03 July 2016

(Si) Din cauza voastră

Problema cu rata minusculă de donatori nu ține doar de donatori.
Comparativ cu restul țărilor UE de exemplu, recompensăm cel mai bine donatorii și îi primim și într-o rată deprimant de mică.

Eu întrevăd câteva probleme:
In restul tarilor, se specifica extrem de clar conditiile de donare. La noi, dumnezeu cu mila. La CTS scrie una, pe un site medical alta, pe pagina blogului nu stiu carui medic, scrie alta. De ce brambureala asta?

Hai sa luam cel mai simplu exemplu, greutatea minima pt donare.

America
- minim 50 kg
Anglia
- 50 kg
Franța
- 50 kg

Romania
- La CTS - 50
- La Floreasca - 58
- La Baia Mare - 58
- Intorsura Buzaului - 60
- Pe blogul unuia pe care nu-l mai nimeresc, dar si ala era medic - 58
etc etc etc

De ce bulibaseala asta? Pentru alea cateva kile in plus, pierdeti sute de mii de potentiali donatori. Noi suntem un neam de oameni mărunței spre medii. Avem multe mignone. La 60 de kile, românca noastră de o inaltime medie de 1.63 metri deja se da de ceasul mortii sa slabeasca - si bine face.
Dacă se poate obține cantitatea aia de sânge din 50 kile, matale de ce umbli cu 58 / 60?

Avem prea mult? De ce nu se pot specifica clar niște date atât de simple, greutatea minimă, de ce nu se poate lua un singur punct de referință - centrul de transfuzii de exemplu. și ce scrie la ăia pe paginaă, aia să fie? Ce e aia, să nu poți dona la Floreasca dar să fie absolut ok la CTS, câteva străzi mai încolo?

Dar bătaia de joc nu se oprește aici. Să luăm un alt criteriu des uzitat în refuzul de a dona dar și refuzul de a accepta oameni la donare: intervențiile stomatologice. ȘASE LUNI DE ZILE i s-a zis unuia să aștepte, pentru că își făcuse un detartraj. Nu implant, nu nimic, detartraj. Hai să vedem cât trebuie să aștepte în alte țări:

Franta 
- 7 zile dupa plomba, 1 zi dupa detartraj.
Anglia - Australia
- 24 de ore dupa detatraj, plombe
Țara Galilor
- 24 de ore după detatraj sau plombă, 7 zile dacă e coroană, extracție etc/
(și tot așa și tot așa. google câte țări vreți voi. nimic nu se apropie de....)
ROMÂNIA - 6 LUNI pentru un detartraj.
Pentru că așa vrem noi, și pentru că e mai mișto să scufundăm în guilt trips peste jumătate din posibilii donatori, în loc să ne gândim la kktul nostru de regulament, dacă nu cumva are vreun sens să-l revizuim.

Menstruație
România - no fucking way.
Australia - Bineînteles, poftiti.
Canada - Desigur.
și așa mai departe, Eu cu fiecare link pe care-l caut să confirm mă enervez mai rău, deci vă rog să căutați voi orice altă țară vă trece prin cap.

Medicamente - stupid e că nu se obosește nimeni să precizeze de care medicamente. Medicament e și aspirina. Sau antibioticul. Ai voie? Ați ghicit. Depinde in ce tara intrebi.

Transplant organe
Believe it or not, dar Canada te lasă să donezi la 12 luni după ce ai primit un organ. Mai puțin dacă ai primit dura mater. Să mai caut și la alții? Nah, căutați voi.

Transfuzie de sânge
E ok în alte țări să donezi sânge la 12 luni după ce ai primit sânge în timpul unei operații.
În România - nope, never, kaput, du-te acasă, ești useless. Du-te acasă și citește cu mult interes informările noastre, conform cărora mii și mii de oameni mor din cauza ta.

Acum poftiți de îmi explicați, vă rog. Spuneți-mi că e firesc să fie așa, dați-mi argumente. Eventual aruncați cu căcat în dentiști, spuneți-mi că dentiștii noștri sunt imbecili, ne scot dinții cu furca, de aia durează minim 6 luni (sau toată viața) interdicția la noi, și DOUĂZECI ȘI PATRU DE ORE la majoritatea altora. Da, vă rog, pregătiți-vă degetele să arătați pe alții.

Mizați pe dezinformare și culpabilizare. Un set de reguli publicizate clar, un singur punct de informare n-ați putea promova. Revizuirea regulilor alea injustificabil de restrictive nu ați putea face. Bine că știm să apărem cu diverse reguli - ultima dată a venit una la mine, îmi pozam mâna, să îmi spună pe un ton panicos - dacă ieșim în poză, ne dă afară!
Really? de ce, unde eram, la bordel? Chiar ați fi dat afară o angajată, în așa lipsă de personal? Pentru un donator care-și pozase mâna? Ce hal de instituție ați fi, să procedați astfel?

Din cauza voastră există sute de MII de oameni care ar putea dona în condiții perfecte de siguranță, și care nu vor dona niciodată. Pentru că în loc să explicați clar și să revizuiți, voi preferați să-i speriați pe veci, încurajând și promovând mituri urbane.
Sunt oameni care nu se duc niciodată la donat, pentru că au plombe. Eu una aș vrea să văd pe ăia FĂRĂ plombe. Probabil locuiesc în Olimp și-i cheamă Juno, Zeus și Eros.
Sunt femei care în veci nu vor atinge 60 de kile sau 58. De ce nu specificați clar greutatea? Ce e cu cele 18 greutăți minime de donare de pe tot cuprinsul țării ba chiar și de la un centru la altul?

