02 May 2013

Muzica Romaneasca (2) (si un pic de literatura)

Nu-mi vine sa cred ca mi-am sarit prima - si singura formatie "preferata", din adolescenta. De atunci n-am mai reusit sa am vreo formatie preferata, doar fixatii temporare. Sau posibil sa fi fost si astia o fixatie, dar mai intensa si de lunga durata.

Formatia despre care uitasem sa povestesc este Timpuri Noi.  Versatili, avangardisti, cu umor, cu ceva indrazneala pentu acele timpuri. Considerati vulgari si scandalosi la vremea lor,Si de o varsta cu mine (formatia , nu mebrii sai). Cand cantau ei despre Luca cel de 14 ani, si eu aveam tot 14 ani. Ii pandeam la radio, cautam articole si mi-am vandut o bluza ca sa pot ajunge la ei la concert. Unde mi-am cunoscut si primul prieten.

Piesa mea favorita e asta, putin cunoscuta.




Am avut doua albume cu bebe asta pe coperta.







Imi mai plac mult si Baniciu, Vintila, Phoenix, Pasarea Colibri. Niciodata nu am inteles prea bine cine s-a certat cu cine, cine nu mai vorbeste cu cine, cine e de vina si cine nu. Regret enorm doar ca acesti artisti au ajuns sa se raneasca unii pe altii la un moment dat.

Citeam recent un interviu cu Mircea Vintila, despre tineretea sa si a generatiei sale. Fireste ca peste amintirile sale sclipeste poleiala unei nostalgii, insa nu ma pot opri sa nu regret sincer ca acele vremuri in care tinerii isi povesteau carti citite mai des decat filme vazute, in care isi cantau melodii in loc sa-si dea linkuri, sunt duse si demult apuse. Cumva cenaclurile lor stimulau inteligenta, stimulau cultura, stimulau interactiunea sociala reala. Nici un 9gag link nu poate inlocui o atingere pe mana sau o privire in ochi. Nici un radio profile share nu poate inlocui o sesiune de cantat live. Alienarea sociala, saracirea accelerata a vocabularului si chiar a paletei afective sunt consecinte directe, un tribut trist al aparitiei tehnologiei, care ne permite atatea, ne permite pana si sa nu mai luam vreodata contact real unii cu ceilalti.

E destul de dureros sa realizezi ca Baniciu, Vintila si ceilalti isi canta cam aceleasi cantece si de pe vremea tineretii lor, si ca ceea ce ni se pare acum rafinat, abstract, adanc, complex, era poate in voga si "mainstream" sa zicem. E dureros nu pentru ca m-as dori vreo sapatoare dupa comori auditive din underground, ci pentru ca mainstreamul de acum suna ca un cur. O aglomerare guturala de gemete si scancete, o linie melodica compusa din maxim 3 timpi  (am auzit jucarii pentu copii de 6 luni cu teme melodice mai complexe decat marile hituri 2013) si in general ceva extrem de simplist, repetitiv si vulgar.

Parodiile lui Toparceanu prind viata pe strunele lui Baniciu. Umorul dulce amarui, intepaturile de o malitiozitate fina (mai evidente pentru cine stie si originalul parodiat)  se regasesc peste secole intacte in cantec. Si Toparceanu imi e unul din poetii favoriti, tocmai pentru aceasta abilitate de a lua in bascalie oameni deosebit de demni si nemaipomenit de seriosi in ceea ce scriu. Cum ar fi Duiliu Zamfirescu, mandru si orgolios fiu de arendas, pe care Toparceanu a reusit sa il exaspereze cu apelativul "Ba, Duila".

Minunata parodie a infiorator de idilicei si insiropatei "Vara la Teara" de Alexandru Deparateanu, a reusit sa devina mai celebra, in timp, decat originalul. Dupa mine, e justa sa valoare plus realismul plin de haz.




