24 July 2018

Acum că m-am îngrășat...

... pot spune că părerea mea despre a fi gras nu s-a schimbat câtuși de puțin.

M-am îngrășat după naștere, deci nici măcar nu pot da vina pe copil. În sarcină am slăbit teribil, apoi am născut. Povara arsurilor și senzațiilor incomode de prea plin a dispărut brusc. Și m-am pus pe mâncat. Cu lopata. Nu, la mine nu e de la „glandă”, nu semăn cu cutărică din neam, nu a mascat vreo depresie, nu a învăluit vreun impuls freudian. Nu, mămyk, eu m-am îngrășat băgând în mine ca vaca. Cu tigaia. Cu polonicul. At least I got the (puffy) guts to say it.

N-aș putea spune că m-am trezit grasă peste noapte. Lingură cu lingură, am construit acest imperiu de cute și pernuțe tremuricioase. Primele luni îmi era foame într-una; apoi nu mi-a mai fost, dar am descoperit că-mi place teribil de mult să mănânc ce gătesc, și că gătesc într-una. Paste, checuri, ciorbe, borșuri cu carne, fripturi la tavă, tot ce-mi pohtește inimoara. Și pohtesc, că-s fomistă ca o supraviețuitoare de gulaș. Gulag, pardon.

Și inițial m-am bucurat să-mi recapăt curul, apoi m-am încruntat văzând că și-a adus ca parteneră de bal și o burtă. Mereu m-au deranjat picioarele mele cam subțiri, așa că m-am bucurat de copanele mai pline, până să văd că-s pline și de celulită. Deunăzi am realizat că am făcut șunci pe spate. Aveam un spate prelung, fin. Acu am spată, nu spate.

Așa, și acu că am ajuns cum am ajuns (de la 36 pe la un 38-40, de la 50 la 65-67? kg), is there more of me to love?

Not really, nope.

De fapt mă simt nu numai dizgrațioasă cât nesănătoasă. Nu mi se pare că pocnesc de sănătate. Poate pocnesc de altele, dacă o mai țin mult așa, dar sigur nu de sănătoasă ce sunt. Și de fapt asta ar trebui să fie principalul lucru care să te mâne în demersul spre o greutate corectă: sunt sănătos? Nu sunt pe trend, sunt pe val, a scris Cosmo un tutorial despre mine, big girls you are beautiful, lasă că mă iubește oricum, nope. Sunt sănătoasă? E sănătos ce-mi iese la analize? E sănătos să am pulsul, tensiunea, colesterolul ăsta? E sănătos să am glicemia asta? Dacă sunt sănătoasă, atunci go for it, dă-i înainte, fii fericită și fă-te ce / cât vrei tu. Dar eu de exemplu pornesc de la ideea că mă simt aproape bolnavă acum. Mă simt greoaie, opacă, lipsită de vlagă. Și sunt sigură că dacă repet analizele uzuale, îmi vor confirma că n-am luat-o pe un drum ok.

Fix burta mă îngrijorează, acest lighenaș de cocă pe care am ajuns să-l țin în brațe. În afara faptului că nu-ți stau bine majoritatea țoalelor fancy, pt că da, n-au fost croite pt popice, asemenea burtă e semnul unor pericole mult mai mari decât mai știu eu, să râdă niște slabe rele de tine.

Grăsimea abdominală e deseori însoțită și de grăsime viscerală. Ești gras și pe dinăuntru. Pe colon, pancreas, intestine. Există o legătură clară (acum) între grăsimea abdominală și cancerul de esofag, colon, pancreas. Grăsimea viscerală crează toxine - toxine reale, nu alea pe care se laudă un rahat de detox smoothie că ți le epurează - care schimbă felul în care se descurcă organismul tău cu insulina. Faci diabet.

Și nu, nici vizual nu mă încânt prea rău. Mă știu de dinainte și mă plăceam înainte, nu acum. Nu mă simt nicicum mai femeie acum că mă trezesc că îmi pocnesc în cur niște pantaloni pe care mă încăpățânez să-i trag pe mine, pentru că „încă îmi vin”. Nici când merg pe stradă și transpir de 5 ori mai rău sau mi se freacă coapsele între ele. I actually miss my thigh gap. Nici nu realizasem cât de inconfortabil e să NU îl ai. Nici când îmi ies ochii urcând etajele până acasă. Nici când stau pe spate și mă salută burta, această piftie tremuricioasă din centrul ființei mele, absolut imposibil de negat sau de ascuns sau de ignorat. Nici când încep să fac cute pe spinare ca un shar-pei.

În fine, deci acu că-s grasă, ce e de făcut? Noi, femeile avem acest dar bizar pe care nu cred că l-am cerut și care nu știu exact dacă folosește cuiva, de a complica lucrurile inventând o mie de reguli și regulișoare inutile. Unele dintre ele le convertim în diete, care mai de care mai complicate, cu ritmicități și excluziuni care aduc mai degrabă a ritual de admitere într-un trib. În fine. Eu am să mă iau după doi domni, dintre care unul e soțul meu. Celălalt e un bun amic. Soțul meu a slăbit mult. Și amicul. Ghici ce mi-au zis că au făcut? Amândoi au zis același lucru:

„Păi n-am mai mâncat ca spartul.”

Pam-pam. The secrets of the universe uncover.

Fix asta voi încerca și eu. Fingers crossed. Pe burtă.1 comment:

  1. Din propria-mi experienta, cea mai buna solutie este o anumita disciplina culinara (nu, nu diete, nu Dukan si alte mizerii care priveaza organismul de chestii esentiale) si sport. Ajunsesem la un moment dat de la 48 la 69 kg, si adevarul e ca ma simteam ca o morsa. Am slabit mancand cu moderatie si am urmat cu sfintenie programele HIIT ale lui Jillian Michaels: 30 Days Shed + 6 Weeks 6 Pack. De altfel, singurele care au dat rezultate intr-un timp destul de scurt si singurele pe care le-am putut face acasa, in cele 30 de minute necesare. Ca o paranteza, pana la 30 de ani am fost complet sedentara, asa ca daca eu am reusit...banuiesc ca oricine poate. Sper sa te ajute!

    ReplyDelete

Facebook

Popular Posts

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (10) adoptie (2) AION (2) ajutor (10) alaptare (3) alimentatie (11) amintiri (17) animale (4) anotimpuri (4) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (6) Cai (1) caini (16) capot (1) carti (3) carti pentru copii (3) cărți traduse (4) coada-coada (1) concediu (6) concurs (3) condus (2) copii (71) coruptie (5) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (15) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (7) film (7) filme (3) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (3) gaming (3) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) Ioana Neagu (1) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (14) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) mașini (1) Mihai Ciobanu (1) music (18) nutritie (2) oameni (69) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) pisici (2) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scoala (1) școală (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) Spectra 9+ (1) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (6) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (84) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (8) wow (1) WTF (28) www.davidkinsella.com (1)