De fiecare dată când m-am dus am stat jumătate de zi. Cu chiu cu vai m-au acceptat. Ok, înțeleg că tensiunea mică e un risc acceptat și asumat. Dar ultima dată ați refuzat o femeie care a întrebat dacă poate dona sânge la 4 zile după ultima zi a ciclului menstrual. Prietenul ei era în operație. I-ați zis că nu. Am donat eu pentru el. Pe mine nu m-ați întrebat, și să mor dacă am de gând să vă zic vreodată. Nope. S-a cam zis cu sinceritatea, n-o primesc, nici nu o ofer.

Descurajați sistematic și pe viață sute de mii de oameni, dar purtați în paralel campanii de culpabilizare. N-AVEM SÂNGE!! - ȘTIM!!! Știm! Știm, pentru că refuzați un om de 38 de ani să doneze pentru că și-a făcut acum 4 luni un tatuaj, sau anul ăsta și-a pus o coroană dentară. Printre altele, și de aia!

Într-unul din sutele de linkuri cu reguli de donare din alte țări, la absolut fiecare criteriu de eligibiliate era și un link. Nu poți dona? Ne poți ajuta astfel

 - donează bani
- fii voluntar

La noi de ce nu se poate asta? De ce absolut tot ce se poate e să refuzăm pe criterii care mai de care mai fanteziste și mai diferite donatorii, iar apoi să-i facem să se simtă de rahat? De ce să nu participe ca voluntari, dacă tot nu aveți mult personal, de ce să nu doneze bani pentru sprijinirea personalului existent?

La fosta mea corporație, 50% a fost rata de respingere a celor care s-au înscris. Era una la care vin în special studenți, oameni tineri,. media de vârstă să zic că ar fi undeva la 27 de ani. Care ar fi fost rata reală de respingere dacă se desfășura campania în una din țările de mai sus?

La actuala firmă nu au mai venit deloc. Nu au timp, nu au personal. Nu dă cu virgulă? Nu cumva zbieri la mine că ți-e sete, cu o sită în mână? De ce nu ne lași să-ți dăm o cană?

Links despre reguli din țări mai sărace în reguli și mai bogate în explicații și argumente. Si donatori.
http://www.pbcers.org/how-to-help/donating-blood.php
http://www.redcrossblood.org/donating-blood/eligibility-requirements/eligibility-criteria-topic
http://www.donateblood.com.au/faq/dental-treatment
https://www.welsh-blood.org.uk/giving-blood/can-i-donate/visiting-the-dentist/
http://www.donateblood.com.au/faq/menstruation
https://www.blood.ca/en/blood/abcs-eligibility
https://www.dondusang.net/rewrite/article/3073/blood-donation/contraindications-against-blood-donation/blood-donation:why-do-contraindications-exist.htm?idRubrique=1148

4 comments:

  1. Si inca un factor. Unii angajati de acolo efectiv latra aiurea la donatori. Cand am fost la centrul de pe Caracas, in camera in care se dona sange o asistenta m-a certat ca nu vedeam cuierul dupa care ma uitam ca sa imi las rucsacul.

    ReplyDelete
  2. s-au purtat ok cu mine, nu am ce să zic despre asta. am văzut ceva bodogăneli de ambele părți, și donatori supărăcioși și personal cam obosit, etc.
    Îmi pare rău că s-au purtat urât cu tine. Firește, numai asta ar mai lipsi...

    ReplyDelete
  3. Ei, uite de-asta am ajuns eu să răspund clar și răspicat "cum trebuie" ca să pot dona (culmea!). Asta după ce, evident, m-am uitat și eu cam pe aceleași site-uri pe care le-ai menționat și mi-am zis: Dacă țara X, teritoriu mai civilizat, nu are probleme cu detartrajul/menstruația/cai bălțați, atunci este sigur și pentru mine, și pentru calitatea sângelui donat să nu țin cont de restricțiile aiuristice și arbitrare.
    Ca să nu mai menționez că, ultima dată când am donat, pe foaia de o completezi la început, unde te întreabă și dacă nu ai fost cumva în zona X, Y, Z (probabil cu risc de niscaiva boli, că apăreau și state africane pe-acolo), apărea, în aceeași categorie, și sectorul 2 din București. Poftim? Dacă locuiesc/muncesc/am trecut întâmplător prin sectorul 2 mă respingi la donare? Zău că mi se pare că nu știu ce să mai inventeze - mâine-poimâine o să spună ceva și de culoarea și textura părului. Nu acceptăm decât creții blonzi natural.

    ReplyDelete
  4. cum e la Constanta:
    - greutate femei - minim 50 kg
    - menstruatie - evident interzis
    - tensiune - si la mine ar fi vrut sa ma trimita acasa, avand 10, i-am explciat ca o pot ridica la 12 cu 3 cafele, am mai mancat o ciocolata si m-a primit
    - poza la branula, fisa, check in, este chiar incurajat ca sa mai vina lumea la donare

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)