17 June 2013

Ce sa fac, fetelor?

Mi se pare halucinant ce intreaba lumea pe internet. Si eu intreb multe. Intreb de retete, intreb de magazine, intreb cu obstinatie cum sa fac aia si ailalta si de ce nu iese asta si care e legatura si de ce nu mai e pe stoc cutare si daca n-am oua oare mai iese si are cineva o sugestie pentru si etc. As putea sa gasesc si pe Google search si de obicei asta fac, dublez intrebarea cu un Google pentru ca prefer sa aflu cat mai multe opinii. Chit ca de obicei fac tot cum ma taie capul.
Dar sunt unele lucruri pentru care prefer sa nu ma incred in ce-mi spune o comunitate vasta de fucking nobodies, de anonimi si anonime cu usernames care probabil n-au nimic in comun cu numele reale, de doctori de Facebook si moase de Twitter. Pentru lucrurile alea am viata reala cu prieteni, familie, medici, IT-sti, etc. People who actually know and give some shit.
Ieri a intrebat una pe FB ce sa faca, pentru ca si-a scrantit gatul copilul ei si il doare. Mi se pare absolut cretin ca in momentul in care ai un copil cu gatul sucit care urla in background sa-i zici "stai asa, mami posteaza un status si aflam imediat". Dafuck, really? Daca pica intr-un cutit tot aia faceai?
Am intrebat si eu pe FB cand mi-am facut o basica mica mica cu abur de la o tigaie. Am primit sfaturi atat de variate incat daca le combinam imi iesea o tarta. Sa pun miere, faina, ulei, albus de ou. Mai lipsea un pic de vanilie.
Principalul motiv pentru care nu pot acorda nici atentie nici credibilitate grupurilor mari de oameni de pe internet, cum ar fi forumuri sau FB groups e ca nu stiu cine dracu sunt cele 4500 de suflete care ma sfatuiesc, de exemplu, sa pun crema cutarica pe mana daca m-am ars. Pot fi 4500 de oameni care se pricep la arsuri sau pot fi 4500 de oameni care au auzit de la 45000 de oameni sau 4500 de troli sau pur si simplu vreo 4500 de cretini. De unde stii? De unde-i stii pe toti? De unde dracu stii daca marychicka_89 este un medic sau barem un asistent medical din moment ce iti ofera pe neveu un mix de aerosoli pentru copilul cu bronsita sau o tampita cu 7 clase trecuta cu greu dar care profita din plin de internetul moca din abonament? Cum pana mea poti prelua retete de pe un forum? Nu retete de sufleuri, retete de medicamente. Pentru tine, pentru copilul tau. Cum cacat poti fi atat de imbecil incat sa nu duci copilul la medic daca
- si-a rupt ceva
- haraie ca un mops cand respira
- vomita
- se sufoca
- plange necontrolat de ore in sir
- a suferit un accident, i-a cazut un raft de scule in cap, s-a oparit, are o moneda in gat?
....dar sa te duci sa iti asezi curul la calculator si sa deschizi un topic sau sa intrebi niste necunoscuti absoluti? Care sunt uniti doar prin simpla premisa neverificata ca au fatat si ei / ele o data si ca au internet.
Cu exceptia exemplelor cu accidentele, restul sunt reale. Le-am intalnit in lungul meu periplu internautic, in care sincera sa fiu am ajuns sa ma intreb ce dracului caut unde sunt si pana la urma am ajuns sa ies de pe majoritatea chestiilor mamicesti gen forum etc. Pentru ca ma aduc in prag de isterie cretinele, de asta. Pentru ca una e sa scrii "fetele, nu-mi iese crema de la tarta cutare" sau "stie cineva cum sa scot filtrul de polen" si alta e sa scrii "de cinci zile am nu stiu ce umflatura nu stiu unde, mai si supureaza, ce sa fac?" Cum ce sa faci? Sa te duci in pizda ma-tii sa te vada un medic, aia sa faci. Preferi sa vin eu, doctor docent in trolling si sa iti zic sa dai cu crema de galbenele? Preferi sa vina coana Sevastita sa iti sugereze un schit bun de rugaciune?
Uimitor de multe femei considera comunitatile online drept un soi de ginecologi invizibili, altfel nu imi explic de ce imediat dupa prima cateogrie, a mamelor clueless, survine categoria femeii care iti cere sa ii ghicesti in chiloti. Am o scurgere de nu stiu ce fel si ma mai si mananca si parca ma si pis cam des si ce sa fac?
Sa te duci la doctor, aia sa faci. Poate fi orice, de la candida la sifilis. Ce alte alternative aveai in minte cand ai postat imbecilitatea asta? Sa iti ceara cineva sa-i trimiti chilotii prin prioripost pentru expertiza? Urma sa-ti pui pizda poza de profil pe FB? Arata careva dintre noi ca un fel de Mafalda a vulvei? WTF is wrong with you?
Mai sunt si chestii non-life-threatening dar care ma uimesc in egala masura. Viata sexuala a cuplului pusa pe tapet, sa-si dea cu parerea o suta de cotoharle cum sa bagi pe dansa-ntransa. Probleme de cuplu; nu mai bine folosesti timpul alocat sa-ti faci de cacat partenerul / partnerera pe internet pentru a discuta cu el, pentru a rezolva problemele?
De unde increderea asta oarba in cel de langa tine care nici macar nu-i langa tine? Pe care nu-l vezi, nu-l auzi, habar nu ai daca exista cu adevarat, habar nu ai daca cel care iti ofera sfaturi despre ce sa pui pe cur copilului sa ii treaca iritatia e o onorabila doamna mama a trei copii sau chiar unul din cei trei copii, pus pe glume? Cum deosebesti sfatul bun din o suta de cretine? Il alegi pe cel scris cu caps lock?
Fa-ti prieteni reali. Discuta cu cei din familia ta. Discuta cu medicul, inverseaza proportiile, evita logoreea pe Fb si tacutul malc in cabinet. Aminteste-ti ca in orice clipa a vietii tale pe internet sansele sunt mult mai mari ca dialogul sa se desfasoare intre tine si un conglomerat de sfertodocti plictisiti, care nu isi vor asuma niciodata responsabilitatea celor spuse.


