26 July 2013

Papi cam mult rahatel.


Am mai spus mai demult ca detest abuzul de diminutive.
Intre timp am mai lasat de la mine cand vine vorba de universul parintesc. Pentru ca n-ai ce face, te molipsesti de una de alta. Eu zic ca am reusit sa evit sa ma umplu de ele ca de raie, adica n-am dat bananuta cu branzica, pe Domnul Caine nu il cheama Domnisorul Cutulicucatelusu, si uneori in loc de probabil mai delicatul si mai convenabilul "ai facut cacuta" am scapat un somptuos (si regretabil!) "te-ai cacat?"
Dar da, m-am lipit si eu de unele pentru ca na, e greu sa zici altfel decat piciorus si manuta unor chestii care-ti incap tie in mana sau iti inoata prin pantofi.

Problema mea cu cei care uzeaza de diminutive excesiv cand se refera la propria persoana e ca NU sunt de obicei copii de doi-trei ani sau strumfi sau spiridusi delicati sau mai stiu eu ce. Daca piticul din Game of Thrones ar spune "mi-am prins degetelu-n usa", garantez ca nu m-as manifesta negativ in vreun fel, probabil as spune "vai de mine, si mai doare degetelul? " Pentru ca aia are ala, degetele.
Insa cei care se refera la sine in acest limbaj mitipitinilibili sunt de obicei, uh, cum sa zic, opusul strumfimii. Nu zic ca-s mari ca gabarit. Departe de mine asemenea discriminari. Sunt adulti totusi. Si sa vad o onorabila duamna cu fire albe-n cap si mai stiu eu pe unde alintandu-se pe blogul culinar al vreunuia "vreau si eu sa pap de-aici! miam miam!" ma zgribuleste mai ceva ca un fresh de agurida.

Nu stiu de ce. O fi vreo buba de-a mea, nu neg si nici n-am de gand sa repar ceva la asta. Hai sa zicem ca accept in anumite limite limbajul cu pisoias si mitulini si whatever intre doi , oricat ar fi de mari si de stat si de sfat si ca vechime in buletine. Sunt ei intre ei acolo, daca ii ajuta asta sa fie in continuare impreuna, foarte bine. Mai ciudat mi se pare cand te freci singur ca pisica de gard , in public. Cum ar fi cand am vazut recent, in comentariu la subsolul unui articol culinar, pe o destul de indoielnic juna scancind infantil "vreau sa pap si eu un pic". Nu era o exclamare meditativa, era o directiva catre autorul blogului. Da-mi sa pap si eu ce ai tu bun acolo. Mie mi s-a fleostit tastatura numai cat am copiat acest minunat sirag de zaharimiorlacedracu am scris.

Mai e inca o chestie cu blogurile culinare. Pe mine una ma ajuta destul de mult, ma impulsioneaza sa incerc macar, desi cred ca voi muri o gospodina submediocra. Niciodata nu-mi va intra in automatism vreun fel de mancare, niciodata nu voi putea recita componentele unei tarte noaptea in somn si ABSOLUT NICIODATA NU-MI VA IESI PANDISPANUL. Dar macar un sos ici, o pulpa dincoace, o idee de salata de colo, o explicatie si uite-asa progresam si variem cat de cat meniul .

Ma pun in incurcatura urmatoarele situatii:

1. Cutarica posteaza nu stiu ce preparat pe pagina. Pe FB sau pe blog.
Eu n-am mai vazut prea des laude articulate. Sunt si ele pe acolo, dar sunt rar si se pierd la fund in puhoiul de OOAAAAAAAAAAAAUUUU CE MI-AI FACUT!
Ce ti-am facut?! sare inima din piept bucataresei
Aoleo m-ai omorat!
Vaaaai nu pot sa te iert
Vai cum ai putut!
Si jelanii din astea preeeeluuungi si aaaaprige de parca respectiva sau respectivul le-ar fi lasat balta fix la 2 secunde distanta de orgasm.
Ca dupa aia sa afli ce era.
Era o lauda.
Cum ar veni, de minunat ce arata, toata lumea are bale. Pavlovian porni digestia, incepand cu balele si terminand cu acidul gastric. Atata e de minunata bucatareasa ca ne-a facut ulcer din doua poze si-un decor cu polonic.
Ah, si faza asta cu balele.
Salivez.
Imi ploua in gura.
Balesc.
E ud peste tot de cate bale am facut.
OK I FUCKING GOT IT. Ti-e pofta. Nu cred ca ti-e atat de pofta numai de la o imagine 2D. ca asa ai umbla cu erectii sau ai juisa de cate ori te-ai impiedica de o reclama la slipi. Sunt destul de sigura ca te mentii in limite normale de interes, ca nu ai gauri in stomac si ca nu balesti in asa hal pe cat descrii, ca daca erai salivacios si ud ca un melc, scurtcircuitai dracu laptopul.


