13 November 2007

Despre falsa modestie.


Longo a mai scris un mic comentariu pe care l-am respins in care atentiona ca nici eu nu-s funny, fiind narcisista in mod superficial.

Oameni buni, lasati falsa modestie sa fie modul jenant de a cersi complimente al prostilor si al ratatilor, al complexatilor si inhibatilor. O conversatie casual intre femei suna in genul

"Vai tu ce draguta esti azi"
"Ei pe dracu, arat ca naiba azi. In schimb tu stralucesti"
"Stralucesc pe dracu cred ca m-am ingrasat iar, Tu ai mai slabit?"
"Ti se pare, sunt cat o vaca, da tu ce ti-ai facut la par arata minunat"
"Arata foarte urat parca am paie in cap..."

etc etc etc

De CE faci asta, femeie? De ce negi ce stii ca e real si al tau? Si nu e doar cazul femeilor si nu e vorba doar despre aspectul fizic decand tampenia asta cu injosirea in public e privita drept marca a politetii?

Cand te duci la un interviu tot asa faci? Cand iti citeste ala CV'ul si zice "vad ca ai finalizat un proiect" zici "ah nu, eh...ce proiect, era o prostiuta, nici n-am avut mare treaba cu el" sau daca spune "vad ca stii engleza fluent" tu zici "ei rup si eu vreo doua boabe acolo.." si fluturi gingas din gene ?

Fii madru de calitatile tale, accepta cu placere atunci cand iti sunt remarcate in public, atesta-te in mod pozitiv, nu umbla in patru labe si cu cenusa in cap cautand acceptare sociala. Cred ca un procent enorm dintre voi sunteti deja inoculati cu americanisme gen "think positive" well cum pizda ma-sii sa think positive daca se presupune ca e politicos sa afirm despre mine ca sunt urata chioamba proasta si saraca si mai ales CAND NU SUNT?


Cu prima ocazie cand mai vine vreo tanti la tine sa-ti zica "vai ce dragut / destept / [insert random quality here] esti, mai baietel" capul sus pieptul in fata si raspunde cu cel mai fain zambet al tau:

"Da, doamna, stiu!"

Daca ma declar urata asta nu te infrumuseteaza pe tine, daca ma declar prea slaba asta nu-ti ia tie din sunci si gusi, daca ma declar proasta asta nu-ti ridica tie IQ'ul. Si daca declarandu-ma nefericita tu te simti mai bine atunci nu ai ce cauta in fata mea.

Nu te cobori ca sa-i ridici pe altii, niciodata. nici in public nici in ochii tai.

3 comments:

  1. Acuma, ce sa zic, eu consideram chestia cu "ei, nu-i chiar asa" o modalitate a femeilor de a iti cere sa le complimentezi si mai mult. Si, intr-adevar, nu ma simt nici mai frumos, nici mai destept cand aud aceste cuvinte.
    A, si daca cineva isi tot sustine prostia in fata mea, la un moment dat ajung sa il/o cred pe cuvant. si sa il tratez ca atare

    ReplyDelete
  2. Ma voi baga si eu in seama in aceasta problema si voi spune ca nu sunt de acord cu ideea dezvoltata aici. In primul rand, faci greseli de exprimare grave (a nu se interpreta ca o ofensa, ci doar din ideea ca se poate interpreta gresit ceea ce spui) si gramaticale pe alocuri, dar nu sunt eu in masura sa judec aspectul asta, chiar daca mi se pare normal sa iti cunosti propria limba. In sine, tu, persoana care a scris asta si a gandit asta este foarte critica si judeca infantil lumea: " al prostilor si al ratatilor, al complexatilor si inhibatilor..." In primul rand, in conceptia mea, cine profita de naivitatea unui om mai slab prin tertipuri ieftine, automat devine inferior acelui om. Anyway, eu studiez psihologia si pot spune ca desi, fiinta umana este de o complexitate inefabila fenomene, exista criterii si aspecte (patternuri) care se regasesc in fiecare individ din lumea asta. Printre cele mai importante si cele pe care vreau sa le subliniez acum, ar fi instinctele si natura umana in sine. Daca ai studia putin ariile astea ale psihologiei, ai afla ca noi oamenii suntem salbatici, rai. Asa cum tu afirmi despre oamenii care cer apreciere/acceptare sociala, este cam in codul nostru genetic. Avem nevoie de aprecierea si de simpatia oamenilor. Exista si oameni care nu au nevoie si nu vor asta, insa nicidecum nu sunt oamenii mandrii asa cum ar parea la prima vedere. Un om care nu mai are nevoie de aprecierea si simpatia celor din jur, a ajuns la un nivel spiritual superior (parerea mea) si poate percepe viata din unghiuri pe care noi nu le putem percepe inca. Tu, prin ceea ce ai spus, esti o persoana mandra si pe deasupra esti mandra de treaba asta. Mandria este imorala. Inearca macar sa duci ideea asta la origini si sa o despici in cat mai multe parti pana cand ajungi la cauze. Nu stiu exact daca am voie sa fac asta, insa voi posta site-ul meu unde este un preambul al cartii mele. Citeste ce scrie acolo si nu raspunde la ceea ce ti-am scris aici. http://www.moonshadowdream.webs.com Citeste macar Prologul si Morala si astept critici si contraargumente cu cea mai mare placere. Numai bine.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)