19 March 2013

Despre nutritie

Nu stiu ce sa zic despre anumite trenduri nutritionale existente. Nu stiu exact daca e ok macar sa te iei dupa o moda cand vine vorba de ce bagi in gura. Mai ales cand moda respectiva devine un pic prea radicala. Acum depinde ce intelege fiecare prin radicalitate.
Eu una daca te-aud ca promovezi nu stiu ce metoda de crescut copii, facut mancare, mers pe strada sau spalat pe cap revolutionara, suprema, fara pata, universal aplicabila si complet contradictorie restului de metode care sunt rele, nocive, nenorocite si letale, concluzionez ca mananci cacat si te evit cat pot de mult.
Serios. Asta e regula mea. Daca e fanatic, fugi de el. Nu conteaza daca promoveaza o religie, o reteta de papanasi, o metoda de crescut plozi (urasc metodele de crescut plozi, apropos. si detest parintii care umbla cu o carte de parenting in mana in loc de biblie. tu-va-n gura cu Caprarii vostri. Nu-mi vine sa cred ca va duceti sa cascati gura la ORICINE va spune cum sa va cresteti copiii, de parca ati fi ultimii retarzi de pe pamant si fara specialistii curului n-ati sti ce sa faceti cu mogaldeata aia din casa) sau un program de fitness. Daca a atins gradul ala de exaltare si in acelasi timp de indobitocire dogmatica, e pa, dus, la revedere. Nu prea mai poti purta polemici reale cu individul si orice discutie in care poate pui intrebari reale sau iti prezinti dubiile argumentate logic va esua ori in sofisme circulare ori intr-un potop de lacrimi jignite.
Asa, revenind la mancare. Nu stiu ce sa zic. Stiu ca exista alimente si combinatii de alimente si mai ales CANTITATI de alimente nesanatoase. Stiu ca mancam ridicol de mult comparat cu necesitatile de arderi calorice ale organismului. Si cam atat. Restul e dubiu. Nici nu stii pe cine sa crezi. Si cum spuneam, cu cat mai radical omul, cu atat mai sceptica devin. Mi s-a intamplat de multe ori sa asist pe forumuri sau grupuri de discutii la adevarate razboaie, absolut ridicole. Duse intre doua turme indarjite, una condusa de vegetarieni cu un praz in mana ca lance, cealalta de paleo, cu un ciolan cu maduva pe post de buzdugan. Fiecare cu invectivele sale, unii acuzandu-i pe ceilalti ca mananca mortaciuni si ca se otravesc cu zemurile hoiturilor, ailalti ca isi priveaza organismul de nutrienti vitali si ca isi bat joc de sanatatea copiiilor lor, alegand pentru ei o dieta cu mari carente alimentare.
Astea sa zicem ca ar fi cele doua mari trenduri care se razboiesc, paleo si vegan. Dar din astia se desprind ramurele ramurele. Mai sunt si raw vegans. Mai sunt si aia care se jura ca painea e Satana curata. Mai sunt si ceilalti care zic ca degeaba faci si dregi daca inca mananci zahar. Mai sunt si unii - din fericire ceva mai putini, semn ca mai au oglinzi prin casa - care insista ca nu conteaza domle ce mananci, si asa toate e chimicale, nu stie lumea ce sa ia, deci hai sa bagam ca boii in noi tot ce vedem la televizor.
Laptele e izvorul vietii. Ba nu, laptele e izvorul mucilor si caseina e otrava curata. Laptele degresat e optim. Nu, laptele integral e optim. Pentru o viata sanatoasa, reduceti consumul de grasimi. Pentru o viata sanatoasa, CRESTETI consumul de grasimi. Untul nu e bun. Ba nu, untul e bun. Margarina nu e buna. N-are frate nimic, face Nadia reclama la ea. Painea integrala e buna. Painea de nici un fel nu e buna. Plantele sunt viata. Ba nu, creierul de porc e viata. Si maduva de vitel. Suplimentele alimentare sunt bune si necesare. Suplimentele nu sunt bune, sunt sintetice si nu se asimileaza. Sa mancam bine in sarcina si alaptare. Ba nu, n-are nici o legatura, uite nush ce studiu despre nu stiu ce trib legendar pe care fac studii TOTI savantii britanici si americani din ultimii 45 de ani, mananca cate 3 muste la 4 zile si uite ce copii rotofei au.
Am ajuns sa evit discutiile despre mancare. Sau doar sa ranjesc si sa zic "desigur, probabil" in continuu, pana cand interlocutorul (de fapt interlocutoarea, mereu e cate o femeie din asta ultra extaziata de nu stiu ce rahat citit ieri pe net) se lehameteste si ma lasa in pace.
Cred ca e posibil ca unor oameni sa le fi facut foarte mult bine o dieta vegetariana, asa cum cred ca e posibil ca altora sa nu le fi priit. Cred ca de altfel oricui ii face bine la inceput un stil nutritional din care elimina porcariile, de aici si extazul primelor luni in general. Dar nu cred in vegetarianism ca solutie universala si pe termen lung. In nici un caz pentru copii in crestere. Nu cred insa nici in "carnivorism". Eu una cred ca mancam prea multa carne, in special carne proasta, procesata, umflata. Cred ca raportul optim ar fi , pentru mine, de vreo 30% carne din dieta. Paine cat mai putina, multe legume si fructe verzi - evident, si alea cu ceva inteles, nu varza sau castraveti, adica celuloza si apa, da, de acord zaharul e fucking evil dar nu reusesc sa ma las de el. Ouale sunt foarte bune, nu ma sperie pe mine nimeni cu tampeniile lor cu colesterolul bau-bau. Untul la fel. Margarina e un cacat tartinabil. N-am mai mancat zeci de ani si nici nu am de gand.
