Oua cu spanac.
Ghici de ce. Aveti trei variante:
1. Pentru ca esti masochista si probabil ai papile gustative grefate de la un mort
2. Pentru ca stii ce sursa nemaipomenita de fier este spanacul, tii la sanatatea ta si vrei sa mananci sanatos
3. Pentru ca iti place gustul sau.
Ei bine, 1 si 3 sunt castigatorii. Mananc spanac rar si doar pentru ca imi place gustul ala coclit si dubios, de care fug copiii din lumea intreaga. Scriu aceste randuri doar pentru a sfatui mamele sa nu mai fuga dupa ei cu linguroiul plin cu aceasta pasta verde care aduce suspect de mult la aspect - si unii zic si la gust - cu rahatul de rata.
Sau, ca sa-l citez pe Patric, "probabil si daca lingi un cui te alegi cu mai mult fier".
Asa sa fie? Ia sa aflam.
Undeva in 1870, un profesor Emil Theodor von Wolff,se grabea intr-o buna zi sa ajunga la masa. Sau la buda. Sau in alta parte. Sau il chinuia sciatica. Sau nu-si luase ochelarii. In sfarsit, dintr-unul din aceste motive, greseste o zecimala in lucrarea sa despre spanac si continutul acestuia de diverse substante. Mai precis, publica o lucrare in care specifica, in mod eronat, ca spanacul ar avea de 10 ori mai mult fier decat are de fapt. Alte surse declara ca manuscrisul profesorului continea valoarea reala - si neglijabila - de fier a pacatoasei vegetale si ca cei de la tiparnita erau de vina pentru mutatul virgulei.
Si in final alte surse declara ca motivul pentru care in 1870 lui Wolff i-a iesit valoarea de Fe a spanacului de 10 ori mai mare era pur si simplu "bad science", fara nici o eroare alta decat cea umana, de calcul. Incalzeau substanta cu carbune, foloseau vase de fier, eprubete metalice si multe altele care puteau inclina serios balanta in favoarea unei astfel de greseli.
Cumva le-au luat ceva decenii bune sa intocmeasca o erata, deoarece abia in 1930 apare un articol care reia analiza asupra spanacului, de data asta cu rezultatele corecte. Dar era deja prea tarziu.
In 1932 apare desenul animat Popeye the sailor care avea sa ne bantuie si noua multe, mult prea multe mese cu fantomaticii sai bicepsi gonflabili.
"Uite Popeye ce muschi are, pentru ca mananca spanac!" exclamau parintii, incercand sa ne indese pe gat respectiva chestie care parea mancata, digerata si returnata in farfurie de insusi Popeye uneori - da, nu e deloc nici printre cele mai aspectuoase mancaruri.
Dr T J Hamblin, hematologist, avea sa scrie cu naduf in lucrarea sa despre erori medicale, ca Popeye ar fi capatat mai mult fier mancand direct conserva, probabil.
In plus, bietul Popeye nu manca spanacul pentru fier. Il manca pentru continutul de vitamina A si beta caroten. Stiu asta pentru ca asa a zis tac-su lui Popeye, creatorul si producatorul desenului animat , E. C. Segar.
Dar deja spanacul la conserva, fiert, tocat, piure, pasta, in placinta luase mare avant in industria alimentara. Ce sa faci? Sa ruinezi oameni si sa lasi pe butuci atatea afaceri de la o zecimala? As. lasa, e spanac, nu-i cacat, In fond, nu e nimic nociv in a manca spanac. Nu e ca si cum ai manca pungi de plastic. Sau mai rau, McDonalds.
Si tot asa. In 1972 oamenii de stiinta revin si mai dau o data de pamant cu mitul lui Popeye si incetinind consumul entuziast de spanac.
In zilele noastre insa, criminologistul Mike Sutton face o cercetare laborioasa, scotocind cu rabdare sute de jurnale medicale si rasfoind meticulos surse. Rezultatul e lucrarea Spinach, Iron and Popeye: Ironic lessons from biochemistry and history on the importance of healthy eating, healthy skepticism and adequate citation' (PDF). Hamblin admite, intrebat de Sutton, ca habar nu are daca au existat macar savantii germani sau daca eroarea respectiva a fost vreodata documentata sau nu; articolul sau, "Fake", era scris pe o nota amuzanta, "light-hearted".
Spanacul contine intr-adevar mai mult fier decat majoritatea legumelor verzi. Dar dreptatea nu prea e a nimanui, controversa poate sa sa fluture libera in directia cui vrea sa isi bata capul pe moment cu ea. Intr-adevar, spanacul contine (raportat la acelasi gramaj) mai mult fier decat, sa zicem ficatul de vita sau salata.
