10 February 2016

Plictisitoarele noastre meniuri

De multi ani de zile imi vand zilele pe bani. Ca si voi, probabil. Muncesc de dimineata pana seara. Tot ca si voi, de multi ani de zile mananc la pranz pe tejgheaua altora. Obicei pe care incerc sa-l reduc cat de cat si sa-l inlocuiesc cu adusul pachetelului.

Ei, si in atatia ani de mancat ba aici ba dincoace, ba la impinge-tava, ba la mai-doriti-un-platouas, ba cu tacam de plastic ba cu sfesnic si stergar - mai rar, e drept - m-a cuprins o plictiseala de moarte si o mare lehamite de mult cotcodacita bucatarie romaneasca.

Pentru ca nu e aia. Bucataria romaneasca mercantilizata, de toate zilele, cea din restaurant, fie traditionalul cu stergare si oale pe pereti, fie tot traditionala dugheana din piata, cu fum si bere, fara nisa selecta, bucataria omului care mananca zilnic ca-i e foame, nu de alta, in oras, nu are nici in clin nici in maneca cu bucataria romaneasca traditionala. Bucataria romaneasca actuala e o bucatarie a lenesilor grataragii. E un fast food cu catrinta, un mecca al fripturistilor fara papile. E plictisitoare, anosta, gatita in graba, mancata in fuga, digerata in ghionturi.

Difera in principiu calitatea si nu diversitatea felurilor oferite. Diferenta de la 15 la 60 de lei se regaseste in detalii - de altfel importante, valide - cum ar fi: daca ciorba de burta e o zoaie apoasa sau o minune cremoasa, daca legumele din ciorba de vita sunt congelate sau nu, daca friptura e o masa spongioasa, lipsita de gust, sau o felie frageda, aromatizata bine. Deci nu aici bat. Exista locuri in care se mananca bine si locuri in care se mananca prost, si de multe ori calitatea este valid demarcata de pret. Insa in majoritatea locurilor se mananca aceleasi feluri de mancare:

Ciorbe: burta, vita, pui, supa. Unele care se doresc mai chique se arunca la o supa crema de ciuperci, invariabil prea sarata si fara unt.

Felul 1: Friptane. Pur si simplu bucata de carne + bucata de carbohidrati sau, pentru demoazele, legume. Ceafa, snitel, ma rog, diverse denumiri, buc ati mari si bucati mici, frigarui, vrabioara, antricot. Ideea e ca ai o bucata de carne cu o bucata de altceva de umplut matzul. Afumata sau cruda, mai mare, mai mica, mai tare, mai nu stiu ce.

Mancaruri gatite: aceeasi bucata de carne, cu sos. Sosul e obicei e alb, pe baza de smantana sau faina, sau un sos de rosii. Denumirile nu mai prididesc , pacat ca imaginatia nu contamineaza si bucatarul. Vanatoresc, tiganesc, picant, stramosesc, taranesc. E fix acelasi sos, dar ici colo ii mai scapa o ciuperca, dincoace un piper.

Peste: in loc de bucata de carne, acum aveti o bucata de peste. Garnitura la randul ei tot pe-acolo bate.

Desertul: clatite si papanasi, ca-s safe bet si rapid de facut. Ici colo, un tort al casei, si cumva se pare ca toti bucatarii traiesc sub acelasi acoperis, pentru ca toate torturile casei sunt la fel. Ici colo, cate un local indrazneste sa iasa din front cu un carrot cake. Cei care nu mai vor sa-si bata capul cu asa ceva iti trantesc 3 cupe de Betty Ice si te-au linistit. Daca-ti mai pun si 1 gogosica congelata si 3 bete Finetti, se cheama ca le-a iesit profiterol.

Cam asta e. Cam asta mancam zilnic. Corporatisti, avocatei, studentasi si cine si-o mai pierde zilele si veniturile medii zi de zi la munca, vanand pauza de masa. Fireste, Dinescu o hali altele la conacul sau dar asa si Zeus bea ambrozie, ce ne pasa noua de el? Ideea e ca, spre iritarea mea, regasesc plafonarea asta culinara in restaurante mai cu staif, dintr-alea in care duci strainii ca sa "see how we eat in Romania, sir". Si poate chiar asa am ajuns sa mancam, nu stiu ce sa zic.

