosi, inutili si plictisitori.

- nu dogmatici. Cred ca exista o anumita gandire dogmatica preformata. Nici macar nu-i nevoie sa fii religios. E o pornire intrinseca spre reguli de necontestat, spre cautat apostoli si biblii sub orice piatra. E foarte bine sa te informezi dar si mai bine e sa te gandesti in permanenta, sa cauti, sa pui la indoiala ce inveti. E preferabil sa cauti sprijin de la o persoana care are suficienta incredere in sine incat sa iti ofere propriile pareri, eventual sustinute cu terte argumente din vreo carte, si nu de la o somitate indubitabila care se intampla sa fi scris fix ce spera sa auda. Nu exista somitati indubitabile, apropos. Nici in parenting nici in filosofie nici in nimic.

Rezumand, cauta-ti prieteni destepti, flexibili, coerenti, calmi si care si-au dorit sa aiba copii. Doi din astia vor tine locul comunitatilor pe care le tot cauti. Si pe care eu una inca nu le-am gasit. Dar recunosc ca nici nu am cautat cu inversunare; uneori nu trebuie sa sapi pana dai de apa ca sa realizezi ca n-ai nevoie de groapa din primul loc. Insa daca aveti vreunul din voi recomandari , comentati pe aici cu vreun link care vi s-a parut mai rasarit. 


2 comments:

  1. Eu am avut bafta sa am parte de o singura comunitate de genul asta de unde chiar sa fi reiesit beneficii, de unde sa fi invatat ceva bun si unde sa nu fi vazut "pizduieli si zoaie" (m-am pishat pe mine de ras citind expresia, am sa-ti cer drept de copyright). Comunitatea era construita pe babycenter.ca, si eram niste mamici canadiene care asteptam copii relativ in aceeasi perioada. Dar canadienii sunt recunoscuti pentru prostul bun-simt (cand ii calci si tot ei se scuza), dar ne-am ajutat intre noi, cu tot ce-am putut. Acum, ani mai tarziu, inca tinem legatura, cu unele ne-am si intalnit in viata reala. Dar in afara de grupul asta, care e o exceptie strigatoare, ai dreptate. Spune-i colegului ca cea mai tare chestie in materie de copii e al saselea simt, in principal al mamei respectivului copil. Iar restul, na, fiecare umple golurile dupa pricepere... :-)

    ReplyDelete
  2. Doamne Karioka ce multa dreptate ai! te citesc de multa vreme si rezonez cu felul tau de a gandi - si uneori te invidiez pentru coerenta in exprimarea ideilor si argumentelor. Jurnalista trebuia sa fii, cum se facea jurnalistica pe vremuri, serios si cu cap.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)