13 comments:

  1. "Fetelor", si eu ma crucesc mai ales cand vad raspunsurile unora la intrebari...dureroase. O tipa insarcinata intreba intr-o zi ce diagnostic sa-si puna (?!) daca i s-a umflat o anumita parte anatomica (mentiona ca e in saptamana 38). S-au trezit niste tipi s-o ia la misto ca "ha, sigur ai facut tu vreo prostie, nerusinato!" Si ce m-a amuzat e ca au calculat retardatii ca n-are cum sa aiba 38 de sarcina. Le dadea lor 9 luni si jumate de sarcina "Ce, esti iapa???" Oricum, e usor de imaginat dupa ce referinte pe google au ajuns la astfel de discutii. Eu fac parte din categoria celor care citesc des astfel de forumuri, din pacate. La inceputul sarcinii, m-o palit sa citesc si forumurile de mamici si viitoare mamici. M-am lecuit dupa ce-am citit grozavii cat casa. Pe langa asta, am si-o mare problema cu agramatii, iar pe forumuri greselile gramaticale si de exprimare sunt lege. Ah, si-am boala pe diminutive folosite excesiv cand se povesteste despre odrasle.

    ReplyDelete
  2. Nu e vorba de "incredere oarba" in internet, e vorba de "neincredere totala" in medici. E ceea ce se tot numeste prin gazete, de mai bine de un deceniu, drept "lipsa modelelor". Lipsa asta e generala, nu doar in sectorul sanatatii.

