16 November 2007

Compunere pe tema data

Doro (thea) cred are 16 ani si e eleva.

La ora de structuri europene a primit un fel de compunere cu tema data de facut. Si eu primeam din astea. In primele clase aveau teme descriptive gen "Prima zi de iarna" sau "La Bunici". Mai pe urma au venit alea gen "Ce vreau sa fac in viata" si alte bazaconii care pe masura ce ma apropiam de BAC semanau din ce in ce mai mult cu chestionarele duduilor de la resurse umane.

Ei bine vremurile s-au schimbat. Acum au primit ca tema

"Ne-a propus săptămâna trecută un domn la ora de “structuri europene” o viitoare temă de discuţie: “De ce urâm ţiganii?” şi-a zis că a văzut în liceul nostru o tendinţă nemotivată de a urî ţiganii. Ei bine, aici îmi motivez, ura faţă de romi şi mai exact faţă de care categorii dintre ei."

Chiar nu conteaza restul sau cel putin pentru mine. Pe scurt fatuca explica de ce crede ea ca uraste ce uraste, sar buluc protestatarii, sar si aparatorii, apar si dezgustatii, vine si echidistantul, ma rog tot peisajul tragicomic al mahalagelii inerente.

Ce mi se pare halucinant este ca la ora de structuri europene respectivul nene sau respectiva tanti dascal observa o anume tendinta si din tendinta cred ca vrea sa o cimenteze in certitudine sau ceva de genul.

Adica nu e "Oare urasc tiganii" sau "Parc'as uri tiganii?" sau orice alta formulare in care ar incapea o portita de NU urasc tiganii. De unde rezulta ca exista in tara asta o unitate de invatamant acreditata prin lege in care tutror cu mic cu mare le e clar: DA, uram tiganii, acu hai sa vedem si de ce, sa listam si sa ne asiguram ca asa e?!

La aia 10% minoritate rroma estimata nu pot sa cred ca nu este un copil de aceasta etnie sau origine printre aia care au primit tema. Ala ce dracu a facut? A primit tema separata, "De ce urasc romanii"? I-au facut crossborder la laboratorul de engleza sa citeasca "Why I hate myself"?

Cu toate ca am declarat mai demult la andreanum pe blog ca nu vreau copii s-ar putea sa am vreodata, caz in care astept cu interes sa-l ajut la teme de genul

"De ce urasc poponarii"
"De ce sunt femeile mai proaste ca barbatii"
"De ce ma doare-n cur de mediu"
"De ce si cum am de gand sa omor toti bozgorii"
"De ce-mi fac scarba ciorile"

Si alte teme numai bune, evident, pentru obiectul de studiu "Structuri Europene".

Anyways. daca vreti sa cititi o tema pentru acasa - NU A MEA for fuck's sake - uite aici

http://www.kettlerdorothea.ro/2007/09/25/de-ce-urasc-tiganii.htm

3 comments:

  1. Dear Ina,
    Chill nitel si deschide mintea.
    Din ce citesc aici la tine pe blog, inteleg ca ai o parere preconceputa despre profesorii romani, asa cum doro are o astfel de parere despre o anume categorie a etniei rome(ma refer la romii cu care a intrat ea in contact si au suparat-o). Luati-va de mana:).
    1. Un profesor cu capul pe umeri sigur nu a pus intrebarea asta in prezenta unui copil de de etnie roma.
    2. Ai zis ca Doro are cca 16 ani - un elev la 16 ani de etie roma ar fi stiut oricum sa isi ia apararea.
    3. Am inteles ca proful respectiv a sesizat "nostru o tendinţă nemotivată de a urî ţiganii". Sunt convins ca intrebarea a fost pusa pentru a rezolva acea "problema" depistata de el ca profesor in liceu.
    5. Unde ai vazut ca ar fi vorba de o compunere? Eu nu gasesc.


    Mai am destul de zis, dar cred ca am zis suficient cat sa iti dai seama(daca nu tu, macar cititorii tai), ca te-ai enervat total aiurea asa cum si Doro a ales titlul topicului aiurea.
    E primul topic care l-am citit aici si m-a deranjat cat sa comentez. In rest. Sper ca nu te-am suparat, nu asta era scopul. Sunt de parere ca nu ai luat in calcul toate datele problemei, adica nu ai citi tot ce era de citit pe blogul lui Doro si pe celalalt blog in care s-a dezbatut tema. Seara buna!

    ReplyDelete
  2. Le-ai cam înflorit, Karioka, ai scris acolo numai ce-ai vrut tu. Mai întâi citeşte discuţiile până la capăt..

    ReplyDelete
  3. Hello.

    1. Faza cu etnia rroma - nu prea ai de unde sti. Warsong, alt blogger, e alb ca spuma laptelui dar apartine respectivei etnii si desi m-a asigurat cu toata seriozitatea mi-a venit greu sa cred fix din cauza ca asociem tiganii cu pielea inchisa la culoare.

    2. un copil de 16 ani sau cat or avea e un copil de 16 ani si disputat idei impotriva unei majoritati ne-tiganesti. Uita-te tot la Warsong pe blog sa-l vezi pe el cum se lupta cu oameni maturi. Maturi doar cronologic din pacate unii.

    3. Si eu, doar ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii.

    4. (nu 5 :) Ai dreptate. Nu era compunere, era tema de discutie. Compunere a facut ea pe blog. AM recitit.

    Uite, scoate asta din contextul romanesc si du-o in US. Imagineaza-ti scena urmatoare

    "..and kids, for the next class, we're gonna have the debate theme 'Why do we hate niggers'.
    Have a nice weekend!"

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)