20 January 2012

Şi voi, când?

Nu-i aşa că aţi auzit suficient de des întrebarea asta încât să vă fi construit deja un şubred scut de scuze şi glumiţe spuse printre dinţi?
Aţi crezut că aţi scăpat de ea când, mai împinşi de la spate de neamuri, mai de un soi de resemnare tacită, v-aţi luat cu acte.
Ei bine, nu. După "şi voi când vă căsătoriţi", vine invariabil "şi voi când faceţi un copil"

În caz că vă gândeaţi că într-un târziu veţi avea un copil şi veţi scăpa de întrebarea asta, ei bine vă înşelaţi; urmează "şi un frăţior sau o surioară pe când."

(nu mai pot, diacriticile naibii, parca vorbesc pe tocuri. Am sa le pun dupa. Momentan ma descalt.)

Te uiti adanc si trist in ochii imbecilului de interlocutor care tocmai te-a intrebat cand ai te gand sa te futi si tu cu folos (imi cer scuze, dom'Sorin), tragi aer in piept si te intrebi ce sa raspunzi.
Poate ar fi nimerit sa raspunzi "cine, eu, cand fac copii? ACUMA!" si sa rastorni consortul / consoarta pe masa, tragandu-i jos chilotii.

Adevarul e ca intrebarea este cat se poate de vulgara, indiscreta, prosteasca, inutila si riscanta.
A intreba pe cineva care nu isi doreste copii cand are de gand sa ii faca e ca si cum ai intreba o fetita de 8 ani cand are de gand sa si-o traga. Sunt pur si simplu etape in viata unui om care trebuie sa treaca de la sine, sa se incheie, sa fie complete.

Nu te poti naste dorindu-ti copii; daca patesti asta, you're seriously fucked up in the brain. Nu-mi pot imagina un copil intreg la cap dornic sa procreeze. Sunt etape in viata individuala care nu trebuiesc grabite si fortate sa apara; dovada ne stau generatiile intregi de decretei , de copii facuti in sila, de avorturi ratate, neiubiti, tratati cu ura si repulsie si incarcati de o panoplie de reprosuri absurde. Nu faceti copii de gura altora niciodata; vremurile in care aveam norma de puit s-au dus si din fericire nu se mai intorc.

Unii oameni nu ajung niciodata in etapa cu facutul copiilor; asta NU inseamna ca sunt, cum cred diverse tute si tantalai, niste neterminati sau niste egoisti sau niste infantili. Am prieteni excelenti, fiinte altruiste, inteligente, cu o viata perfect normala, cu farama lor de fericire care pur si simplu nu isi doresc copii.
Mai am si unii care nu-si doresc pana cand isi doresc si cand in sfarsit isi doresc, ii fac.
Eu pana sa imi doresc sa am copii nu-mi dorisem fix deloc. Si nu, nu sunt acum mai buna, mai desteapta, mai ceva, acum ca am facut unul. Si da, intrebarea respectiva m-a iritat pana DUPA ce am facut, drept dovada postul asta. Mai ales ca aceiasi oameni care imi pazeau curul cu un interes nedisimulat au radiat victoriosi de parca eu ramasesem gravida numai sa scap de gura lor.

Si sa nu mai zic de latura dureroasa a intrebarii asteia. Sunt unii oameni care isi doresc copii dar nu-i pot avea. Nu-i pot avea inca - in cazul fericit - sau nu ii pot avea deloc - in cazul nefericit. Si sunt mai multi decat credeti, mai aproape decat ati sti.
Am o prietena nascuta sa fie mama. Serios. Nu e nici un compliment si nici o insulta, e o simpla constatare. E nascuta sa faca mici pui vii, sa-i hraneasca cu lapte si sa le teasa nopti din vise si zile din zambete. Daca ati cunoaste-o v-ati dori toti sa fiti copiii ei, desi e mai mica decat majoritatea voastra - cred.

Si ei bine, minunea intarzie sa apara la aceasta prietena. Si o vad mereu strangandu-si toate sperantele intr-un ghem mic si pulsatil si ma strang si eu in mine odata cu ea si sper. Intr-o zi sii-a publicat pe net cateva poze cu Alex al meu in brate; era atat de zambitoare si de fericita. La scurt timp dupa insa, sperantele i s-au mai naruit odata; si-a revenit dar i-ar fi trebuit timp sa planga in sine, tmp sa recapete forte sa o ia de la capat....si fix in timpul ala apare o vaca. Evident, clasic, vede poza cu prietena mea cu plodul meu in brate, precoca si prspicaca (sic!) fiind deduce ca nu-i al ei si la fel de mecanic cum zici "noroc" cuiva care stranuta scrie "si tu cand faci unul".

Cate organe reproductive nu au zburat verbal catre aceasta domnisoara si cum s-au impletit si invartit in drumul spre prea larga sa gura. Oh, vai. S-ar fi crapat in doua Capela Sixtina iar Iehova si-ar fi retras de rusine indexul intins catre Adam si si l-ar fi infipt in urechi sa nu mai auda.