Problema este insa acidul oxalic, care impiedica de fapt mai bine de jumatate din acest fier sa fie absorbit de organism. Mai pe limba altora, spanac mananci, spanac te caci. Partial, oxalatii se "sparg" prin fierbere - deci cumva daca fier vroiati, e mai ok sa il mancati fiert decat crud, in salate.
Acidul oxalic se pare ca mai e si cu potential letal, dar sa stam linistiti; ar trebui sa mancam o roaba de spanac pentru a crapa. Ma indoiesc ca avea careva de gand sa inghita asemenea portie copioasa. Prof. Nancy Lowry are si ea o lucrare pe aceasta tema.
Si in final inca o carteala pe tema spanacului: fiind o planta care creste aproape pe sol, poate fi o sursa de contaminare cu nitriti si cu alte bacterii. Deci spalati bine, si daca tot fierbeti, aruncati prima apa. Doua epidemii de E coli si Salmonella din US au avut ca sursa ferme organice de spanac si contaminarea sistemului lor de irigatie cu materii fecale porcine, in cazul epidemiei de E Coli.
Rezumand.
Popeye manca spanac pentru
Spanacul are fier, dar jumate din el ne iese pe orificiul de la capatul opus celui destinat vorbirii.
Nu mori de la acid oxalic din spanac decat daca esti foarte, foarte determinat si ai un stomac imens. Probabil vei castiga si un premiu post mortem pentru cea mai ridicola sinucidere a secolului.
Poti sa mananci, poti sa nu mananci, dar daca mancai imaginandu-ti ca ingerezi fier cu lingura, calmeaza-te.
Daca nu vrea asta micu' al tau spanac, iarasi, CALMEAZA-TE. Nu uita ca tot ce are frunze verzi are fier. Plus multe organe, carne, galbenus, etc. Nu e musai sa manance spanac.
Daca totusi iti pace spanacul, ca si mie (rareori, admit), pofta buna & enjoy your weirdness. De cate ori spun ca mananc spanac de bunavoie desi stiu ca nu e mare branza dpdv nutritional sunt privita cu ochi mari si suspiciosi.
Vai cat m-a distrat articolul tau si am avut azi o zi asa de proasta, numai tu puteai sa ma faci sa zambesc :-) Eu mananc spanac crud, in salate, in rest bleah! La mine in casa nu s-a gatit niciodata spanac si n-a stat mama niciodata sa alerge cu lingura plina de spanac dupa noi. Insa gatea similar alte doua buruieni: urzici si stevie, buruieni din care se infrupta doar tata, mare amator de verzaturi.
ReplyDeleteEu fac parte din categoria celor care ar manca spanac non stop. Dar, acum ca m-ai luminat, il trec pe lista de vicii:))
ReplyDelete@Laura: Asa de rau imi pare! Nu stiu cum sa ajut. Hai la mine sa ne indopam cu spanac!
ReplyDelete@Ioana: asa vicii sa tot avem. Hai si tu!
Eu sunt mare fan spanac ! Nu dintoteaduna, doar de vreo 5-6 ani. Spanac crud in salata sau sandwich, spanac in omleta, spanac piure (asta mai rara ca dureaza prea mult si trebe bibilit). Si, cea mai noua descoperire, shakshuka cu spanac. O deliciozitate! :)
ReplyDeleteDeci sunt putine gustari care imi plac mai mult decat spanacul fiert, preparat cu ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. De obicei savurez un mare bol de asa ceva la un episod de Dexter sau Gossip Girl :) Aaah...ce vremuri...
ReplyDeleteFoarte fain articolul! Foarte interesant cum o greseala devine o convingere foarte greu de scos din mentalitatea colectiva :) De precizat este si ca fierul non hem din surse vegetale se asimileaza greu spre deloc in functie de situatie. Si trebuia sa lasi beta caroten. Vit. A se gaseste in produse de origine animala. Carotenoidele, printre care si beta caroten, sunt precursorii vitaminei A si trebuie transformate in corp in vit. A in intestin cu ajutorul anumitor enzime pe care le poseda animale omnivore. Asadar, per total, spanacul este un aliment sanatos, dar deloc obligatoriu in alimentatia copiilor sau a adultilor. O gramada de fructe si legume contin betacaroten, nu-i nevoie sa-i chinuim pe copii :)
ReplyDelete