05 June 2016

Ia mai du-te-n Mă-ta Natură



Oh, cât mi s-a acrit de obsesia mamei naturi. Cât m-am săturat de milioane de bășini și fumuri, ștampilate frumos cu "e natural" și vândute cu brațul. Câte cărți, câte sforăieli, câte tâmpenii, cât timp pierdut. Câtă exaltare, din partea în special a unei categorii care consideră comuniune cu natura un plimbat cu telefericul și un grătar între garaje.

Foarte multe chestii riscante, șubrede sau downright stupid sunt marketate și oferite cu un zel fulminant, cu acest argument-mantră-dogmă - dar așa e natural. Așa vrea mama natură.
Zici tu?
Ok, hai să-ți explic ce vrea de fapt mă-ta natură.

Mă-ta natura vrea ca tu să te apuci să faci copii pe la 12 ani. Să faci vreo 18 din care să-ți trăiască la naștere 9, și din ăștia nouă să treacă de primii doi ani 5. După o găleată de hormoni care-ți vor oferi un tonus superb, sănătate excelentă, regenerare rapidă și inteligență sclipitoare atât timp cât gonadele tale funcționează, Mama Natură își va retrage toate aceste daruri și te va lăsa să crăpi. Osteoporoză, cancer, menopauză, piele ternă, șanse de sute și mii de ori mai mari de a produce copii cu grave defecte genetice, dinți lipsă, asimilare minimă. etc etc etc etc. No country for old men? More like, no planet. Din punctul ăsta de vedere, nu e absolut deloc natural să ajungi la pensie. Deci v-aș ruga, evacuați scena, vă rog, pentru că eu, denaturata non-naturală, știu că avem un fond comun de pensii care e din ce în ce mai morganatic. Vă rog, urmați vocea naturii. Ați trecut de 45 de ani? Vă mulțumim, la revedere.

Mama natură nu vrea să aibă parte de urmași cu dioptrii prea mari, dinți lipsă, rahitism, polio, sindrom Down, diabet insulino dependent și o miriadă de alte afecțiuni. Toate aceste boli se ameliorează sau vindecă în moduri complet nenaturale. Natural ar fi ca suferindul, neputând să se hrănească, să vâneze, să muncească, să digere sau să asimileze, să crăpe înainte de a apuca să-și propage genele în următorul val. How bout we kill them, then? Inclusiv pe tine și pe mine, și pe mulți alții.

Au existat în viețile noastre cel puțin două-trei prilejuri, pe oricare dintre voi v-aș lua, în care conform Mamei Naturi am fi clambit în cel mai natural și stupid mod cu putință. Un pneumococ. O dizenterie. O naștere cu complicații. Un picior rupt.

Nu-i natural să stai la un birou opt ore, așa e. Dar știi ce nu e, de asemenea, natural? Anestezia dentară. Data viitoare când te duci să-ți scoată nervul (natural) un dentist (nenatural), cere fără anestezie. 

Mama natură ar fi preferat să urmăm structura de trib poligam pe care o au și primatele, verisoarele noastre. Stiti, tribul ăla in care un maimuțoi se acuplează cu 8 maimute, apoi își vede de puricat? Sounds tempting? Măcar e natural.

Există multe lucruri complet non naturale, pe care e foarte bine că le facem. Căcatul într-o gaură cu apă, de exemplu. Abținerea de la da cu cataroiul în cap unuia care ți-a mâncat mărul. Vaccinarea. Folosirea focului pentru prelucrarea termică a alimentelor + sterilizarea unora dintre ele - E-coli, so hip right now!

Știi ce nu mai e natural? Calculatorul! Cutia aia demonică, din substanțe îngrozitoare (gasp! plastic! ALUMINIU!!!! ), pe care tu o folosești ca să cauți cele mai plictisitoare sfertodoctisme posibile (Trei feluri de a te spăla pe cap natural! Cinci feluri de a reveni în natură în vacanță! Opt feluri de a mânca natural prune!), și ultimele rețete de făcut suc din coceni. E absolut non natural așa ceva. Natural ar fi să stai undeva departe, într-o pădurice, cu milioane de gândăcei care să-ți intre în nas când dormi. Să comunicăm doar prin viu grai, să te acuplezi lunar și să te mănânce un urs.

Ce să mai zic de mașină. Conține mai mult aluminiu și mai multe substanțe toxice decât toate deodorantele și toate foliile de copt despre care ați scris vreodată. Pe aia cum de nu o aruncăm?

Mă-ta Natură are în calcul supraviețuirea unei specii, nu a unui individ. Ți-a dat temeri, groază și durere, ca să te poți feri de moarte, și plăcere, orgasm și papile, când a devenit clar că instinctul nu va mai fi de ajuns pentru a te acupla și pentru a te hrăni. Dar mai departe de atât, you're on your own. Așa cum tu nu deplângi hematia numărul 1223434255500882, care tocmai și-a dat obștescul și iremediabilul sfârșit înlăuntrul tău, după o viață petrecută în și pentru tine, așa cum un culturist nu-și jelește individual fiecare fibră musculară jertfită pe altarul tricepsului, așa nici măreața ta mumă nu te deplânge și nici nu te conștientizează măcar când te-ai dus. Scopul Mamei Naturi nu e ca tu să trăiești nici mult și nici bine.

Ca epilog, mai lasă-mă cu Mama Natură. E fix genul ăla de părinte pe care e ok să-l vezi de sărbători, și cu care te simți bine trăncănind agale în sufragerie, dar cu care nu te-ai muta iar în casă, în veci.




3 comments:

  1. Băi, ce mi-a plăcut articolul ăsta, m-a uns pe suflet :D

    ReplyDelete
  2. Beton! Te rog eu mult mai adauga si disclaimer-ul pentru toti aia care vor sa manance organic si non-GMO, sa bage bine la bibilica ca un stiulete de porumb organic si non-GMO are fix trei boabe si 2.5cm lungime, ca rosiile organice si non-GMO sunt cat unghia si 85% din ele sunt seminte, la fel si pepenele rosu... si ca sansele sa gasesti in comertul actual de orice fel alimente organice si non-GMO e ceva mai mica decat sansa de a gasi martieni la raionul de horticultura... :-D

    ReplyDelete
  3. Ce e rău în a se curăță cei slabi până la 45 de ani?Faptul că ai probleme cu dinții că papi ca disperatul zahăr &co,e nenatural și cum nu prea apuci așa ușor 45 de ani natural,te cureți înainte să ți se strice dinții,să faci cancer și alte boli deloc plăcute ale bătrâneții,cei cu defecte genetice dispar rapid fără să mai consume parazitar din resursele societății,nu mai crește populația excesiv și implicit poluarea.Că ar fi viața grea în mod natural---hm e doar o aparență,nu ai cam apuca să intri în depresii ca să vezi dacă e viața grea,restul e gargara comozilor ce se sperie că picură afară și a a tunat,conștienți totuși că nu ai cum să mai trăiești natural din 1000 de motive evidente dar nu neapărat nemaiauzit de plăcute.Probabil va fi mai mai bine când vom fi cyborgi,fără pb. fizice și mentale ci doar de mentenanță,filozofând la facerea lumii în timp ce roboți simpli,inferiori ne asigură funcționalitatea optimă.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)