Cartea este de fapt jurnalul lui Jane Lewick Goodall si se continua cu insemnari si cercetari. Este scris intr-o maniera captivanta, sincera, corecta. M-a retinut in paginile sale cand aveam 9 ani si 19 si 29 si probabil si la 69 am sa o recitesc cu aceeasi atentie. Ramane in continuare una dintre cartile pe care le recomand oricui, oricand. Am dat peste ea si am citit-o in copilarie pentru ca parea sa fie cu animale, ca prim motiv.
Abia decenii mai tarziu am realizat ca era una din cele mai importante studii de etologie moderne. Studiile lui Jane Goodall au dus la un punct de cotitura in studiul etologiei primatelor, a revolutionat teorii si a distrus definitii antropologice. "Homo Faber" a ramas un simplu mit in urma acestei carti. Studiul animalelor a fost facut intr-o maniera complet noua si ce a revolutionat lumea stiintifica a fost ca descoperirile unei tinere secretare, de doar 26 de ani, fara studii in zoologie sau antropologie, au depasit rezultatele oricaror cercetari precedente. Si asta inca de pe parcursul primelor 6 luni.
Dupa cum unii dintre noi stim, cimpanzeii si oamenii au un numitor comun. Pentru cei care se trag din coaste si mere, va rog, mutati-va pe alte bloguri. Genetic vorbind nu ne tragem direct din ei; avem un stramos comun insa. Orice studiu asupra primatelor e ca un fel de excursie in timp, observa unul dintre savantii intervievati in documentar. Putem afla prin simpla observatie cum ne comportam acum mii de ani; cum mancam, cum traiam, ce relatii sociale aveam, de unde am pornit si cam cat am progresat sau regresat.
Insist de asemenea pe cartile biografice sau bazate pe experiente reale. E minunat daca atunci cand ai inchis cartea iti doresti sa cunosti omul si e extraordinar cand valoarea omului pare sa o depaseasca pe cea a cartii scrise. Jane Goodall a pornit de la un vis. A fost un copil care isi dorea sa vada Africa. Atat. Si a avut o mama care a sfatuit-o sa isi ia totusi un job de secretara, in ideea ca asa ar strange bani pentru visul sau. Si cativa ani mai tarziu, asta s-a intamplat. A devenit unul dintre primii "ingeri ai lui Leakey". Louis Leakey, arheologist, isi dorea sa studieze primatele intr-o maniera complet noua; in locul a zeci de cercetatori deghizati si camuflati si protejati care sa spioneze animalele, a decis sa trimita trei tinere femei in trei colturi ale lumii, sa isi noteze observatiile directe si sa intre in contact cu mediul si cu membrii comunitatilor. Rezultatele au revolutionat intreaga lume stiintifica.
Si prin intermediul cartii si documentarului (insist iarasi pe amandoua) mai putem vedea si o oglindire sincera, primitiva, a inceputurilor firii umane. Nu e o carte despre animale, cum aveam sa cred la 9 ani. E o carte despre dragoste, despre maternitate, moarte, crima, prietenie, tradare, tristete, cruzime, ferocitate, iertare. E o carte despre umbrele din noi.
Nu am gasit-o re editata. Am gasit in schimb exemplare din editiile vechi. Si eu detin un exemplar. Observ ca au ajuns carti de 3 lei, la propriu. Va asigur ca nu si continutul lor impartaseste valoarea de anticariat a hartiei.
http://www.okazii.ro/cautare/in+umbra+omului.html
0 comentarii:
Post a Comment