    Daca privim financiar/economic: medicul e scump, netul e ieftin. Toti - aproape toti - romanii au acces la internet, nu toti - ba chiar putini - merg la medic. Daca ar fi doar asta, ar fi aproape in regula; pentru cazurile importante, omul ar gasi bani. Sau sistemul l-ar ajuta intr-un fel sau altul.

    Problema e ca raportul empiric/academic s-a inversat; e mai normal sa ai incredere intr-unul care a patit ceva el insusi si a rezolvat problema, decat intr-un om care a fost "pregatit" sa rezolve acea problema. Opinia medicului e lipsita de valoare, prin urmare egala cu orice alta parere de pe internet.

    Eu ma incadrez oarecum in cazurile de stupizenie descrise de tine. E o stupizenie in doi pasi:
    1) Nu cred in medic, e un bou incompetent care vrea sa ma fure.
    2) Prin urmare pun intrebari pe net, in speranta ca rezolv ceva.

    Eu sunt 100% in cazul 1, doar ca eu am inlocuit pasul 2 cu plecatul din tara. Motivul principal nu a fost "lipsa modelelor" in cadrul medicilor, ci "lipsa modelelor" in special in zona politica, ba chiar promovarea modelelor nocive drept "reformatori de neam si tara".

    ReplyDelete
  3. Liviu, iti inteleg parabola dar in continuare cred ca exista o limita intre neincrederea de altfel intemeiata in structurile oficiale si intrebatul de-a proasta-n targ. Daca era vorba de cineva care vrea sa invete origami sau C++ fara sa mearga la cursuri, kudos to them. Insa gaturi scrantite, bronsite acute si secretii vaginale descrise cu speranta unui leac internautic, ce ma-sa mai e si asta.

    ReplyDelete
  4. Pai nu stiu daca intelegi, din moment ce zici:
    "Insa gaturi scrantite, bronsite acute si secretii vaginale descrise cu speranta unui leac internautic, ce ma-sa mai e si asta."

    Sa zicem ca ai o problema de genul asta; care e solutia? Raspunsul tau (care ti se pare evident) e "mergi la medic".

    1) Pentru multi, foarte multi, cei mai multi, asta n-a fost niciodata un raspuns. Eu (nascut la oras, in Constanta, din parinti zic eu responsabili si inteligenti) am mers la dentist, de exemplu, doar in copilaria mica. Apoi, avand noroc de-o dantura zdravana, n-am mai calcat nici macar la un consult pana hăăt dupa 30 de ani. De ce? Pai asa, ca nici macar la oras n-avem (sau generatia mea n-avea) deprinderea unui consult periodic...

    Asta e cazul, repet, al unui orasean nascut/crescut, de vreo patru generatii in pantofi, asa-zisa "clasa medie" a Romaniei. Dar cei de la tara? Dar cei foarte saraci? Ei n-au avut si nu au deprinderea mersului la medic. Doar ca acum, ce sa vezi, au internet.

    Prin urmare n-as zice ca nefericitii care vor sa-si scoata maseaua pe internet sunt o clasa nou aparuta, sunt doar o clasa nou aparuta pe internet.

    2) Pentru altii mersul la medic e un raspuns, dar, aflandu-se ei in cazul descris de mine mai sus ("lipsa modelelor"), vor merge mai rar si doar in cazurile grave.

    ReplyDelete
  5. Dantura ta sanatoasa este un motiv suficient de a nu da pe la dentist. Un abces la masea in schimb, da. Exista insa si varianta "ma doare maseaua, ce sa fac?" cu raspunsurile "pune niste tuica" sau "du-te la farmacia veterinara, zi-le ca iei pentru un cal si cere niste lidocaina". Si aceasta varianta este totusi paguboasa, pentru ca economisesti cei 50 de lei pentru extractie pentru a te alege ulterior cu o factura de 400 euro pt un implant sau o chelie in gura de toata frumusetea. In timpul in care totusi leacul poate functioneaza - sa mergem pe exemplul dat, te lasa un pic maseaua - te duci iluminat pe internet si evanghelizezi inca 450 de napastuiti deschizand un topic despre cum te-ai doftoricit tu singur cu anestezic pentru cai si ce bine e. Si tot asa.
    Iar in cazul mamelor inconstienta mi se pare crasa, din moment ce nu iti asumi riscuri proprii ci pe cele ale odraslelor. Da, internetul a luat locul gurii satului. Da, gura satului a sfatui-o pe bunica-mea sa descante un copil cu peritonita, pentru ca "s-a intors ranza-n el".
    Nu e bine. Nu e bine deloc.