Eu nu cred insa ca 4 felii de carne si 2 feluri de sos sunt definitorii pentru cultura noastra culinara. Cred ca din ratiuni pragmatice, din precautia vanzatorului, asortata cu comoditatea si condescenta cumparatorului, educatia noastra culinara s-a deteriorat treptat, pana n-a mai ramas mai mult de-un ciot. Observati sper ca nu ma bag peste bucatariile altor tari, desi fireste ca si acolo, dintr-o paleta enorma ramane uneori un biet kebab, caricaturizat.

Sunt multe feluri de mancare gatita care trec de pragul carne fripta + darab de paine, si sunt cat se poate de autentice si onctuoase in gust. Inteleg prudenta si limitarile mancarurilor de restaurant, dar chiar cred ca nu sunt singura care s-ar bucura sa regaseasca vreodata, in comert, finetea sosului unei mancari de gutui cu pui. Sau aroma distincta a mancarii de prune afumate. Sau mangaierea matasoasa a tuslamalei. Delicatetea fragila a laptelui de pasare. Miile de feluri in care se poate innobila un chec. Gutui umplute cu nuci (daca poti umple mere, SIGUR poti umple si o gutuie). Explozia de culori si gusturi dintr-un ghiveci varatec. Uluitorul contrast de arome din supele cu visine ale ardelenilor, mix care l-ar pune in cur instant pe Jamie Oliver. Coltunasii moldovenesti, cu branza dulce. Bulzul autentic (nu, nu-ti trebuie 5 ciobani, 4 ceaune, 6 sarici si 3 turme de oi sa faci un bulz). Varzarele si julfele moldovenesti. Suba basarabenilor.

Sunt doar cateva exemple, insirate din varful limbii si sertarul cel mai apropiat al mintii. Multi dintre voi n-ati mancat asa ceva si nici nu veti manca. Bunicile mor, restaurantele calculeaza prudent ca mai bine ar fi sa va dea paine cu carne. Dar daca as putea, eu asa ceva as arata unui strain ca mananca / mancau romanii. Alfel, indiferent daca il ducem la Cocosatul sau la mai stiu eu ce local cu staif, din toate meniurile astea "traditionale" se desprinde acelasi zbieret jenant: "Am taiat porcu, baaaa!"


2 comments:

  1. Anu trecut, sotul meu a decis "sa ajutam economia locala".
    Adica sa facem ca in tinerete, sa cumparam de la tara, de la Braila.
    Zis si facut.
    Distanta fiind prea mare intre noi si sursa eu am luat cu vracu'.
    Adica o cutie plina cu branza de oaie, apoi un sfert de vitelus (cu certficat) etc.
    Intr-o seara mestecand la o carnita de vitelus (care s-a dovedit a fi boulet in toata regula) am realizat ca toate au miros!
    MIROSEAU!
    Carnea a carne, branza a oaie, cum de altfel e si normal, nu ca cele din magazine.
    Ati mirosit carnea de la supermarchet? nu miroase a nimic!
    Ne-am minunat si de gustul ciorbei de oase. Avea alt gust.
    Eu fac acasa ciorbe, supe si alte zemuri. Inca mancam acasa romaneste ca la mama pe care o rog mereu sa noteze cum se fac.
    Numai fac nici-o abatere incercand sa dreg eu mancarea ca la masterchef punand putin nu stiu ce mirodenie.
    Daca bunica facea pilaful cu zeama de pui ( gaina culturista crescuta la tara si inmuiata in oala sub presiunz) si orez apoi asa fac.
    Ce sa mai zic!?
    ps. azi fac taitei de casa. cu copchii mei.

    ReplyDelete
  2. Mama nu noteaza nimic, cica sa bag la cap.
    Cum?! fara nici-o postare pe facebook, cum sa tin minte?
    Glumesc.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)