31 December 2017

Tu ce-ai învățat anul ăsta?

Anul 2017 a fost un an lung și plin de sperieturi. În prima zi din 2017 am aflat că sunt însărcinată. La doar câteva luni după, au început problemele, care s-au ținut lanț aproape până la naștere. Din fericire, acum am doi copii sănătoși. Dar prima jumătate din 2017 m-a gârbovit de griji. A doua de nesomn.

Am învățat până la urmă de ce e bine să găsești un medic ok și să te ții de el. Pentru că o parte din temeri au fost augumentate nefondat de o tută. Iar ceilalți medici se abțineau să zică asta despre colega lor, dar tot încercau, eufemistic, să îmi transmită: nu vedem aceleași rezultate, pentru noi prognosticul este rezervat spre optimist, contează încrederea dvs etc. La momentul respectiv, speriată fiind, aveam impresia că mi se ține un discurs cu tente spirituale, de tipul „dumnezău e mare”, la care nu percutez, eu fiind din categoria „o fi mare, dar la mine nu-i deloc”. Retrospectiv privind, înțeleg că ce încercau să spună era „nu te mai du la zăluda aia ca să nu mai vii speriată de tâmpeniile debitate de ea la noi”.

Am mai învățat și că-s năroadă, smucită și superficială. Am învățat asta pentru că am judecat pripit și greșit oameni minunați de lângă mine. Mă bucur că i-am întâlnit și-i am în viața mea. De deșteptat nu știu dacă mă mai deștept, dar măcar pot să îmi mai retez din siguranța opiniilor și autogratulare, acest adevărat nutreț pentru prostie.
Am învățat din nou că toate certitudinile se spulberă.

Insomnia mea cumva nu pare să țină cont de lipsa de somn, așa că am învățat și să adorm când apuc, cu dopuri în urechi și capul între perne, chiar și după ce am dat pe gât o cană de cafea.

Am învățat și să recunosc ajutorul oferit concret, spontan, spre deosebire de cel declarativ.
Niciodată nu m-am simțit mai infirmă și mai vulnerabilă ca anul ăsta și niciodată nu cred că am fost atât de dezamăgită de unii și de recunoscătoare altora.

Am citit, acum, pe final de an, un articol care sper să mă influențeze în dialogurile viitoare.

Tot în 2017 mi s-a reconfirmat că atunci când crezi că mai rău nu se poate, se poate. Cred că în 2018 va fi din ce în ce mai rău. Mai cred și că vom ieși din UE și vom fi anexați Rusiei într-un viitor oarecum mai îndepărtat, dar în fine, eu cred multe, poate sunt SF-uri. Dacă vom fi anexați Rusiei vom face asta pașnic, și vom sărbători ca pe o întoarcere la valorile naționale, ortodoxe, tradiționale, în aspră contradicție cu o Europă deja portretizată insistent drept decadentă și dușmănoasă. Primele pietre ale drumului spre iad sunt demult puse. Culmea e că am mai făcut drumul ăsta odată și înclin să cred că n-am ieșit de fapt niciodată din el. Doar am fost lăsați o vreme să ne uităm pe geam.

Cred că o mare parte a protestelor au oferit o supapă, o imagine pozitivă, o gratulare, dar nimic mai mult. Nu mai cred în proteste, ca instrument sau pârghie contra șlehtei care ne ucide. Aleppo a protestat, implorat și a fost deosebit de vizibil în timp ce era ucis, cetățean cu cetățean și cărămidă cu cărămidă. Noi, restul lumii, ne-am consternat, am dat like și share, ne-am întristat și apoi ne-a atras atenția altceva.
Cred în vot în schimb, și în cei care nu se pișă pe el.


Am învățat să apreciez și să găsesc sursele de jurnalism autentic. Există, inclusiv la noi în țară. Sper să mai pot contribui financiar și în anii ce vor veni, pe cât pot, la susținerea lor.

Cred că e primul an în care nu-mi propun nimic. Da, am de gând să fac una alta, dar nu mai am un plan trasat în minte pentru tot anul, exceptând poate concediul, care din motive de economisit bani e mai bine să fie planificat de pe acum.

Am învățat și să nu mai dramatizez și să nu mă mai comport de parcă tot ce se întâmplă e ceva ce mi-e destinat mie sau întors împotriva mea. Aia e. Viața merge înainte, chiar dacă uneori a mea pare să dea înapoi.

Mulțani tuturor. Un 2018 liber ne urez tuturor.


0 comentarii:

Post a Comment

Facebook

Popular Posts

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (10) adoptie (2) AION (2) ajutor (10) alaptare (3) alimentatie (11) amintiri (17) animale (4) anotimpuri (4) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (6) Cai (1) caini (16) capot (1) carti (3) carti pentru copii (3) cărți traduse (4) coada-coada (1) concediu (6) concurs (3) condus (2) copii (71) coruptie (5) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (15) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (7) film (7) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (3) gaming (3) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) Ioana Neagu (1) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (14) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (18) nutritie (2) oameni (69) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) pisici (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scoala (1) școală (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) Spectra 9+ (1) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (6) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (82) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (8) wow (1) WTF (28) www.davidkinsella.com (1)