Da, ai vazut bine. Nu, nu iti trebuie ochelari si nici mie nu-mi trebuie ajustari pe la mansarda.
Vroiam de mai demult sa scriu si despre muzica romaneasca.
Ascult, mai si cumpar uneori. Nu stiu daca e vreun parfum de hipstereala care acopera muzica din trecut cu o aroma imbietoare sau pur si simplu muzica de consum din prezent e execrabila; stiu totusi ca au existat melodii cu a caror existenta nu am apucat sa ma suprapun, artisti cu a caror epoca "de glorie|" nu m-am intersectat si pe care totusi ii ascult cu placere.
Hiturilor li se zicea "slagare" in epoca alb-negru. Sau de aur. Sau de fier. Am cautat dupa etimologia cuvantului, nu de alta dar sonoritatea sa e usor dubioasa. Rimeaza cu lagar.
Tata a detestat muzica romaneasca a anilor 60-70. Zice ca era o saracie crunta de melodii si de muzica, ca peisajul muzical era bantuit de aceleasi trei dudui cantand despre randunici si pasarici, ale caror versuri erau lalaite exasperant de toata lumea.
Mie imi plac totusi cateva dudui din astea. Reciproca e valabila, tata a declarat despre BUG Mafia, pe care eu nu pot spune ca i-am ascultat vreodata in mod voit si constient, ca sunt un simbol al generatiei noi post revolutionare. Mda. Si io ce dracu mai sunt?
Revenind la muzica anilor 60-70. Call me crazy, dar mie imi place melodia asta cu Portocala. E optimista, lalaibila, topaibila. Anda Calugareanu era frumoasa, ludica si inteligenta.
La polul opus ca registru emotional e piesa aceasta a Andei Calugareanu, pe care eu nu o stiam. Ca muzica nu pot spune ca e ceva ce as asculta. Nici nu stiu ce-i asta. Folk?
Versurile in schimb, interesante si straniu de cunoscute. Ce poet e? Nu e quiz, e intrebare sincera, habar nu am.
Mai e o cantareata din aproximativ aceeasi perioada. Nu stiu ce sa zic de stilul muzical. Unele sunt foarte faine, altele nu. In principiu apreciez cam orice, cu atat mai mult cu cat are un plus de umor in versuri si de ritm sau macar nerv in linie melodica si ma feresc cat pot de dramatisme mucilaginoase si hauleli interminabile/
Un exemplu de "asa nu" ar fi aia cu "sa mori de dragoste ranita". Scuzati, prefer sa nu.
Cantareata de care vroiam sa vorbesc e Margareta Paslaru. Sa fiu sincera nu stiu daca o plac ca artista cat o admir ca femeie. Mi se pare ca era tare frumoasa, cu ochii albastri (nota autorului pentru diversi buccii: cu un singur i , ba! m=am saturat sa vad "albastrii", ce dracu aveti? ), nasul carn si gura carnoasa, expresiva.
Un clip in care mi se pare tare, tare seducatoare.
Uite si randunicile pe care le detesta taica-meu:
"....dar nu esti aci"
Ok ok, de acord. Dar uite cat era de frumoasa macar.
Fast forward peste mare parte a deceniului 80, pentru ca desi sunt nascuta la inceputurile sale nu am reusit in veci sa ma impac cu trendurile de pe atunci. Pe undeva pe la finele sale debuteaza insa o femeie pe care eu una o consider cantareata cu cea mai buna cariera si cel mai mare grad de adaptabilitate: Loredana Groza.
Radeti cat vreti, femeia asta a avut "scanteia" in ea de la debut. Parea foarte "ahead of her times & out of this place" dupa parerea mea, pana si in 86, foarte tanara, pe o melodie ...dar ma rog, sa nu jignim pe nimeni. Just look at that sultry grin:
16 ani, premiul 1, pam-pam. Ma rog, acum valoarea artistica reala a festivalurilor noastre e contestabila. Sa nu uitam ca am premiat cu amandoua mainile diverse artiste obscure si haulitoare, cu un subiectivism absolut tamp, dar am respins-o de exemplu pe Christina Aguilera, la Cerbul de Aur.
