19 June 2018

Introspect, retrospect

De câteva zile îmi port și-mi disec durerea și mi-o revărs prin toate colțurile. Nu credeam că va durea așa. Nici gândul că bunica totuși și-a rugat moartea să vină ca o izbăvire de chin nu mă oprește. Desigur, nu pot să-mi doresc să i se fi prelungit chinul ultimelor zile; deși tocmai mă pregăteam să vin s-o văd când m-au anunțat că s-a prăpădit. Dar ah, acest binecunoscut val de poate, dacă, păcat că nu, mă copleșește. Poate dacă stăteam mai mult. Dacă veneam mai des. Dacă insistam și eu mai din timp. Dar cât timp? Cât timp să ceri când deja au trecut 92 de ani din timpul tău.

Cred că mă jelesc și pe mine. O etapă s-a încheiat pe veci pentru mine. Nu mai sunt nepoata nimănui.
Desigur, nu toți bunicii sunt așa, dar acei bunici care sunt cu adevărat bunici aruncă un văl de aur peste toate greșelile și neajunsurile nepoților. Poate pe cât de fermi și de critici au fost cu copiii, pe atât de iertători și de neînduplecat îndrăgostiți sunt de nepoți. De-a lungul vieții m-au tot apreciat oameni; îndrăznesc să cred că uneori nu degeaba. Dar nimeni nu m-a privit așa ca bunicile mele; această adorație atoate iertătoare în care mă simțeam scăldată de câte ori îmi luau o mână în mâinile lor noduroase și zbârcite.

Am avut un an, cinci ani, șapte, șaptesprezece, treizeci și șase în casa bunicii; dar cum bordeiul rămânea neschimbat și lumina din ochii bunicii la fel de caldă, parcă intram acolo și timpul se oprea în loc, ba mai mult, se reîntorcea în matca lui de aur și lapte. Reveneam în bordei an de an, jigărită, cu inima frântă de dezamăgiri sau uscată de nedreptăți, ostenită de pe drum, și bunica era acolo, bordeiul era acolo, blidele erau acolo, totul era acolo binevenindu-mă înapoi într-un timp și loc în care totul avea să fie bine și în care anii ce mi se așterneau în față erau nemăsurați.

Și-am ascultat-o cu un nod în gât pe mătușă-mea cu planurile ei de modernizare, cum zice ea, văruit, termopane peste tot, am văzut toate lucrurile bunicii așezate și orânduite cum era de altfel de așteptat, în bune, nu prea bune, de pomană, de aruncat, de păstrat, și deși știu că așa trebuie și așa se cuvine, s-a sfărâmat inima în mine. Am rămas cât am putut de mult, am inspirat cât am putut de mult, încercând să rețin în mine amprenta asta olfactivă a segmentului de viață de care nu mă îndur să mă despart; căci o casă e mai mult decât suma lucrurilor sale, e o entitate vie, o ființă care șoptește din foșnete de perini și scârțâituri de podea, care are parfumul său, alcătuit din sute și sute de amintiri și lucruri, scrisori, vopseaua de pe grinzi, revistele, lâna din plăpumi și scoarțe, potecarele, farfuriile, vatra, rola, clanța, salteaua, pătura, tot, tot, totul se înlănțuie și încheagă într-o ființă vie, pulsatilă, reală. O ființă care a avut-o pe bunica drept inimă.

Mi-e greu, mi-e tare greu, știu că așa trebuie și așa-i firesc și nu mă ajută cu nimic să știu firescul, firescul e urât și lipsit de inimă și de bunica mea.

3 comments:

  1. Sincere condoleanțe, odihnească-se in pace.

    ReplyDelete
  2. Odihneasca-se in pace! Si tu alina-ti sufletu! Fiecare zi sa-ti aduca bucurie si ganduri bune!

    ReplyDelete
  3. Stii de ce e mai bine sa se dea toate acelea? Fiindca fara inima bunicii, totul este mort! Si o casa care inca sta in picioare, dar nu mai traieste, este uscata si rece si TACE, e mai rea decat una care nu mai exista decat in inima ta!

    ReplyDelete

Facebook

Popular Posts

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (10) adoptie (2) AION (2) ajutor (10) alaptare (3) alimentatie (11) amintiri (17) animale (4) anotimpuri (4) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (6) Cai (1) caini (16) capot (1) carti (3) carti pentru copii (3) cărți traduse (4) coada-coada (1) concediu (6) concurs (3) condus (2) copii (71) coruptie (5) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (15) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (7) film (7) filme (3) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (3) gaming (3) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) Ioana Neagu (1) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (14) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) mașini (1) Mihai Ciobanu (1) music (18) nutritie (2) oameni (69) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) pisici (2) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scoala (1) școală (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) Spectra 9+ (1) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (6) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (84) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (8) wow (1) WTF (28) www.davidkinsella.com (1)