Si da, mai. Ascult Baniciu si altii din gasca sa, fie ca se mai inteleg intre ei, fie ca nu, cu un regret de nedisimulat. E regretul meu ca oamenii astia sunt acum in pragul iernii vietii lor si ca da, astia au fost golanii unei anumite generatii. Si ca in perioada aceea golanii citeau mult, erau articulati, stiau sa cante la ceva instrumente muzicale. Fara a fi fatalai, avand la fel de multe femei ca si craii cu porecle fesiere din zilele noastre, chiulind, fumand, band, pierzand nopti si facand toate traznaile cu care se lauda si ai nostri contemporani. Doar ca mult mai inteligenti, mai culti. Curtand o femeie, dansand, cantand si versificand si altfel decat exprimandu-si direct, explicit si univoc intentia de a copula. Care intentie e evidenta prin propria existenta a fapturii umane, chiar nu e musai sa umbli cu ea in frunte, in gura sau pe tricou. Sau in album.

Da, as fi prins decenii intregi de comunism si nu, nu sunt o falsa nostalgica, nu pot fi nostalgica dupa niste timpuri pe care nu le-am trait. Dar imi pot dori ca macar din punct de vedere cultural si uman, sa le fi trait, pentru ca nu cred ca vor reveni vreodata.























4 comments:

  1. Celelalte Cuvinte au fost preferații mei multă vreme. (Ia-ncearcă: Dacă vrei...) Dar n-aș fi spus nu nici la un Iris, Holograf (mai ales albumele de la-nceput), Compact, Semnal M sau Alexandru Andrieș. Din perioada post-90 mi-au plăcut Sarmalele Reci, Blazzaj, Mircea Rusu... și cred că mai erau câțiva de care nu-mi mai amintesc acum... Pavel Stratan cu Amintirile sale mi se pare fain deasemenea...

    Ehh, ce vremuri... :)

    ReplyDelete
  2. +: Vama Veche, Taxi & Direcția 5. :)

    ReplyDelete
  3. Vama Veche cumva nu mi-au placut. Nici displacut, dar niciodata cautat cu dinadins sa ii ascult.
    Compact si Holograf dar la inceputuri, nu astea recente cu inelul, cu batista, cu nu stiu ce.
    Pavel Stratan e interesant ca descoperire, dar incearca tu sa mergi 400 km cu albumul lui in masina; pana sa ajungi pe a Buzau, il zvarli pe geam. E un pic repetitiv.
    Sarmalele Reci - da, inteligenti, simpatici si cu Zoloi tare carismatic. "Domnul Popa" imi placea mult.
    Alexandru Andries, da :)
    Ehei, chiar ca ce vremuri.


    ReplyDelete
  4. un comentariu de la domnul Topârceanu, pentru cei care ar cârcoti la rândurile de mai sus :-)

    Tu nu-nțelegi, Zoile, râsul meu...
    Într-un oraș din asfințit, departe,
    Cu mult negoț și știutori de carte,
    Trăia pe vremuri un sărman evreu,

    Anume Baruch... Fire de elită,
    În lume viețuind ca-ntr-un pustiu, —
    Știa să taie sticlă poleită
    Și toți nerozii îl credeau geamgiu.

    Dar timpul suflă limpede ca vântu
    Și Moartea le-a grăbit metamorfoza:
    Pe toți făcându-i una cu pământul,
    A transformat pe Baruch — în Spinoza.

    Tu nu cunoști, Zoile, gândul meu...
    Din tine-ntreg tu faci literatură.
    Oferi în studiu mica ta structură,
    Naiv și comic, ca un crustaceu.

    Ești tulbure, dar fundul ți-i aproape;
    Aveam și eu (pe când mă dam pe gheață)
    Obscuritatea ta — de suprafață,
    Și profunzimea ta — de două șchioape.

    Iar azi lirismul meu e clar, vezi bine,
    Căci tuturor își dăruie secretul,
    Dar ca să poți citi cândva în mine
    Tu nu-mi cunoști, Zoile, alfabetul.

    Zadarnic dar ne-amestecă vultoarea,
    Noi nu putem urma același țel...
    Și dacă totuși ți-am făcut onoarea
    Acestor aspre stihuri de oțel, —

    Când îmi citești poemele și proza
    Gândește-te la geamul lui Spinoza.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)