09 May 2013

O vară fără scutece

Continuăm seria articolelor pișăcioase, menținând avertizarea de cod maro-galben pentru cititorii cei fara prunci ai blogului, deși cred că au dat deja bir cu fugiții care încotro.

....exceptând noaptea și când merge în mașină cu tatăl care altfel ar conduce prea timorat și ar face accident tot întorcând capul și întrebând: "hă? te-ai pișat? faci pipi? a? faci? hă?".
Eu cred ca m-am nimerit fix între trenduri și probabil îmi iau scatoalce din ambele direcții. Am început prea devreme pentru mamele care încep pe la 3, 4 ani și prea târziu pentru cele care la 1 an deja au treaba rezolvată. Deci sunt deopotrivă stress şi loază leneşă, eu cu cei 2 ani si vreo 3 luni. Ei, asta e.
Sumarizând:
 - accidentele sunt rare, dar zilnice.
- dupa un început amăgitor de promițător, am avut un mic regres, cum ar fi că nu mai vrea să stea pe vasul de toaletă. Căutam alt reductor.
- o fi AP, n-o fi AP, dar eu l-am mituit cu o îndârjire de zici că îl pregăteam psihic să intre in vreun partid politic, nu să se cace într-o oală. Știți ciocolățele alea mici Kinder, care de fapt au ciocolata doar pe deasupra și o chestie albă, cică lapte, înăuntru? Din alea, cate o bucățică mică mică. De câte ori stătea pe afurisenia de oală. Când a și făcut ceva în ea am dansat, am dat bairam, am chemat lăutarii, am tăiat vițelul cel mai gras și am făcut trei zile sacrificii umane. Glumesc. I-am dat totusi jumătate de ciocolățică.
- nu l-am pedepsit in nici un fel, desi mi-a scapat un dezamăgit și dezamăgitor "iar pe jos, bă?!" dând de un anume mușuroi. Exclamație pe care o regret încă intens și sincer. Pentru că după aia nu a mai facut deloc vreo trei zile. De ajunsesem să mă rog să faca și în capul meu, numai să facă odată.
- la creșă cică are, vorba unui europarlamentar foarte activ (serios acum, activă fată, mai încurcă ea tanda cu manda dar barim are ce încurca), "și eșecuri, și succesuri".
- habar nu am daca progresăm. Se duce direct la oală când se trezește, deși n-am solicitat neam de neamul meu atâta rigurozitate. Nasol totuși că fiind în pampers, probabil deja a făcut.
- am sporit spălatul pe mâini și prin alte părți, încercând să țin pasul cu vertiginoasa auto descoperire a lui fi-miu.

- nu reuşesc să înţeleg corelaţia, dar de când am început chestia asta, refuză să se mai îmbrace. Cu orice, de la şosete la tricou. Aseară a dormit la bustul gol, aruncând cu furie pătura cu care l-am tot învelit. Ieri l-am luat pe sus, urlând si dând din picioare, exemplificând la perfecţie "the terrible twos". Tot din această cauză: apucasem să îi dau jos tricoul şi nu mai vroia altul. Nu ştiu exact unde am greşit, eu una cred că nicăieri, cred că pur şi simplu constată că lucrurile nu se întâmplă doar pentru că zice mă-ta că se întâmplă.

Constată că are halucinanta putere de a schimba cursul evenimentelor, zicând nu. Nu, ce? Ce mai contează ce? Nu, şi destinul se schimbă, nu şi ce urma să fie nu mai e. Eu una înţeleg oarecum aceasta imensă fascinaţie pentru "nu". E prima dovadă a faptului că poţi manipula universul. Punându-te în cur în mijlocul drumului şi făcând niste scheme care ar face o grămadă de tioneri celibatari să dea fuga la sterilizat, da, dar ce contează. Potţi schimba lumea şi nu e începutul.

Eu una n-am să renunţ aşa curând dar nici nu cred că insist la infinit. Îl ţin toată vara fără scutec, asta e, dau cu mopul, bag recompense, încurajări şi dacă la final nu ne-a ieşit nimic, asta e, reluam primavara ailaltă. Dar poate ne iese totuşi.

Adică mie una mi se pare un skill greu de dobândit, fiind cam împotriva firii. Din punct de vedere antropologic - mai bine zis din punctul MEU de vedere antropologic, da, să mă prezint, sunt Karioka, antropoloaga de weekend, stiu tot atâta antropologie cât ştie ăla cu izmene vărgate de la Meteo meteorologie - ....unde am rămas? Aşa. Dpdv antropologic, e nefiresc ca omul să se c...pardon, am promis că vorbesc mai frumos. Să își depună dejecţiile în acelaşi loc. Suntem o specie evoluată dintr-un soi de maimuţe culegătoare şi vânători oportunişti; da ne ascuţeam silexul şi pictam vânători de mamuţi prin sufrageriile comune, dar să fim serioşi, mai mult pictam decât mâncam. Eu insist pe ideea că baza hranei o constituiau fructe căzute pe jos, rădăcini, insecte, vegetale de tot soiul iar când nimeream si ceva cu suliţa aia era mare veselie, jackpot, baby! Aşa că în mod evident, nu cred că doamna CroMagnon se întorcea din drum 45 de kilometri să pună pe cel mic pe oală.



 Nop, cred ca instinctual şi natural era să ne căcăm pe unde apucăm, fertilizând astfel solul pe care probabil urma să revenim sezonul viitor. De atunci situaţia s-a schimbat drastic, însă nu putem să negăm meritul micilor temerari cand izbutesc până la urmă, de bine de rău, să nimerească toaleta. E un triumf al raţiunii contra instinctului! Să-i aplaudăm, zic.



3 comments:

  1. Absolut. Si semintele ingurgitate care apucau sa treaca intregi pe tractul digestiv, ieseau pe partea ailalta cu fertilizator cu tot si se depuneau care pe unde, ajutand la dezvoltarea florei locale. Care ajuta la fauna si-asa mai departe :-)))
    Bafta si sa n-ai stres, nu e cazul, la un moment dat juniorul o sa aiba chef sa se joace de-a "adultul" si asta e una din primele chestii pe care o sa le imite, hai sa folosesc si eu oala ca mama/tata/whoever...

    ReplyDelete
  2. si eu zic la fel...Alex o sa se apuce de facut la olita cand o sa decida el ca e timpul ...si o sa te lase masca :) pana atunci, se distreaza cum faci "dansul ploii" in jurul lui:))

    ReplyDelete
  3. Eu am citit mai demult undeva, nu stiu cat de sigura e informatia deci, ca in somn nu se face pipi, tre sa te trezesti, macar putin, ca sa-i dai drumul. Stiind ca eu simt orice miscare a pruncului noaptea, m-am riscat si l-am culcat in chiloti, cu paturica absorbanta sub cearceaf. Tocmai am trecut de a treia noapte cu bine. Sunt linistita si dimineata cand ne trezim, ca al meu face doar din picioare, deci nu isi da drumul daca mai lenevim juma de ora in pat. Daca al tau se duce direct la olita la trezire, si mai fain!

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)