Ce-mi place la Loredana Groza, in afara ranjetului de Cheshire si a vocii e faptul ca de-a lungul carierei a facut un fel de surfing muzical excelent. De la pop-rock la cantece tiganesti, de la etno stuff la languroase "slagare" ca "Iubito, buna Seara", si cumva i-au iesit toate aparent fara efort. Nu stiu cum sa spun altfel. Am mai avut diversi artisti pe care i-am vazut inotand marea asta tulbure si topaind cu o disperare crescanda si un ridicol accentuat dintr-o balta in alta. Loredana in schimb mi-a parut intotdeauna ca incearca diverse stiluri muzicale de parca ar rontai sortimente dintr-o cutie cu bomboane de ciocolata. Stii ca toate-s bune, vrei doar sa vezi cum e si cealalta. Cumva, e o linie fina intre pe val si sub val si Loredana Groza mi se pare ca stie cum sa faca permanent diferenta asta. Eu una nu stiu nici un "flunk" al carierei sale.
Chit ca avea in spate o uniune amoroasa, mie mariajul ei de scurta durata cu Directia 5 mi s-a parut cel putin acceptabil.
Da, admit ca probabil Directiei 5 i-o fi mai profitabil cu un barbat prezentabil, in stilul Banicesc, pentru ca pana la urma si privirile corazon-aimed umplu sala. Si da, posibil sa le fie mai bine si calitativ. Nu stiu, recunosc ca nu ascult decat accidental. Ceea ce, dupa cate puteti observa, nu ma impiedica sa-mi dau cu parerea si sa-mi rasucesc savante mustati imaginare. Ce bine-i sa sa ai blog. Iti dai seama, fara blog trebuia sa prind un nefericit prieten si sa-l tintuiesc in fata YouTubeului cu peroratiile mele.
Dar sa continuam.
Prin 99 hip-hopul romanesc era in atentia tuturor. Chit ca abia se nascuse si inca era un produs cam tumefiat de traumaticul eveniment, toata lumea (pustimea, macar) asculta, macar pentru ca era ceva nou, ceva ce pana atunci fusese doar "afara" . Si acum afara era inauntru.
Loredana se alatura lui BUG Mafia in binecunoscutul si mult-parodiatul, inca de la lansare, videoclip "Lumea-i a mea". Aproape nimeni nu stie ca asa se cheama, deci s-o zicem pe aia dreapta, in aia cu "zi-le, Loredana".
Io una nu...ma rog, nu stiu. A fost un succes rasunator. Eu daca e sa trebuiasca sa ascult hip hop romanesc, prefer bascalia Parazitilor. Desi si astia au dat-o in chestii sumbre. Ce sa-i faci, la tati ni-i greu.
Partea etno-gypsy recunosc ca nu m-a interesat cine stie ce. Am ascultat, am remarcat iarasi aceleasi calitati vocale incredibile si talentul de a se lichefia muzical, de a lua forma stilului pe care il incearca. De ascultat Cip-cirip.
Printre principalele critici aduse Loredanei, excluzandu-le pe cele imbecile si tipic romano-sovine, cum ca poate o fi tiganca, e aceea ca ar imita-o pe Madonna. Nu stiu ce sa zic, sincer. Daca si-a pus in cap sa aiba o cariera de 30j de ani de succes, incasand premii pe banda si vanzari cu camionul, prinzand contracte bune in film si in muzica si conservand un stil propriu numai sa o poate imita pe Madonna, apai asa imitatori sa tot avem.
Exista un clip savuros in care o imita voit pe Madonna (detest fiinta aia, v-am zis? E ok, e talentata, e simbol, o detest) intr-o parodie tongue-in-cheek, care mie imi e simpatica. Clipul e "Tzuki" , e o colaborare cu solistul de la Gogol Bordello, Eugene Hutz.
Eu nu cunosc suficient clipurile Madonnei cat sa imi dau seama pe care si cum le parodiaza, dar chioara sa fi fost si tot nimeream vreo doua pe la tv in ultimele decenii. Am recunoscut referinte la "ala cu aerobicul si casetofonul" si "ala cu cada". Si parca si "ala cu sado maso". Melodia in sine e un fel de gypsy-pop-cu oaresce ecouri vag punk pe final. Nu stiu ce e, de fapt, habar nu am. Suna haios.
Daca va plictiseste Eugene, dati skip pe la 1:12
Daca vreodata ma mai inham la asa ceva, in episodul urmator e posibil sa vorbesc (la pereti) despre Taxi, Parazitii, Conexiuni cu al lor one hit wonder, Alexandru Andries si altii.
