26 November 2009

No more coliva

Am citit un zvon cum ca UE ne va "obliga" sa ne ingropam si noi ca ei. Si ca restul lumii. Ce frumos ar fi. Desi articolul si comentariile erau pe un ton foarte indignat.

Care ar fi diferentele:

Inmormantare UE:

1. A crapat nea Gica.
2. Constatam asta.
3. Aducem si un medic / scoatem certificat prin care constatam asta si pe hartie
4. Sunam firma servicii funerare. comandam una bucata sicriu
5. Il ducem pe nea Gica la capela.
6. Anuntam pe cei apropiati ca a crapat nea Gica. Le zicem adresa capelei.
7. Ne adunam la capela, schimbam o vorba despre nea Gica.
8. In cursul aceleiasi zi, pompele funebre vin, il ridica pe nea Gica si il ingroapa / incinereaza / impaiaza / criogenizeaza / ce-o fi, in functie de preferinte.
9. Odata ingropat, Gica acolo ramane. Daca doresc, vizitatorii sunt bineveniti cu o floricica sau fara

Inmormantare romaneasca.
1. A crapat nea Gica
2. Constatam asta. Inainte de a suna medic sau de a scoate certificat sunam pe toti care il stiu sau nu pe Gica si anuntam asta
3. Revenim cu certificatul si ne facem loc prin marea de oameni care au venit sa il vada pe Gica mort si sa bea gratis o tuiculita. Intre timp Gica e tinut pe masa trei zile. Asa mort, da.
4. Aducem 3 femei sa il spele si 2 barbati sa il barbiereasca - ritual antecrestin, apropo -
5. Sunam popa. Ne rugam de popa sa vina de parca ar fi ceva nemaintalnit si nemaipomenit de nou in cariera lui si ne imprumutam de bani, ca daca nu e multumit ni-l lasa pe nea Gica pe masa si se cara. De parca nu tot din banii nostri ar fi platit, pastele ma-sii azi si maine de curva cu patrafir.
6. Pe langa oamenii care se foiesc prin casa, ne vor mai intampina pe drum inca pe atatia, ca sa nu mai vorbim de cei care vor veni direct la cimitir.
7. Pregatim echipamentul lui nea Gica, compus majoritatea din elemente tot antecrestine. Bani pe ochi, colac in mana, prescura pe piept - sau invers? - costumul sau cel mai bun care i-a ramas cam mic / mare si niste pantofi cu talpa de carton ca e pielea scumpa si si-asa e mort.
8. Convoiul: Unul cu un brad / pom / schela cu fructe agatate in el (tot pagan e si asta). Unul cu o cruce. Toti cu lumanari. Altii cu steaguri si prosoape.Inca minim 2 cu sfesnice. Nu uita coliva. Inca minim doi cu coroane. Inca vreo doi care sa duca "darurile" - obiecte de uz personal, bucati de material textil, batiste, mobila, o gaina vie uneori, care se trece peste groapa, etc
9. Fanfara. Tigani mai mult sau mai putin treji, care sa chiorlaie din instrumentele lor cantece de mare factura spirituala, cum ar fi "Pe langa Plopii fara Sot", "Drumurile noastre Toate", "Treceau batalioane romane Carpatii", "Dunarea albastra " (n-aveti idee cum suna asta la TROMBON)
10. Bocitoare. intre 3 si 5 babe bete si senile care sa il calareasca pe nea Gica si sa zbiere de parca li se scot ovarele pe cur. De multe ori nu au absolut nici o treaba cu raposatul si il vor boci pe un nume generic, d.ex. "Vasile"
11. Ii cinstim bine pe toti, de la popa la tigani, ca doar n-au venit sa il ingroape pe unul, au venit sa crape in ei si sa bea. Firesc. Pornim cortegiul.
12. La fiecare rascruce - intersectie - vom opri tambalaul (tigani, bocitoare, alamuri, zbierete, cersetori, bomboane, claxoane) si preotul va citi o extenie. Intre extenii, cine stie canta din toti plamanii "Sfinte Dumnezeule" in varianta funebra. Pentru ca exista si varianta vesela. Care nu se canta. Totusi, avand in vedere lipsa de voce a celor din cortegiu si betia generala, puteti sa cantati si Macarena ca nu se simte.
13. Ajungem la biserica. Ne dam foc cu lumanari, umplem tot de ceara, urlam TARE sa stie LUMEA ca noi SUFERIM pentru ca A MURIT GICA, BAAAAAAAA!!! In timpul slujbei, cream confuzie si razboi, aruncand cu bani si bomboane catre liota de cersetori. Punem si "vamile" pe jos, obicei - cum altfel? - antecrestin si ala. Potrivim vata in nas lui Gica, nu de alta dar de atata jale si lumanari si tamaie a inceput saa se cam lichefieze.
14. La cimitir. Se sapa groapa, se urla, se trece gaina, se desface pomul, se impart prosoape, restul de daruri (teoretic oamenilor saraci, practic tot intre neamuri, pe principiul nimic nu se pierde, doar se imprumuta), se bea, se stropeste cu vin mormantul, continua slujba.
15. Dupa cimitir. Se merge la casa lui Gica unde se bea, se bea, se bea, se mananca cel putin 3 feluri de mancare, se ia si la pachet ca doar e pomana, se vorbeste despre politica, vreme, rapita, Geoana, alegeri, inflatie, chirii, varice, butoaie, vinul de anul asta, hemoroizi, nunti, botezuri, Mutu, Steaua, femeia vecinului, orice numai Gica nu.
16. Dupa ce l-ai ingropat, reiei paranghelia la 3, 9, 40 de zile, 1 an, 2, 3, etc totul culminand cu 7 ani cand il dezgropi pe Gica sau ma rog ce a ramas din el, il stropesti cu vin si-l bagi la loc. Pe langa asta mai ai si vreo 400 de sarbatori de pomenirer a mortilor.

