22 August 2013

Daniel Nicolae - în familie, deciziile se iau în comun


Daniel Nicolae este manager la o firmă nemțească. Specificul muncii îl duce  cu săptămânile ba într-un loc ba în altul, prin țară și prin străinătate.  Când mai ajunge pe acasă, îl întâmpină Ama și Natalia. O ia de la capăt cu atinsul de targeturi și întrunitul de cerințe, cu statul peste program și alergatul de colo colo, doar că de data asta clientele sunt două ochioase care-i sunt tare dragi.






Mă consider deci norocoasă că printre picături a acceptat să discute cu mine, în cadrul seriei Interviuri cu Testosteron.

Cum e cu plătitul meselor și ieșirilor în oraș? Cine cui plãtește când? Și de ce?

In prezent, bugetul fiind comun, plătește Ama, ea fiind „ministrul de finanțe“ al familiei.

Daca vorbim despre cum procedam înainte  pot sa-ti spun ca eu plăteam lucruri mărunte cum ar fi o cafea, un suc, o bere sau masa. De ce? Habar nu am… am observat ca este o acceptare tacita.

Mai departe daca relatia functiona, consideram logic sa fie impartite costurile unei iesiri. 

Cum a fost să fii băiat? Te-ai simțit tratat altfel la școalã, în familie, față de surori sau colege? Aveai responsabilități sau drepturi distincte?

A fost foarte firesc, poate si pentru ca am fost doi frați :). Nu am simtit ca am responsabilități sau drepturi distincte. Singura discriminare pe care mi-o amintesc era legata de orele de sport, când fetele preferau sa nu o „bifeze”, ceea ce ma enerva teribil.  


Ai o fată frumoasă. Ce crezi că ar fi fost diferit, dacă era băiețel?  

As fi avut un băiat frumos ! 

Când era Ama gravida si lumea afla ca este fetita, răspunsul invariabil era: „lasă, sănătoasă sa fie!” Pe noi ne distra teribil aceasta reacție  dar nu putem trece cu vederea preconcepția aceasta, atât de înrădăcinată încât foarte multi spun aceasta replica din inerție, fără sa o simtă, fără sa o gândească. 

Revenind la întrebare  nu cred ca ar fi diferit pentru noi pentru ca si acum încercam sa o creștem pe Natalia cât mai neutru. Este complet străină de stereotipii de genul „stai frumos/ nu te murdari etc pentru ca ești domnișoară”, are si păpuși si mașinuțe  construiește cu lego, este libera sa se murdărească  sa se cațere si Ama o îmbracă si cu hăinuțe de băiețel (care ii vin foarte bine! ) 

Cum îți imaginezi cã va fi viața ta de tată peste 14-16 ani?

La fel cum este si acum, foarte grea, frumoasa si plina de neprevazut! Cred si sper ca educatia oferita Nataliei sa nu facă acest moment unul foarte dificil.

Numește douã însușiri sau atribute care sunt considerate o calitate la femei dar un defect pentru bărbați. 

Cred ca în jocul asta trist al discriminării s-a ajuns ca fiecare calitate - la bărbați sau la femei - sa fie extrem de duala, de greu de măsurat si de estimat. Uite, de exemplu, primul meu impuls a fost sa zic ca este sensibilitatea. Buna la femei, rea la bărbați  Dar este un clișeu  iar in realitate o femeie prea sensibila primește eticheta de nevrotica, dar si bărbatul trebuie sa isi pondereze cu atenție gradul de sensibilitate pentru a nu pica în o categorie discriminatorie. 

Deși suntem fundamental diferiți, bărbați si femei, discriminarea tine de inteligenta emoțională a fiecăruia  Si media acestei inteligente in cuplu, pentru a găsi un echilibru potrivit pentru fiecare familie in parte. 

Cum ai reacționat când soția ta a decis să renunțe la cariera sa în vânzãri și HR și să se dedice familiei? Dar cunoscuții?



A fost o decizie discutata si analizata de amândoi, în consecință asumata de amândoi.

Cunoscuții nu au reacționat in prima faza nicicum, fiind oarecum logic in mentalul colectiv ca mama sa stea o perioada (mai scurta sau mai lunga) acasă  îngrijind copilul. Mai apoi, când le-am comunicat ca perioada se prelungește s-a trecut de la mirare, la ironii si s-a ajuns pana la rautati. Surprinzător pentru mine a fost ca cele mai multe răutăți le-am putut auzi la persoane de sex feminin, multe la rândul lor mame. Sper ca doar invidia sau frustrarea de moment le-a făcut sa reacționeze astfel.


Cum crezi că ar reacționa soția dacã (presupunând cã este financiar posibil, oportun) ai decide sã te dedici familiei pe termen nedefinit, iar ea sã revinã în "câmpul muncii"? Cum ar reacționa cunoscuții, să te știe "casnic"? 

Cum spuneam la întrebarea precedenta, astfel de decizii le luam in comun după o analiza serioasa, aproape o analiza SWOT

Si nu cred ca intre noi lucrurile s-ar schimba major. In fond, mereu am spus ca suntem o echipa si fiecare face ce stie mai bine pentru a face ca lucrurile sa functioneze cat mai bine posibil pentru întreaga familie. 

In ce privește cunoscuții, probabil m-ar aștepta mai multe ironii decât cele pe care a trebuit sa le audă Ama. Dar cred ca mai ales celebra fraza: „nu te pricepi, nu ai cum sa te descurci!”. 

Cum e cu sfaturile despre "cum să cucerești un bărbat ?  Până la urmă, cine cucerește pe cine? La voi cum a fost?
Nu ma pricep la acest gen de sfaturi, nu am încercat niciodată sa cuceresc un bărbat :)  Se spune ca femeile aleg, noi doar gravitam in jurul femeilor. Nu știu  e ceva adevarat, dar nu in totalitate. In ceea ce ne privește pe noi, trebuie sa recunosc ca multa vreme am crezut ca eu am fost cel care a „inițiat” acțiunea, după ceva vreme realizând ca ma înșelam amarnic.  

Ce crezi că e cel mai greu / mai neplăcut în a fi bărbat? Dar cel mai ușor / fain?  

Societatea romanesca este inca un profund misogina, unui bărbat trebuie sa recunosc ca in este mai ușor sa evolueze din punct de vedere profesional.  
In același timp inclin sa cred ca eșecurile de orice natura sunt mai ușor acceptate femeilor decât bărbaților  Dar nu vreau sa comentez prea mult acest aspect, cred ca suntem favorizați fata de femei in multe privințe. 

Ce stereotip despre bãrbați te deranjează cel mai mult? (dacă există unul) 

Cel mai neplăcut stereotip este acela ca ”bărbatul aduce pâinea în casa”, o idioțenie fără margini. Iar bărbații sunt judecați doar în funcție de acest aspect. 

Ce prim sfat despre bărbați vei oferi lui Nati?

Cred ca va trebui sa învețe sa aibă răbdare cu ei, se maturizează mai greu si fundamental sunt copii tot restul vieții lor. 

Ce prim sfat despre femei ai oferi unui bãiat?

Sa le respecte. Suntem marcați de prezentele feminine din viata noastră  de când ne naștem le avem in preajma, dar „misterul feminin” persista, iar timidele noastre tentative de a dezlega acest mister au șanse mari sa eșueze. 



0 comentarii:

Post a Comment

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)