26 March 2013

Doamna nu se supara.

Saptamana trecuta m-a pocnit ipohondria si am decis ca am grave carente si ca o sa mor. Like, tomorrow. M-am dus sa-mi fac analize. Deja la medic mi se cam spulberasera mare parte din temeri pe masura ce raspundeam doar "nu" la intrebarile unei doctorite cu pleoape moi si calm ironic: Ametiti? nu. Boli cronice? Nu. Spitalizari? Aaaa...nu. Va doare pe undeva? Uhm, nu.
Am primit analizele pe mail in aceeasi zi si fireste, fuga cu ele pe Facebook la vanatoare de medici in friendslist. Gasit un medic, rugat de ea, uitat aia, zis "n-ai bre nimic". M-am calmat.
Totusi sambata am mers la medic ca na, nu puteam sa zic "hai, lasati, am intrebat pe Facebook pe una pe care chiar o cred pe cuvant ca e medic, pentru ca asa scrie in profil si pare fata desteapta pentu ca imi citeste blogul, si nu mai vin la consultatie". Ar fi fost prea de porc, desi fix asta imi venea sa fac.

La intoarcere mi-am zis sa beau o cafea in tihna. Da, mamele mai fac si asta din cand in cand. M-am oprit intr-o cafenea si mi-am baut tacticos cafeaua. Si cola. Na. Am baut jumate in tihna jumate cam cu noduri, pentru ca au venit o mica familie. O doamna de vreo 30j de ani, un domn de vreo 50 de ani, fonfaind o engleza puternic teutonizata si doua fete undeva intre 7 si 9 ani. Bai, ce enervare. Serios. N-am mai rabdat pana la final, mi-am dat peste cap cafeaua ca pe palinca si m-am carat bombanind.

Asa m-o enervat ma-sa lu' alea de n-am cuvinte. Nu copiii, nu. Copiii erau fucking normal, vorbeau normal (normal pentru un copil de 9 ani adica), intrebau chestii absolut ok, cum ar fi daca pot sa ia alt suc in locul celui propus, unde e toaleta, ce e in meniul pentru copii. Tu nu intrebi daca bem vin sau bere? Nu vrei sa stii unde sa te pisi? Nu vrei sa stii ce e in meniu? Pai si atunci de ce musca ma-sii de vita pe tocuri platforma tot tzastuia si ssssssstuia grasa aia fetele alea in continuu? Atata s-a zborsit la ele! Si atat de des intalnesc mama asta capitaneasa, un fel de madam Teaca, care tot zzzzt si sssst si taci! si te pocnesc, auzi? si mai ales, argumentul suprem, DERANJEZI.

Pana mea, cand deranjeaza, deranjeaza. De acord. E bine sa incercam sa ne protejam copiii de altii dar si pe altii de copiii nostri, daca e cazul. Daca incepe sa imi alerge copilul rasturnand cafele, il prind si ii dau altceva de facut sau ne caram de acolo. Daca copilul tau ia la cafteala toti ceilalti copii de la un party, ok, trebuie sa intervii. Daca are de gand sa se cace pe tortul miresii, ok, baga-te. Dar daca un om e deranjat de alt om care vorbeste sau respira, intr-un spatiu public, apoi sa se duca sa il deranjeze dracii pe copca, chiar nu-i problema ta. Plus, eram numai eu si ei acolo! Cam pe la a treia ratoiala de "taci odata ca nu stiu ce-ti fac, NU MAI FA GALAGIE" (aia mica intrebase unde e buda, wow, ce mare galagie...) m-am foit si am zis "toaleta e jos pe stanga" dar nu s-a auzit in latraturile ma-sii mare lucru. S-a auzit suficient cat sa se intoarca gogoasa infuriata si sa zica triumfator "O DERANJEZI PE DOAMNA! Doamna se supara ca vorbesti!"
Adica pe mine?!
Eu am blestit un "ba nu!" oripilat trecut cu vederea. Apoi m-am carat. Stafida aia de neamt pe care se chinuia madama cu tzate mari si creier mic sa-l impresioneze isi plimba ochii de la una la alta, apatic si neintelegand de ce a luat in oras o femeie si s-a trezit cu o gaina la masa.

Am povestit asta unei prietene care mi-a povestit, la randul ei, ca in aceeasi zi asistase la o scena similara in holul cabinetului medical. Erau ea si o alta mama, cu un baietel. Baietelul dadea sa mai intrebe una alta. Ce e aia. Cat e ceasul. You know, shit like that. Apuca sa termine vreo intrebare? As. Huiduma incruntata de nascatoare-sa il inghiontea si-l latra de cate ori dadea sa comunice. Asta fac, desteptilor, asta incearca sa faca. Sa comunice. Da, deseori nu au cine, pentru ca-s facuti de alde "nu mai vorbi ca ma doare capu''" .
Pana la urma, induiosata, prietena mea i-a raspuns ea la o intrebare copilului. Si s-a intors latraciunea si-a scuipat venin, smucind la loc odrasla: "Doamna se supara! taci din gura!". Iar copilul s-a inmuiat tot acolo, vinovat si amarat. Ca si astea doua fete din cafenea, au renuntat pana la urma, s-au ingramadit pe  scaun si si-au molfait fiecare paiul din paharul de suc. Mandra cred c-ai mai fost, vaca cu cabina. Ai demonstrat in fata stafidei aleia pe care nu stiu exact de ce vroiai sa il impresionezi cu abilitatile tale de strunit. N-ai observat scanteia de dezgust din ochii lui. Nop, erai prea ocupata cu militaritul.

Ok, eu vroiam sa spun doar atat: Doamna nu se supara.

Doamna de mine nu se supara pe copilul tau. Doamna se supara pe tine. Pe doamna o plictisesc discutiile alea adulte despre cine s-a mai futut in direct pe la vreo televiziune obscura si despre cine a mai rupt tacerea cu tot cu canapeaua lui Maruta, nu intrebarile unui copil care vrea sa afle unde e buda sau ce suc e ala. Pe doamna o deranjeaza discutiile despre "e greu, da daca nu vine cineva domle sa faca ceva, ca toti e hoti...". Pe doamna o doare capul doar cand realizeaza ce hau si ce ecou e intr-al tau.



2 comments:

  1. Chiar mi-ai demonstrat ca ar trebui sa fiu mandra pentru abilitatile mele de mama. Multumesc. Sa ne vezi pe mine si pe Mousi ce ne amuzam cand incep gaitele noastre sa parlamenteze intre ele, ba mai si iau sonorul la TV si le inregistrez. Asa cum ai scris, daca a mea productie ar deranja cafeaua duduii, urla la maxim in biblioteca uniunii ochelaristice, ar izbi un alt copil, atunci as lua/as fi luat masuri dar cand copiii sunt doar copii, atunci relax si joc de glezne. De asta mandre posesoare de tits si alte semne feminine dar si al meu ex m-au criticat ca imi cresc copiii prea liber in loc sa latru si sa troznesc. Probabil de asta sunt asa cuminti, invata asa bine si avem o asa buna relatie, de rea ce sunt.

    ReplyDelete
  2. si probabil concluzia a fost: "vedeti, daca ati suparat-o asa tare pe doamna?!...n-a mai putut sa suporte si a plecat!"...:)

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)