23 May 2011

Cainele la moda

Tot uitandu-ma in jur, am observat ca Beagles sunt ce erau Dalmatienii odata. Adica la moda. Adica multi si tineri - pana in 3 ani de viata, semn ca trendul e destul de nou.


Cand eram eu foarte mica, cainele la moda era ciobanescul german.
Denumit impropriu "caine-lup", admirat datorita statutului militienesc pe care il aveau unii dintre ei si confundat haotic pana in zilele noastre cu un conglomerat de sarle de toate formele si dimensiunile, avand de obicei in comun cu rasa vizata doar urechile erecte si ici colo coloritul asemanator.



Apoi au fost la moda dalmatienii.

 De la filmul cu pricina, da. Fragili, cu musculatura prost dezvoltata din cauza regimului sedentar, cu membre subtiri si strambe, tare ale unui proces de inmultire haotica si hei-rupista, cu trunchiul grotesc ingrosat de tocanita de cartofi oferita cu gratie de gospodina casei drept "papica buna",  lipaiau pe trotuare impanzind orasele de mii de pete. Habar n-am ce-i cu ei. Cica ar fi printre cele mai tampe rase de caini din lume; nu stiu dca e asa, nu pot spune ca stralucesc in nici un fel in ochii mei, in afara de coloritul aparte. Si atat.




Foarte efemera a fost moda dobermanilor.

Probabil speriati de povestea cu creierul care iese pe nas, Gigeii majoritari s-au descotorosit de cainele subiect al atator mituri urbane in favoarea unor rase mai putin legendare. Interesul desi scurt a dus totusi la aparitia dobermanului "eftin dar de rasa", un soi de gazela nevricoasa, cu pieptul ingust, picioare in X, temperament de duduie inchisa cu japca la manastire si spinare cocarjata de diverse carente alimentare.
Acu sa fiu sincera eu nu am mai vazut strutocamilele alea de ceva timp; vad doar dobermani frumosi in ultima vreme si ma bucur, evident.





Pitbullii au avut si ei epoca lor de aur,din nefericire cazand destul de predictibil majoritatea in mainile unor ghiolbani teribilisti. A urmat o avalansa de accidente si de stiri mai mult sau mai putin ancorate in realitate si ulterior o serie de mituri oarecum similara cu a dobermanilor. Daca ii spun cuiva acum ca pitbullul nostru e cel mai bun caine de familie pe care mi-l puteam dori, ala suna protectia copilului. Ma rog, noi tot pe rasa asta vom merge si de acum inainte.
Rasa in sine are norocul unui fond genetic bun, ameliorat spre performanta si nu spre aspect, deci majoritatea celor pe care i-am vazut aratau ok, in pofida lipsei de miscare / mancare / exceselor de tot felul pe care le citeai pe blana si corpul lor. E un caine care arata bine pana in limita abuzului aproape.
(Evident ca majoritatea sunt trecuti Amstaff, da)




Rotweillerii au avut si ei o perioada de "trendy", poate o idee mai lunga decat a dobermanilor. Inca sunt destul de populari, insa iarasi, presa negativa + balitul, blana si talia intimidanta la buzunar pentru Gigel i-au facut sa alunece catre segmentul de nisa.



Un mare esec a fost perioada cand eu aveam cred vreo 10 ani - deci acu vreo 20 aproape - si cand "s-au purtat" dog germanii. Din nou, ca urmare a inmultirii de exemplare slabe si a tendintei tipic romanesti de a cauta chilipiruri si sub coada, a aparut dog germanul de bugetar, ca altfel nu stiu cum sa ii zic. Fix ca la doberman, se deosebea de confratii sai normali, prin alura bizar de fragila pentru un caine atat de inalt. Prost inmultiti, prost crescuti, prost hraniti, deloc antrenati si plimbati pt necesarul lor de miscare, dog germanii rahitici au impanzit iarasi orasele. Din motive destul de evidente au si disparut din preferintele "publicului", ramanand din fericire in atentia unei nise restranse de crescatori.

Eternul "pechinez" se tine tare pe pozitii. Cam asa ar trebui sa arate rasa.













Evident ca nu arata asa pe la noi; eu incep sa cred ca pechinezul romanesc e o rasa in sine. Sincera sa fiu eu vad mult Papillon in micul si istericul nostru Bubico contemporan.
Papillon:




Cand eram eu mica, cainele "classy" de apartament era canisul. Ca de obicei, nu avea absolut nimic de a face cu adevaratul caniche, a.k.a. the Poodle:

...adica un caine de vanatoare (serios, lol!), atletic, cu bot si membre lungi, strat specific de subpar, etc samd.
Cam orice javruta creata devenea automat caniche. Acum, dupa 20 de ani, deviner automat bichon. Maltez sau Havanez.
Cat de maltezi si havanezi sunt Bubicii nostri contemporani, va las sa va dumiriti prin comparatie.
Bichonul maltez:

Bichonul Havanez:

M-am plictisit groaznic de cautat poze. Pe scurt, sa termin:

Ce alte rase sunt populare acum pt romani: Golden Retriever, Tosa Inu, Cane Corso ( astia de obicei sunt preferati de diversi pana in 25 de ani cu tatici / mamici f generosi ), Beagle cel mentionat mai sus, Yorkshire Terrier si inca altele care nu imi vin acu in minte.

Ce rase nu am vazut deloc sau foarte rar ( maxim o data / 2 ori) si mi-as dori sa vad: orice alt ogar in afara de afgan, staffordshire terrier, african ridgeback

Ce rase n-am vazut si nici nu vreau sa vad prea curand: Xoloscuintle?

4 comments:

  1. http://ama-shop.ro/Pat-caine-dungi-L.html

    ReplyDelete
  2. Pe aici pe meleaguri straineze am vazut barzoi si ogar din ala mic, de-l alearga la curse cu iepure mecanic so...poate o sa apara si pe la noi...

    In schimb la noi am vazut Akita, ceea ce mi s-a parut iesit din comun.

    Ah da, si ai uitat de moda cu huskie/malamut de unde avem si acum maidanezi cu ochi decolorati.

    ReplyDelete
  3. pe aici, prin coltul de lume in care ma aflu eu acum, labradorii negri sunt cam pe toate drumurile. si din cauza asta ajung sa fie frecvent abandonati in adaposturi, pentru ca, nu-i asa, "we no longer have enough time to spend with the dog." de acolo il adoptaram noi pe Elice al nostru - porecla vine evident de la minunata lui coada si viteza ei de rotatie cand sus numitul patruped isi manifesta bucuria.

    PS. ai uitat sa mentionezi Schnauzer-ii - au fost foarte populari pe la sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90.

    ReplyDelete
  4. Aoleo am uitat! Asa e, voi rectifica, sa includ si Schnauzerii, Huskies si Malamutes!

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)