    ReplyDelete
  6. Bun, ne-am pus de acord. :)

    Formularea "Internetul a luat locul gurii satului." mi se pare misto, cred ca defineste succint & plastic ceva ce ar trebui ff mult studiat. De catre antropologi, sociologi si mai ales de catre politicieni (cu ajutorul primilor).

    ReplyDelete
  7. Dar cred ca gura satului e intens studiata in timpul alegerilor, cand se toarna in ea un pic de tuica si o sacosa cu malai si salam pentru vot. Sau promisiunea asfaltarii. Dupa ce se incheie campania se mai toarna si altele dar ce sa-i faci, asta e.

    ReplyDelete
  8. Eh, eu prin "politicieni" defineam aia de identifica o problema in societate (aici intervin antropologii si sociologii), cauta o solutie (aici intervin aia de-s "specialisti", depinde de problema), isi fac din solutie un program electoral si apoi incearca sa fie alesi pentru a o rezolva (aici intervine entitatea numita "partid").

    Aia care sunt alesi in urma programului "micul, berea si tuica" nu se numesc politicieni. Sau, ma rog, eu nu-i numesc asa.

    ReplyDelete
  9. Problema e ca odata ajunsi in fata calculatorului toti ne simtim indreptatiti sa ne impartasim experienta de viata, devenim brusc foarte destepti, foarte combativi si incep sa ne creasca diplome in puericultura si electrotehnica din urechi.
    Cat despre antropologie si sociologie, sunt de acord ca ar trebui sa fie puternic ancorati in realitatea practica a unei societati contemporane care a suferit ample schimbari de cat cu paradoxala socializare alienizatoare pe internet.

    ReplyDelete
  10. In ultimul meu comentariu am sarit vreo trei virgule si n-am spus de fapt absolut nimic, exceptand niste truisme circulare. Daca mai insist mult, ma trezesc ca incep sa dau sfaturi stomatologice si ca-mi pica cratimele. E ca un fel de lepra a spiritului, I tell ya.

    ReplyDelete
  11. ha ha ha! stiu ca-i de plans, de fapt, dar eu am ras. :D
    din ciclul intrebari stupide, chiar ieri m-a frapat una: cum sa treci peste o despartire?! ma abtin de la comentarii...

    ReplyDelete
  12. Sa vezi coincidenta: Vintila Mihailescu ("singurul om din Romania care mai intelege ceva", cum il definea un comentariu pe net, cu care tind sa fiu de acord) scrie in Dilema de azi despre bucuresteni si sanatate.

    http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/sanatate-sa-dea-dumnezeu

    Interesante cifrele, dar sa nu uitam ca ele sunt despre Bucuresti, adica cu totul alta treaba decat Romania per ansamblu.

    ReplyDelete
  13. Întrebare pe un grup de medici de pe Fb: „A ajuns antigel în apa potabilă, din cauza unei defecțiuni la boiler. Am gătit cu apă caldă, iar eu și soțul am mâncat acea mâncare. Copilul de un an a refuzat-o. Întrebare: mâncăm în continuare mâncarea?“
    Răspunsuri variate care o îndrumau de urgență la medic.
    Revine doamna: „Dar la câine pot să-i dau mâncarea?“

    Oricum, interesant fenomenul... nu-mi dau seama dacă e lenea de a merge la doctor sau prostie.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)