2. Cutarica posteaza nu stiu ce fel de mancare dar e criticat pentru ca E PREA SCUMPA

iarasi nu inteleg.
Ma tot uit pe blogul Amei, de exemplu. Mi-e prietena, gateste bine, explica practic etc. Am destule motive si obiective si subiective sa citesc.
Sa zicem ca posteaza Ama reteta cu rata, da?
Dar rata e scumpa.
Dar noi oamenii de RAND nu ne permitem, zise comentatoarea proletara, aruncand cu o rosie storcita spre tiara cu margaritar a autoarei.
Sau, nu stiu, sa zicem ulei de cocos.
Da ala de rapita ce-are.
Da v-ati smecherit.
Dar noi oamenii astia normali nu putem manca asa. 



Oamenii normali nu balesc la poze. Okay, dudes?
Oamenii normali nu cer de la autorii de bloguri culinare sa le dea sa pape.
Cer lu'ma-sa si lu ta-su sau isi fac singuri.
Oamenii normali nu critica alti oameni pentru ca au tupeul sa manance rate cand ei mananca parizer. Pentru ca respectivii mancatori de rate:
 - nu-si cumpara orataniile din salariul balitorilor
- nu le iau din taxele de la buget
- nu s-au oferit, din cate stiu eu, sa scoata apa din piatra seaca si meniuri cu unt de cocos din pensii de bugetar
Si nu in ultimul rand, oamenii normali stiu sa complimenteze. Au vocabular.

Iesind din domeniul culinar si indreptandu-ma spre cel fotografic, de exemplu, gasesc numai onomatopee. O multime de oaaaaa si de maaaamaaa si extrem de putine aprecieri realiste si articulate.
Va asigur ca exista si oameni pe lumea asta pe care-i doare in cur ca tu faci ca un mare cimpanzeu (allegedly) in fata monitorului, cand le vezi fotografia cu musaca sau cu New York sau cu copilul.

Hai sa exersam cateva moduri articulate in care poate, vreodata, ne vom putea exprima admiratia.

- poti aprecia spontaneitatea combinatiei: "nu m-am gandit niciodata sa combin X cu Y"
- poti scrie un onest si normal "mi-ai facut pofta, ce bine arata"
- poti descrie ce anume te-a adus in asa hal de ai lesinat, ti-a pocnit stomacul, ai facut ciroza si ai omorat tot cartierul inundandu-i cu saliva: foloseste cuvinte cum ar fi rafinat, savuros, simplu, complex, exuberant, exotic, traditional, suculent, delicat, racoros, catifelat, incitant, interesant, deosebit.
- mai termina cu onomatopeele! creezi doar imaginea unui urangutan grohaind in spatele gratiilor, cu ochii la mult ravnita banana. Urmand noile trenduri de complimentare, daca prin absurd as vrea sa spun ca am luat cina in oras, apoi mi-am sarutat sotul, am plecat la razboi si am murit impuscata as putea sa scriu "miam-miam, tzoc-tzoc, bum-bum, au au, vai vai, of of"

Apropos de of. Ne vaicarim des, ok, am inteles, situatii triste sau care genereaza oftaturi prelungi. Dar nu ofteaza nimeni "offfffffffff". Incearca sa pronunti. Poate cel mult "ooof". Dar singurele chestii care fac offff sunt oala sub presiune cand ii ridici supapa sau propriul tau fund, cand scapi una fasaita.

1 comment:

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)