Rezumand. Terminati-o cu "si cand faceti copii". Nu va freaca pe voi grija cand se vor inmulti altii. Daca va e frica sa nu va prinda botezul nepregatiti, in mod sigur veti avea minim jumate de an sa strangeti bani de cadou. Daca va simtit singuri si parasiti odata ce ati devenit parinti, faceti-va ordine in prioritati; si oricum, nimeni nu se va pui doar ca sa va tina voua companie.

Howgh!

10 comments:

  1. :) zambesc un zambet laarg, de ma dor obrajii:)
    de-asta te iubesc eu:)

    ReplyDelete
  2. E o teorie destul de răspândită între români că rostul vieții este familia, că trebuie să te căsătorești și să faci copii ca să ai o viață împlinită, ca să fii socialmente acceptabil. Eu presupun că se întâmplă asta pentru că fiecare avem nevoie de niște repere ale existenței noastre - și chiar dacă nu ne punem întrebări existențiale complicate, ne bântuie prin bibilică îndoieli legate de rostul nostru. Și-atunci scăparea cea mai simplă este familia. În fond provenim din animale și dacă te uiți atent la ele, tragi repede concluzia că motorașul care le mână din spate ca specie este reproducerea. Aceia dintre noi care sunt mai aproape de latura lor primitivă nu-și văd alt rost pe pământ.

    Mai e o chestie interesantă apropo de copii: amânarea realizării de sine de la o generație la alta. Sacrificiul părinților, care renunță să-și urmărească propriile vise, în numele unei pretinse datorii de a oferi copiilor tot ceea ce au nevoie pentru a se realiza. Uneori e lașitate - frica de insucces, "dacă nu reușesc, mai bine nici nu încerc și spun că m-am sacrificat pentru copii" - alteori e ghinion, alteori sunt visele prea mari pentru puterile lor. Adesea își împing copiii să facă ceea ce ei nu au avut curajul, puterea sau norocul să facă, expunându-i la o viață nefericită pentru că nu și-au urmat propriile vise (nu știu dacă ai văzut filmul Everybody's fine, care exact subiectul ăsta îl abordează). Paradoxal, următoarea generație copiază acest comportament, amânând la nesfârșit împlinirea personală.

    Deci, românii cred că rostul vieții e să ai pentru cine să te sacrifici. De aia faci copii, ca să te poți scuza la sfârșitul vieții că tu nu te-ai împlinit pentru că a trebuit să te sacrifici pentru copiii tăi. Și aproape toată lumea va clătina aprobator din cap: "înțeleg ce spui și eu am făcut la fel". Că proiectează această percepție la nivelul tuturor e iarăși de înțeles. Dacă n-ar face-o ar însemna să recunoască superficialitatea țelurilor lor în viață. Ar însemna să recunoască că ei nu sunt în stare decât să se înmulțească. Din păcate se mai întâmplă să dea cu bățul în baltă, cum e cazul prietenei tale.

    ReplyDelete
  3. e proverbul ala care spune, cred, cam asa: cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia.
    asa-i la noi. n-ai consort si plozi...nu conteaza ce-ai facut in viata. e totul egal cu zero.

    ReplyDelete
  4. o, cum m-a uns la suflet acest post. am 34 de ani si nu am copii...iti imaginezi de cate ori primesc intrebarea asta? pana si de la parinti :(

    ReplyDelete
  5. cea mai imbecila a fost o fosta colega care m-a intrebat daca "facem ce trebuie", mai ramanea de cate ori pe noapte si in ce pozitii :))))

    ReplyDelete
  6. @doua.maini.stangi: ai putea să-i spui fostei colege că o părere în plus n-ar strica - n-ar vrea ea să vină și să vadă cum faceți, poate are vreo idee utilă? Scapi de întrebările ei tâmpite în doi timpi și trei mișcări :-)

    ReplyDelete
  7. Eu am scapat de interogatoriul asta retard intr-un mod simplu: mai intii am facut 2 copii, apoi ne-am si casatorit. Evident ca nu gura "lumii" a fost motivul pentru situatia descrisa, dar iti jur ca n-am auzit pe nimeni intrebindu-ne asa ceva.... :))))

    ReplyDelete
  8. intai e intrebarea: "da tu cand te mariti?", apoi "cand faci un copil?".. apoi " cand ai de gand sa-l faci pe al doilea?" si in ordine fireasca, e posibil sa te intrebe inocent" da' tu cand ai de gand sa mori?"

    ReplyDelete
  9. @ douamainstangi: stai linistita, eu am fost si intrebata cum incerc sa fac copii si mi s-au dat si sfaturi explicite apropo de asta:D

    http://forfecutsa.blogspot.com/2011/11/mituri-si-legende-fertilistice.html

    scuze, Kariokuto,pentru linkuire, da' m-am gandit ca se potriveste;)

    ReplyDelete
  10. hahaha, deci pe principiul "caprei vecinului" sunt altii care au fost mai interogati si sfatuiti ca mine :))))

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)