25 comments:

  1. Ai un stil foarte hazliu de a scrie si m-am amuzat copios. Din nefericire unele persoane procedeaza si alstfel insa in majoritate inmormintarile sunt un moment sobru pentru comunitate si cortegiul este destul de linistit. Mai nou se angajeaza o grupa de securitate care sa tina la respect cersetorii. pomana se da in spatele cortegiului ca sa nu se creeze confuzie in spate.
    Bocitoarele sunt un obicei arhaic, faptul ca o fac prost este altceva, la tara cinta in general bocete populare, urletele nu sunt apreciate, faci confuzie probabil cu unii membrii ai familiei.
    Nu stiu de unde est tu dar de unde sunt eu se face plasa de rude la cimitir pentru a opri oamenii la masa ca altfel nu iti vine nimeni la praznic.
    Nu sunt de acord cu restrictionarea traditiilor si astfel de constringeri vor crea grave tulburari in momentul in care se va incerca implementarea lor.

    ReplyDelete
  2. Bocitoarele profesioniste sunt sarea si piperul. cand le vezi cum se agita, zici ca au pierdut o mana si un picior. Insa trebuie remarcat talentul.

    ReplyDelete
  3. Extraordinar, super-beton, sa mor eu daca nu e asa in Romania. Vezi si gloata de animale care se inghesuie cu disperare si se calca crestineste in picioare ca sa puna mana pe SFINTELE MOASTE ALE SFANTULUI DIMITRIE, aflate in permanent pelerinaj, si care cuprind 3 degete mici, 4 rotule de genunchi, si 6 urechi.

    ReplyDelete
  4. E greu de crezut ca poti face haz de durerea unor oameni si de momentul in care chiar te desparti (mai mult sau mai putin definitiv - functie de credintele fiecaruia) de persoana iubita. Din tot comentariul de mai sus...nu vad altceva decat ca meritele lui "NEA GICA" care mai mult ca sigur a avut ceva calitati pe timpul vietii sunt reduse la tacere, iar momentul dur al despartirii este ridiculizat la maxim. Ma intreb, fara suparare, cel care a scris acest text de mai sus... nu a pierdut niciodata pe nimeni drag? Daca nu, atunci regret ca este o persoana care nu are sentimente, care nu a iubit pe nimeni niciodata si care e posibil sa nu fie iubit de nimeni