Am renuntat la mezeluri, cu destula jale. Am renuntat si la bauturi carbogazoase. Nu, asta nu inseamna ca nu mai pun gura. Rareori ne mai luam cola si o bem cand doarme copilul, ca doi porci vinovati. Uneori ma mai abat pe la sibienii din piata (asupra carora am dubii ca sunt sibieni, sa fiu sincera, dar ma rog fie) si imi iau afumaturi de la ei. Rareori.
Cred ca trebue evitat excesul de orice si in general trebuie folosit "common sense" un pic.
Ma lasa destul de rece si trendul cu "de la tara" , de fapt nu ideea in sine catre care fireste, tindem cu totii - evident ca vrem alimente curate, fara hormoni, antibiotice si chimicale  -  cat idilizarea de o naivitate suparatoare a unui peisaj rural cosbucian. In care taranii au paispe mii de tarlale de pamant pe care cresc trei gaini, carora le arunca o mana de seminte de in, fluierand duios o doina. Apoi se duc sa-si maseze vaca pe sale, care fireste paste pe un islaz complet pur, cu iarba virgina. Se duc supa aia si asomeaza cu blandete porcul, care nuuuuuuuu, niiiiciodaaaaataaaaa n-a vazut ala furaj in viata lui, numai graunte, care graunte, nuuuuuu, nu sunt tratateeeee , desigur, NIMENI nu cumpara porumb tratat. Ma, asa cum zice si Arhi aici, probabil i-ati nimerit voi pe aia 100% onesti, educati, inteligenti, bio, sinceri si care se spala pe maini dupa ce au fost la buda  Eu nu pot sa am incredere in "de la tarani" asa in general. Pentru ca am trait la tara , intre ei, de aia. Pentru ca tin minte cu cat avant dadea mamaie-mea cainele si rosiile si ardeii si de fapt tot ce prindea cu DDT, care afecteaza sistemul endocrin, duce la tulburari neurologice, cancer si multe alte bonusuri.  Pentru ca stiu cu cata veselie se ingramadeste toata lumea la furaje si la srot de soia, ca sa le creasca puiul sa ajunga in 3 saptamani de la talia lui Gabi Szabo la aia a lui Teo Trandafir.Pentru ca am vazut cum se inmulteste smantana cu faina si apa si uneori cu un pic de aracet. Pentru ca stiu cat antibiotic se baga de obicei intr-o promotie de pui de curca, sa-ti traiasca macar 20 din 100.  Pentru ca pe destul de multi dintre ei ii doare fix in cur. Mai ales daca si vand produsele.
Asa ca da, optim ar fi de la tara, dar sa cunosti taranii. Sa iti fie neamuri apropiate si verificabile sau sa fie un pic scoliti si sa stie ce dracului fac acolo. Sa inteleaga de CE nu e bine sa dai concentrat din ala de se face puiu ca centaurul. Sa stie DE CE nu e bine sa mananci rosii crescute in vata. Si tot asa. Si eu caut surse ok de miere, carne, oua, legume, dar recunosc ca pana una alta prefer sa le aleg din cunoscutii mei apropiati si propria familie extinsa si argumentul unic "ia mama, ca e de la tara" nu ma convinge drept deloc. Mamaile astea sa se duca sa-i prosteasca pe citadinii astia cu ochi creduli si portofele largi, care n-au vazut vaca decat la zoo Baneasa si cred ca da, chiar se scot cartofii in ianuarie.
Si cam asta e. In rest nu, nu am scos nimic de tot din dieta noastra. Intr-o lume ideala as scoate painea si zaharul. As consuma mult mai mult peste - dar il detest exceptand somonul, iar somonul e 40-50 lei kilogramul. Ce schimbari as mai face? Sincer, nu multe altele. De sursa, evident. Daca as avea si de unde si cu ce, nu as mai cumpara din supermarket lapte, carne, oua, etc. Dar nu pot decat ici si colo, pe alocuri si in rastimpuri. Inteleg ca e scump, inteleg si de ce e scump si nu contest asta, doar ca nu imi permit mereu. Suntem multi, mancam mult si producem putin sau deloc. Mancarea costa, mancarea reala, curata, onesta. Si prostia costa, si lacomia costa. Noi alegem pe ce sa dam banii.

3 comments:

  1. Asa e, si eu sunt adepta unei alimentatii fara excese, eu cred ca si un MacDonalds merge cam o data la doua-trei luni :).

    ReplyDelete
  2. nah, eu astea chiar nu prea le-as pune pe lista nimanui. poate doar a dusmanilor, dar mai milos ar fi sa ma cac direct in farfuria lor.

    ReplyDelete
  3. edit:
    nu zic de orice fast food apropos. Kebabul sa traiasca lol :) Dar cu Macul am eu o problema intr-adevar. Asta nu inseamna ca nu m-am scapat si eu cred anul trecut in el. Sau alalalt an. Nu mai stiu, dar am halit niste cartofi wedges de la ei.
    Inainte de copil mancam fara probleme doar ca nu-mi placea gustul; dar erau aproape.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)