28 December 2018

A descoperit orbul Brăila

... și eu parfumurile de interior. Peste 30 de ani mi-a luat. Credeam că parfumul unei case e dat de cumulul de obiecte și acțiuni dinlăuntrul ei; nicidecum nu mi-ar fi dat prin cap că tot acest cumul se poate mima și reinventa sintetic, de un milion de ori. Că poate fi reținut și conținut într-o sticlă.
Desigur, cunoșteam aromele care mimează mai bine sau mai rău arome florale, fructate, orientale, în fine, cele care miros a una-două-trei chestii. Dar nici prin cap nu mi-ar fi trăznit că există parfumuri pentru casă care miros a altă casă.

În caz că vă întrebați, ăsta nu e un advertorial. Am reușit să sar din orice scheme monetizabile ignorându-mi emailul și mesajele legate de blog de ani de zile. Stați calmi. Nu m-ar plăti nimeni să nimic, ar ieși în pagubă.

Revenind - cum ziceam, am descoperit anii trecuți parfumurile de interior. Prima dată cred că prin Mobexpert, apoi prin Zara Home. Paranteză: eu dacă mă țicnesc vreodată de tot și jefuiesc ceva, nu jefuiesc o bancă, jefuiesc un Zara Home sau ceva de genul ăsta, English Home, Oysho etc. O să fiu nebuna care o să intre la pârnaie pentru că a furat un teanc de cipici de casă cu talpă de mătase, alături de un morman de izmene din cașmir de 600 lei perechea, o găleată de lumânări  parfumate, vreo cămașă vaporoasă ca spuma de lapte care costă cât un dulap Pax cu tot cu accesorii și un coș cu linguri de 2200 setul.

Intru rar și cu imensă fereală pe acolo, pentru că n-am bani de asemenea chestii de obicei (nu cred că am exagerat prea mult cu prețurile, de vreo două sigur mi-aduc aminte că ălea erau) și nici nu prea se potrivesc pe la mine prin casă. Dar am descoperit diverse chestii neașteptat de accesibile într-un ocean de flecuștețe amețitor de scumpe altfel, așa că intru când și când după câte un săpun, un pafum de casă sau un cadou mai cu dichis.

În fine, ce mă surprinde la parfumurile de interior e că I finally get it. Eu sunt aia care se uită ca broasca-n priză la descrierile parfumurilor pentru corp, deoarece nu știu ce dracului e ăla ylang ylang, ce ar trebui să însemne note lemnoase de cedru și nici cele finale de ferigă și iasomie. Nu pricep și gata, na. Le ador și le inspir, unele le simt că mi se potrivesc, altele nu, dar eu nu simt niciun ylang, niciun cedru, niciun nimic.

Și totuși, când am îndrăznit să adulmec diversele căpăcele dintr-un magazin din ăsta pt casă, am avut acel moment de iluminare ca flăcăul cu ochi spelbi din Sfârlează cu Fofează. Să fi purtat cușmă, mi-o dădeam pe spate și murmuram și eu „ 'Te-te, drăcie”.

Ce mi se pare fascinant e această splendidă minciună care încape într-un șip. Parfumurile alea miros a altă casă! Nu pricep cum, chimia e splendidă dar nu mi-a putut intra în cap nicicum, dar parfumurile alea reușesc să-ți povestească o mie una de lucruri despre altă, complet altă casă. Unele sunt atât de flagrant diferite de ce am eu prin casă că mi s-ar părea hilar să le cumpăr, ar fi caraghios, de parcă mi-aș pune tapet cu Capela Sixtină în debara.
Unul, de exemplu, Nordic Leather cred? e despre un birou cu mobilă închisă la culoare și piele și țigări din foi fumate uneori, care-și mențin aroma chiar și după ce s-a aerisit bine, și se aerisește des acolo, miroase și a aer rece și a dimineți cu ceață, și despre un domn cu mănuși frumoase și pași care se afundă în covorul gros.
Și mai știu unul care miroase ca un mare buchet de bujori proaspăt tăiați, lăsați pe-o masă albă. Sunt parfumuri care miros a cașmir și a mâini fine, discret parfumate la încheieturi, a ceaiuri și a pași egali, a țesături grele și a bijuterii din aur și a multe, nesfârșit de multe cărți, a lemn, a soare și a vânt.

Și asta mi se pare fascinant, această diversitate a aromelor, această poveste olfactivă pe care n-am reușit nicicum să o pricep la parfumurile pentru corp, care în sfârșit se relevă nărilor mele adulmecătoare. În sfârșit pricep diferența între aromele simple, care parcă spun abia două trei cuvinte, unele cam răcnite, stridente, ieftin țipate, TRANDAFIR! LEVĂNȚICĂ! și acestea, care cu un puf se pun să-ți povestească melodios cum a fost odată ca niciodată o casă cu parchet cenușiu și draperii grele, unde stăpâna casei și-a lăsat cartea lângă o vază cu flori și te-a rugat să iei loc cât se duce să-ți aducă un ceai.

Mi se pare o preafrumoasă minciună, adică pe de o parte eu știam că o casă își întregește aroma în zeci de ani, din zecile de pași, haine, trupuri, obiceiuri, substanțe, ferestre, șoapte perindate prin ea. Pe de altă parte, oricât aș îmbătrâni tot iubesc poveștile și n-am știut, pur și simplu n-am știut că există și povești pentru nas.

1 comment:

  1. Există mirosuri și parfumuri. Mirosurile pot fi plăcute prin familiaritate, aproape niciodată plăcute prin arome. Parfumurile nu pot fi decât induse. Culturile orientale folosesc această tehnică de mii de ani.

    ReplyDelete

Facebook

Popular Posts

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (10) adoptie (2) AION (2) ajutor (10) alaptare (3) alimentatie (11) amintiri (17) animale (4) anotimpuri (4) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (6) Cai (1) caini (16) capot (1) carti (3) carti pentru copii (3) cărți traduse (4) coada-coada (1) concediu (6) concurs (3) condus (2) copii (71) coruptie (5) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (7) film (7) filme (3) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (3) gaming (3) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) Ioana Neagu (1) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (14) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) mașini (1) Mihai Ciobanu (1) music (18) nutritie (2) oameni (69) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) pisici (2) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (12) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scoala (1) școală (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) Spectra 9+ (1) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (6) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (85) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (8) wow (1) WTF (28) www.davidkinsella.com (1)