    ReplyDelete
  5. Inainte de toate posibilele si imposibilele comment-uri emanate in prezenta misiva e musai/imperativ/obligatoriu de subliniat destinderea maxima, mint...mirobolanta chiar, resimtita prin lectura acestor penseuri.
    In continuarea dezordinii ideilor, realizez ca finele observatiuni prezente in materialul proaspat lecturat au la baza anumite cunostinte elegant etalate, poate usor imperceptibile pentru unii cetitori insa evidente la o re-citire (daca nu a fost atent din prima vizitatorul, ocupat fiind cu stavilirea rasului molipsitor).
    Analiza de caz a cutumelor mai mult sau mai putin "cretinesti" de pe plaiurile mioritico-dunareano-pontice imi da ghes a privi potentialul biznis ce poate fi realizat in ordinea efectuarii operatiunilor sus mentionate. Astfel, se poate pune in practica un sereleu sau "persoana fizica autorizata" care sa manance o painica de pe urma necazului patit de nea Gica (copyright asumat)fara a se implica efectiv in actiunea de impamantenire/ardere/sau mai stiu eu ce risipa de energii post-factum. Aceasta societate comerciala/PFA poate sa aiba ca obiect de activitatea doar strangerea potentialilor amatori de senzatii tari (beutura, haleala) asigurarea cateringului pentru evenimentul in cauza, a paharelor, farfuriilor si tacamurilor de unica utilizare (plus sacose personalizate cu "Mai poftiti pe la noi si data viitoare, va multumim pentru participatiune"/"Al de Sus sa-l ierte...da' macar a fost caterinca maxima"/"Ne vedem la proxima pomenire"). Totodata, firma/persoana se poate ocupa (contra unui comision modic) de angajarea temporara a corului Operei Romane...si asa falimentar....pentru ca obiceiul zbieretelor sa capete o nota de eleganta si privitorii sa admire/sa fie incantati de calitatea jelaniei efectuate, fapt ce neindoielnic poate determina lumea sa intrebe "da' cine s-a ocupat de treaba asta....ca-i nice?"...automat fiind executata o publicitate gratuita, costurile de marketing fiind absolut scoase din calcul.
    La mai multe astfel de nuantari mirifice si, pentru final, multumiri pentru timpul acordat punerii in scena.

    ReplyDelete
  6. Yarra... n-ai priceput nimic.

    ReplyDelete
  7. WTF?
    @YARRA : Draga mea, eu in decurs de doi ani am pierdut patru persoane pe care le iubeam la nebunie.
    Absolut nimic din textele de mai sus nu mi s-a parut ca ar coincide cu "momentul dur al despartirii este ridiculizat la maxim".

    Ba mai mult, tocmai pentru ca am trecut prin porcariile descrise la varianta doi de destule ori in ultima vreme, si fiind foarte apropiata de "personajele principale de pe masa", sunt total de acord cu varianta 1.

    Cu toata dragostea, nu vad de ce trebuie sa mi smulg parul din cap trei zile.
    Plus ca durere mai mare decat sa vezi cum ii doare pe unii in fund si au chef de bauta, iar tu esti cu sufletul tandari.....mai rar.

    ReplyDelete
  8. dementiala faza cu ovarele

    ReplyDelete
  9. @Yarra: nu trebuie sa iei prea serios ceea ce nu este deloc asa. Ca nu-i un text prea religios ne e clar tuturor, totusi e un pamflet-satira-oricealtcevadecatuntextserios.

    Da, hazliu pana la lacrimi pe alocuri si relativ bine documentat.

    ReplyDelete
  10. @just_searching

    Dar exista asemenea businessuri deja.

    Vezi http://www.coliva.ro/

    ReplyDelete
  11. @Yarra:

    Ba da, Yarra, am pierdut.

    La bunica-meu d ex bocitoarele l-au jelit pe alt nume.
    La maica-mea s-au imbatat muci preotii si unul s-a carat acasa.
    La bunica-mea s-au incaierat pe bani tiganii, la mormant.

    Si tot asa.

    ReplyDelete
  12. @Ina
    Multumesc preaplecat pentru info, chiar habar nu aveam, mi-au luat-o altii inainte si atunci ideea "originala" s-a transformat in fum si ceata londoneza. Promit sa ma documentez inaintea oricaror afirmatiuni pe viitor!

    ReplyDelete
  13. Super amuzant, am ris cu lacrimi....
    Nu sunt lipsita de sentimente - yarra, ai cu siguranta o problema de umor - tuturor ne-au murit membri ai familiei si ma indoiesc ca toti am fost nepasatori; mie personal mi-au murit:mama, tata si toti bunicii etc dar asta nu inseamna in niciun caz ca nu ma pot amuza daca exista vreo scena in film, intr-o carte etc legata de inmormintare, scena pe care eu sa o gasesc amuzanta;c'mon, ori ai o zi proasta ori esti total lipsit/a de umor! Bravo Karioka!

