13 January 2013

Culinare (2)

Si dupa clocit si marinat si invartit si infoliat, ghici ce-a iesit?
A iesit un hartan dens si mare de carne cu gust de curca. Atat. Nu tu ghimbir, nu tu una din cele patrujdamii mirodenii, absolut nimic nu s-a simtit din marinata aia. Si consistenta? De minge de tenis. Zici ca-l mancam pe Khal Drogo la cuptor. Poate si ala sa fie mai moale saracu.

Mi-am amintit ca totusi milostiva gospodina ce-mi daduse niste retete mentionase "da nu mai bine FIERBI inainte si apoi....etc" insa eu statusem drept si judecasem stramb, gandindu-ma ca prin fiert toate sucurile si gustul se vor duce in zeama iar eu voi ramane cu un mare burete organic.

Asa ca lingandu-mi ranile, supurand inca si de la intrebarea inocent-provocatoare a barbatului "da ce credeai ca-ti iese? eu stiam ca asa o sa iasa", am purces peste cateva zile (dupa ce am digerat cu chiu cu vai pieptul) la gatit si restul de curcan pe care-l mai aveam prin punga. Adica pulpa si aripi.

Asa ca refuzand sa ma mai uit prin retete, sa mai intreb diversi si diverse, sa mai bantui grupuri de gatit pe Facebook cu intrebarile mele redundante, m-am pus pe bestecait in oale. Am fiert pulpa si aripa (erau gigantice aripile, am pastrat una) cu un praf de sare si multa apa, gandindu-ma pe buna dreptate ca daca iarasi dau fail cu friptura barim o sa am o supa de carne foarte gustoasa. Am fiert carnea. Intre timp a trecut iarna, a venit primavara, ghioceii si compunerile stupide si-au itit capul din pamantul reavan, a venit vara, am fost la strand, Fatzuca s-a insurat si a plecat la casa lui, primii 4 nepoti au fost baieti dar ce bucurie, restul fete, am imbatranit, am murit si m-au incinerat conform dorintei, am revenit sub forma de duh necurat si am spumat insistent supa, nu de alta dar ma cam dezgusta bulbucii aia jegosi, desi stiu ca-s doar sange coagulat.
Toata povestea cu fiertul ar fi durat mai putin daca as avea si eu oala cu / sub presiune, dar eu una mereu uit sa imi iau sau dau banii pe altele iar sotul considera rugamintea mea o gluma proasta sau o capcana cu iz sexist, asa ca nu-mi ia oala cu pricina. In caz ca doreste careva, io bani nu am cerut in viata mea [later edit: de la voi], dar o oala din aia as insfaca cu doua maini.

DUPA toate astea, cand in sfarsit a fiert carnea, am turnat cate jumatate din continutul a doua pungi cu amestec de legume congelate. Da, pentru ca nu am nici timp nici dispozitie sa ciopartesc cate 3 linguri din 40j de feluri de legume. Asa ca imi iau pungi cu amestecuri diferite si amestec amestecurile amestecate rezultand o amestecatura de legume. Cred ca aveam jumatate din atlasul legumicol in oala. Praz, ceapa, morcovi, parca si niste rosii, telina, cartofi, bla bla etc. Cu cat mai felurite legumele , cu atat mai bine.  Am adaugat un praf de sare si atat. Iar a mai fiert ceva timp dar nu mult, sa nu se chirfosasca de tot legumele. Adaugat bors, licoarea magica a lui Penes Curcanu (alaturi de rachiu, da licoare din aia nu tin in casa), inca n fiert, niste taietei si o mana generoasa de leustean faramitat marunt. A iesit un bors incredibil de bun. atat de bun incat Fatzuca, legendar de capricios cu legumele si carnea de obicei, le-a infulecat fara sa mai stea sa le aleaga cu degetele, dupa exasperantul sau obicei.

Pulpa am crestat=o de vreo doua ori si nu stiu exact daca am facut bine sau nu. Probabil ca nu, pentru ca s-a scurs ceva suc. Cam sangeriu, dovada totusi ca nu fiersese suficient.Trebuia sa o las mostenire probabil.
Am pus-o intr-o tava cu 2 polonice supa (nu cu bors, zeama de carne si atat), 1 strop sos soia (stiu ca e nasoala soiadar eu zic ca de la juma de degetar de sos nu ne cresc ovare in plus), 1 cana de vin oribil (m-am zgarcit si am luat un ieftinache acru si pisarcios), niste boia, niste praf de usturoi, u pic de piper si un strop de sare. Am fleoscait-o pe deasupra cu o pensula (de bucatarie) inmuiata in miere. I like it like that. Am intors-o de vreo doua ori in loc sa o stropesc cu sosul, pentru ca nu stiu ce maini au altii sau ce cuptoare, dar eu ma parlesc toata daca mesteresc pe acolo in timpul coptului.

A iesit cea mai rumena, aromata, moale, calda, suculenta si minunata friptura mancata in viata mea. Inca inghit in sec amintindu-mi. Pisarciosul de vin e de fapt excelent la gatit - bine ca nu am dat banii aiurea pe ceva prea scump. Mierea i-a dat o aroma fina si un luciu de zici ca e copan din ala de plastic glasat de pe platourile de filmare cu zane si capcauni. ma rog nu stiu ce si cine i-a mai dat ce, dar a iesit incredibil de bun. de-acuma doar asa fac.

Acu vedeti si de ce nu am scris eu in viata mea despre gatit si nici n-am sa o fac prea des. Pentru ca ma lalai ca Florin Piersic si fac ulcer pana termin de povestit ce-am mancat sau mai ales ce-as mai manca.
Pofta buna!

2 comments:

  1. eu asa fac si friptura de porc. Si in oc sa iasa uscata, iese suculenta.

    ReplyDelete
  2. :))) Cred ca e cea mai faina reteta pe care am citit-o. Am ras cu lacrimi la modul cum povestesti. Esti o hatra si jumate. Ma bucur ca a iesit super. Eu niciodata nu respect retetele, ca nu imi iese ca la aia. Mai bine combinate cu ...vederea mea in spatiu :) sunt mai comestibile.

    ReplyDelete

Facebook

Popular Posts

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (10) adoptie (2) AION (2) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (2) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (6) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (3) cărți traduse (4) coada-coada (1) concediu (6) concurs (3) condus (1) copii (68) coruptie (5) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (15) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (7) film (7) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (3) gaming (3) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) Ioana Neagu (1) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (14) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (18) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) pisici (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (10) religie (6) ring-sling (2) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (6) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (77) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (8) wow (1) WTF (28) www.davidkinsella.com (1)