18 September 2013

Aplicatie pentru copii

Laura a scris de curand un articol despre ce aplicatii pentru copii mai foloseste.

Ma rog, noi suntem la poluri opuse in ceea ce priveste vreo doua opinii. We agreed to disagree, sa zic asa.
Ea tine tv in camera de joaca, eu l-am aruncat cu totul din casa, eu sunt ok cu ideea de aplicatii - preselectate - la dispozitia copilului, ea nu.

Probabil daca am sta sa ne puricam am ajunge la aceeasi concluzie: atata timp cat i se ofera alternative reale de petrecut timpul, in aer liber, cu jocuri ok, in casa alaturi de parinti, activitati faine, nu o sa ramana agatat nici de televizor nici de monitor / telefon. Din ce imi povestise, Eliza se uita cand si cand la televizor, asa si Alex al meu - mai mult cand nu are ce face, cum ar fi in masina pe drum lung. In casa foarte rar se apropie de telefon si doar cateva minute.
Restul sunt preferinte personale. Noroc ca mai avem si alte treburi in afara de aceea de a ne ingrijora ca nu suntem clone.

Acum mai conteaza si istoricul familiei respective. Noi doi fiind ex-hardcore gamers avem o perspectiva mai blanda asupra ideii de gaming, pornind de la aplicatii de numarat oi pentru insomniaci si copii mici si terminand cu MMOurile WoW, AION, Tera, Starcraft, Star Wars: Old Republic (da, am trecut prin toate). Noi am iesit cu bine, fara joburi si familii abandonate, fara adictii infernale si fara copil uscat de sete si dor priponit de vreun picior de pat din era gamingului. E adevarat ca acum nu mai joc nimic: nu mai am timp si nu mai am chef. Pur si simplu e o etapa din care am iesit cumva, dar n-o regret deloc. A fost fain. Cat despre aplicatii pe mobil, folosesc zeci, unele doar cateva zile, altele constant, unele utile altele nu.

Asa, revenind la aplicatiile de smartphone pentru copii.
Prima aplicatie pe care as recomanda-o vreodata oricui, oriunde, indiferent de varsta copilului, ar fi un child lock. Eu folosesc Kids Place, mai sunt o gramada, alegeti pe cea care vi se pare mai ok. In descriere puteti afla despre ce e vorba, mai pe scurt e ca sa nu va sune copilul seful, sa nu dea reply all ",KHWRKGHEKRTJ", sa nu stearga intreaga agenda dintr-un swipe accidental si cate si mai cate alte nazdravanii. Cu un childlock, poate sa acceseze doar un set prestabilit de aplicatii. Prestabilit de voi, fireste.

Aplicatia pe care o recomand astazi este gratuita, dezvoltata de Ejuk si se numeste Fun ABC, disponibila momentan doar pentru Android.
Pentru mine e binevenita pentru ca gama de aplicatii in limba romana este destul de saracacioasa. Pentru mine o aplicatie ok, pt varsta lui Alex, ar trebui sa intruneasca urmatoarele criterii:
- sa aiba imagini clare, non violente
- sa nu aiba sunete invazive, stridente (pentru ca fix pe alea va click-click-click-clickui la infinit pana imi va face creierii tandari)
- sa aiba un sens, sa nu fie doar un conglomerat de imagini si sunete
- sa fie usor de utilizat de catre copil
- sa nu mi-l pacaleasca cu reclame plasate in interiorul jocului sau care intrerup jocul. De fapt, asta este motivul principal pentru care am dezinstalat majoritatea aplicatiilor gratuite pentru copii.
- pentru asocierile cuvinte - imagini, sa aiba sunet / pronuntie clara

Fun ABC intruneste toate criteriile acestea. Grupa de varsta e 2-5 ani
"Scenariul" e destul de simplu, avem alfabetul, litera mica / mare (pentru copiii mai marisori, presupun) si cate un animal / obiect al carui nume incepe cu litera corespunzatoare.  Se navigheaza cu slide, touch, swipe, oricum, nu e mofturos. Mai pe scurt, poti sa-l foiesti in toate partile.
Daca atinge litera se aude pronuntia, daca atinge animalul / obiectul, un sunet corespunzator. Eu habar nu aveam cum fac ariciul si liliacul dar sa avem incredere in documentaristii de la Ejuk, se pare ca ei stiu.
Detaliu haios: inghetata face "mmmmm". Iar bietul Alex a lins ecranul, plin de speranta, cand a vazut-o. Eh. Poate dupa ce-i trece raceala.




Atat. In rest, imaginile sunt faine, fundalul e ok, vocea e buna, clara si are pe alocuri o mireasma de tei si fagure moldovenesc, as putea sa jur ca am auzit o "ziebrrî" dar ma rog, eu sunt cu urechea ciulita mereu la pescuit nostalgii de acasa. (edit: desi casa lor am impresia ca e un pic peste râu de casa mea.)



Si e gratis.


Happy downloads.

0 comentarii:

Post a Comment

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)