    ReplyDelete
  14. @Yarra: nu ai pic de simt al umorului!

    @karioka: fata, ejti superä! Vrei ca sa fi prietena mea?

    ReplyDelete
  15. ...super :) felicitari!!

    ReplyDelete
  16. cipslim, astea nu sunt traditii. nu fa confuzie. m-as bucura sa scapam de tevatura asta tampita si ridicola care pana la urma nu te lasa nici macar sa realizezi ce s-a intamplat defapt.

    ReplyDelete
  17. Tare as vrea sa vad ce parere aveti de cele scrise mai sus cand veti fi intinsi reci pe masa ca bietul Gica. Oare ati fi tot atat de siguri voi cand isirati tampenii cu pretentie de intelepciune? Pana la urma fiecare isi jeleste mortii cum are chef. Poate comunistatea eurompana sa te faca sa-ti jelesti mortii standard?

    ReplyDelete
  18. Da mai, adevarul e ca fix asta o sa imi treaca prin cap cand voi fi moarta.

    "Ai dreacu zgarciobi, o bocitoare n-au adus si ei...si ma cam strang pantofii....hai baietii, mai cu viata, ce dreaku, parca va-ngropati pa voi! Ziceti-o p'aia cu Dunarea Albastra! Aliluia fara numar!"

    ReplyDelete
  19. Io nu vad nicio diferență transcendentala intre a tine un mort pe masa acasă și a-l tine pe masa la capela. Mi se par niște mofturi de căcat. Asa fac aia 'cool', ca-s moderni, și asa fac ailaltii, ca-s 'loseri'. Doar dacă nu ți se pare ca o sa scoale și o sa te bântuie noaptea. In plus, obiceiul cere priveghi, ceea ce, pentru ăștia care cred în transhumanta/transcendenta sufletului (de la caz la caz) e necesar, iar asta e imposibil de făcut la capela, având în vedere ca au prostul obicei de a închide. Si o datina care îți menține, asa, idee ca macanitoarea are suflet mi se pare mult mai mișto decât un sistem de căcat, gol, care este 'curățel', 'modern' și 'civilizat' (și alte etichete superficiale cărora le conferim, din start și prejudecăți, conținut de valoare). Plus ca, poate n-am chef sa dau banii la capela sau sa ma târai cu cosciugul în 30 de părți. Poate-mi vin rudele și nu vreau sa le pun sa facă naveta la capela, vreme de doua zile. Ce-ți pasa ție sau altuia unde îmi țin eu mortu'? Ca doar e mortu' meu și fac ce vreau cu el. O sa zică unii, ca sa zică și ei ceva, ca e o chestie de sănătate publica, ca asta e prima chestie care le trece prin cap, și, vorba aia, trebuie sa argumenteze, ca sa-și păstreze respectul de sine. Asta e asa o aiureala, după părerea mea, auto-evidenta, ca nici nu o mai comentez. Io vreau viata libera, dar vreau și moarte libera. Ca altfel, n-am făcut nimic.

    ReplyDelete
  20. Si, auzi, ce zice yarra? E adevărat ca n-ai iubit niciodată pe nimeni?!

    ReplyDelete
  21. @Tryggvasson

    Normal ca-i adevarat, ca doar Yarra a stat toata viata ei - si-a mea - fix in curul meu sa-mi numere...iubirile.

    ReplyDelete
  22. whoo hoo!!! chick fight! :) În primul rând vreau să te felicit pentru post. Fracking hilarious!! și nu în ultimul rând bine scris, poate puțin prea bine scris pentru unii :)

    Referitor la Yarra, cred că deja se simte destul de prost după ce i se spune în mod repetat că nu are simțul umorului. Let's just name it a chill day in HELL!!!!
    Just kidding

    Now inhale: " pffââââî "
    now, hooold it.. hooooold it.. hoooold it
    now..... exhale.... "phheww "
    well.. that's a good exercise for your brain and body to relax....

    Felicitări încă o dată!

    ReplyDelete
  23. "Exteniile" sunt de fapt ectenii, iar bomboanele se arunca la nunti nu la morti :)), la morti se arunca bani de metal. Oricum si intr-un fel si in celalt sunt reguli, iar libertatea este puterea de a-ti alege lanturile. Vom fi sau nu liberi? :) Oricum e un pamflet, nu? deci m-am amuzat! ;))

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)