Interesting! Ma bucur enorm ca intr-un final glorios am reusit sa-ti citesc blogul. Nu stiu de ce dar de ieri pana acum imi tot dadea o eroare. Revenind la subiect, imi place cum gandeste tatal tau! E tare!
ReplyDeleteSorry, CGG, eram eu cu tentativele mele esuate de a-mi lua domeniu.
ReplyDeleteSa fiu sincera cred ca m-am lecuit.
M-ai nimerit în plex cu articolul ăsta :-) Anda Călugăreanu mi s-a părut mereu o mare artistă, prea putin apreciată față de adevarat e valoare. Mi-o amintesc cu "Verde crud" - o alta piesă minunată - sau cu "Noi, nu" pe versurile lui Labiș (pe care cei limitați le cred referitoare la comuniști). Am văzut-o și pe scena teatrului Bulandra în Amintiri de Alexei Arbuzov (cu superba Gina Patrichi, în regia atunci tânărului Caramitru) jucând un rol secundar de țigancă cu chitară, interpretând o piesă țigănească rusească și ridicând întreaga sală în picioare pentru aplauze de cinci minute, care practic au întrerupt piesa.
ReplyDeleteMi-a plăcut și Margareta Pâslaru, dar mai mult cu piesa "Lasă-mi toamnă pomii verzi". Loredana a fost senzațională la început, avea zvâc, avea voce, avea prezență. A involuat apoi, înșelând toate așteptările, toate speranțele care se puseseră în ea.
N-ai spus nimic despre preferata mea, Corina Chiriac. Mie mi se pare o mare cântăreață, o voce excepțională, iar piesele ei sunt aproape toate foarte frumoase. Omit intenționat perioada actuală... nu-mi place în ce s-a implicat.
Te aștept cu epidsodul următor. Conexiuni s-a format sub ochii mei pe scena Studioului 181 de la rectoratul universității brașovene, cu Florian Stoica solist (după care mureau toate gagicile, inclusiv a mea) cântând "Fosta iubire". Taxi îmi plac tare de tot, iar Andrieș... nu cred că pot să mai aflu ceva nou despre el, atât de multe știu și atât de mult îmi place muzica lui.
Am uitat: versurile piesei Tăcut sunt ale lui Păunescu, într-unul din momentele sale de inspirație reală...
ReplyDeleteBănuiam eu că Păunescu era.
ReplyDeletePoate e un soi de subiectivism influenţat de anotimp, mie-mi place mult 'Poveste de iarnă' în interpretarea Andei - daca tre' să dau ex., pun asta: [/pin/181762534930797139/]
ReplyDelete@ Sorin:
ReplyDeletepromit sa revin pe tema asta.
@ B: multumesc pentru piesa!
si daca e subiectiva, sunt gusturile noastre, deci e firesc.
So, din pacate nu sunt chiar in acord cu tatal tau...retrospectiv vorbind:).
ReplyDeleteIn perioada aia - 60/70 - pe meleagurile pontice s-au produs printre cele mai bune trupe si artisti...la repezeala ceva: yt /watch?v=-T9hw9RzAqI
as face abstractie in multe cazuri de versuri & stuff ("randunici si ciripeli") pt ca cel mai probabil veneau la impuse, insa produsele muzicale stau bine de tot in picioare chiar si azi. Ca veni vorba de stilul Aurei (v clip) sunt domnitze care in ultimii zece ani au preluat ideea din zbor (Teodora Enache, Irina Sarbu, etc...)si o pritocesc bine de tot.
Pe de alta parte in zilele noastre o mai avem pe Maria Raducanu sau pe baietii de la Blazzaj, Harry Tavitian, etc...
O treaba buna pe care o vad ca un f bun pansament social este aducerea folclorului in cantece pt junime. Indiferent ca e sub forma Zdob, Loredana, Subcarpati, Teodora Enache sau Trei Parale. Nu sunt genul, insa cred ca mai sincer "patrioti" decat Subcarpati nu am vazut pe nimeni in ultimii 20 ani.
PS: desi nu sunt in grupul tinta, am avut si eu aceeasi observatie despre Loredana. Exceptionala reinventare la fiecare 3-4 ani.