Nu mai stiu exact cum am decis sa cautam si in Bucurestii Noi, dar stiu că odată ajunși acolo am decis că zona asta e de noi și că nici prin gând n-am sta în altă parte.
Părți bune
Apartamente în vilă
Fireste, riscul de a da peste un Homo Vecinus Cretinus există oriunde, dar parcă statistic vorbind ți-l mai reduci dacă ai 8 vecini, nu 88
Verde
Foarte mult verde, flori, parc, case, copaci. Balsam pe suflet și oxigen în plămâni
Multe școli și grădinițe
Am numărat vreo 5 doar la o primă privire
Atmosferă chill
Aici voi contrazice vreo doi trei oameni, mai precis pe cei țiganofobi. Da, e plin de țigani. Dar eu mă înțeleg bine cu ei, îmi și plac, și mai safe ca în Baicului mai rar m-am simțit, de exemplu.
Edit - n-am nimic nici cu țiganofobii, mai ales că am descoperit atâția printre prietenii mei, se pare....doar că mă, nu știți ce ratați. Nu mai ștampilați și voi toată nația, că nu e chiar așa.
Recunosc că am stat o secundă înainte să tastez că îmi plac țiganii, pentru că indiferent de câte check-ins la gay parades și marșuri pro egalitate și alte convenții și întruniri etice bifăm, se pare că opinia generală e că dacă "n-ai nimic cu ei atâta timp cât stau deoparte" e o opinie de om tolerant, "îi detest ca nație" e una de rumân verde, care ne face cinste, iar dacă afirm în gura mare că de fapt mi-s chiar simpatici "ca nație" (na, să fac și eu generalizări), interlocutorul dă în icter mecanic.
Deci da, e plin de țigani. În ultimele zile în care am spus public că mă mut în Bucureștii Noi am auzit mai multe sinonime la acest cuvânt decât știam. Și eu una am un vocabular destul de vast, ca să-mi susțină bine ideile puține și fixe. Am auzit cred de vreo 12 ori per conversație în medie cuvinte de genul bruneți, negricioși, ciori. borâturi, boraci, puradei, pirande și multe alte cuvinte care cumva erau eufemisme cred în mintea celorlalți, nu știu.
Apoi am spus că nu mă deranjează, ba chiar mi-s simpatici în general, și s-a lăsat liniștea. Apoi am mai zis și că n-am televizor și au fugit toți.
Serios acum, prin periplul nostru imobiliar a trebuit să zicem uneori că nu avem televizor. Nu ne lăudăm , ci mai degrabă recunoaștem timid că nu avem. Pentru că se pare că mai degrabă lipsește candela în chilia starețului decât televizorul în casa românului. Nu pot descrie moacele de stupoare infinită la auzul afirmației "nu avem și nici nu cred că luăm televizor". Chiar mai uimiți decât când au auzit că nu ne deranjează ideea de a avea constructor sau vecin țigan. Nu știu cu ce să compar. De parcă am fi zis lăsați, nu ne trebuie bucătărie, că noi și-așa mâncăm pământ.
Deci voi treceți partea cu țiganii (vastă majoritate bogați, constructori, penticostali și absolut pașnici) la ce categorie vreți. Eu una o trec la bune. Pentru că fac o grămadă de copii și cartierul e full de plozi de toate etniile, care se joacă împreună pe străzi, pe trotuare, în curtea școlii, încă neotrăviți de seturile proprii de stereotipii. Mda. Și acum că am zis-o și pe asta, să-mi iau la revedere de la topurile de blogging și invitații pe te miri unde :))) presupun că v-ați cărat toți, scuipându-vă în sân.
Părți proaste
Minim 40j minute până la job
Nu știu unde lucrați voi, dar eu lucrez departe. Sunt două stații de metrou prin zona unde caut eu casă, una merge, una va merge, pe principiul că și porcul va zbura vreodată. Ok exagerez, va merge în vreo 2 ani așa. Mai sunt niște tramvaie, unul se târăște letargic pânăla Victoriei. Mai sunt și autobuze, Dar oricum o dau, ies vreo 40 minute.
Zăpadă?
Străzile alea pitorești pline de verdeață si copii de etnie mixtă se umplu de zăpadă iarna, evident. Nu știu exact cât de bine va fi la iarnă să dau la lopată ca să-mi croiesc drum spre metrou, cu un copil după mine.
Asociația Salvați Bucureștii Noi
Asociația în sine sau existența ei nu sunt deloc o parte rea, ei apără un patrimoniu arhitectural al zonei, ceea ce e minunat. Mai puțin minunat e că nu au o listă concretă a caselor care au încălcat regimul , deși teoretic ar trebui să fie simplu, ce e peste P+2+M e nașpa. Dar mai știi? Poate nu e doar regimul de înălțime al zonei. Trebuie investigat.
Totuși, eu mă bazez pe faptul că dosarul va trece prin 2 echipe juridice, unul de la bancă altul de la fond. Poate n-or fi toți chiori, cu tot cu noi.
În rest, vizionăm, măsurăm, visăm, abia așteptăm să ne mutăm.
Buna:)
ReplyDeleteAi putea să vizitezi și zona blocurilor noi de la Piața Trapezului (metrou 1 dec 1918). E o zonă liniștită, iar ziua e plin de copii. Blocurile noi sunt construite în continuarea celor vechi, e ca și cum ar fi două cartiere într-unul singur. Cred că sunt vreo 20 de blocuri noi, a câte 20 de apartamente fiecare. Ideea e că se construiesc în continuare. Partea bună e că îți poți alege gresia, faianța, mobilierul de baie, ba chiar și modelul interior al apartamentului dacă ajungi destul de din timp, astfel încât să nu fi fost finisat.
Eu stau în zonă din octombrie, nu am avut nici o problemă aici, e chiar frumos. Zona blocurilor vechi e foarte verde, multă, multă verdeață. Zona blocurilor noi, însă, nu are nici-un spațiu verde.
Partea bună e că în cartier sunt o grădiniță, o școală generală și un liceu, iar zona are destule magazine de alimentare (și de cartier, dar și Mega Image; un complex Auchan este la vreo 20 de minute de mers pe jos; plus Auchan Iris la 2 stații de metrou).
Partea proastă: de mers cam 7-10 minute pe jos până la metrou (când te grăbești sunt infernale).
Acum am vazut ca ai ales deja intr-un bloc tiganesc. Ghinion. Nu te baza pe "expertii" si "specialistii" bancii, deoarece ei verifica actele de la ISC stampilate, care se iau cu spaga si cu complicitatea functionarilor de la Urbanism. Ai verificat Cartea Tehnica, ce beton s-a folosit, cat fier s-a folosit, ce tip de fundatie are blocul, ce structura de rezistenta? Detalii, detalii...
ReplyDeleteDa.
ReplyDelete